FAQ - ASN Bank Wereldprijs 2021 

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over de ASN Bank Wereldprijs 2021
De finalisten en de presentator Maurice tijdens de online finale van de ASN Bank Wereldprijs.

De finale van de ASN Bank Wereldprijs 2020

Algemeen

Wat is de ASN Bank Wereldprijs?

De ASN Bank Wereldprijs is dé competitie voor startende duurzame ondernemers in Nederland. Door deel te nemen aan het traject maken startende ondernemers kans op training, coaching, publiciteit en een geldbedrag. Met de ASN Bank Wereldprijs geeft ASN Bank duurzame ondernemingen een vliegende start en draagt zo bij aan het stimuleren van duurzame vooruitgang in de samenleving.

In 2021 vindt de 14e editie van de ASN Bank Wereldprijs plaats. De prijs is voor talloze ondernemers, denk aan Yoni, Seepje, Sustainer Homes, Somnox en Wilderland, een zeer succesvolle springplank geweest.

De ASN Bank Wereldprijs biedt een uitgebreid traject voor startende ondernemers of groene denkers. Mensen kunnen zich al aanmelden voor deelname als ze nog slechts een goed idee hebben.     

Waarom organiseert ASN Bank de ASN Bank Wereldprijs?

ASN Bank heeft als missie om de Nederlandse samenleving te verduurzamen en duurzame innovatie aan te jagen. Door innovatieve, startende ondernemers te helpen bij hun groei geloven we dat we sneller ons doel behalen. Samen bereiken we meer.

Hoe ziet het traject van de ASN Bank Wereldprijs eruit?

Het traject van de ASN Bank Wereldprijs bestaat uit verschillende fases. Die zijn ook terug te vinden op de website onder 'route naar de finale'.

De inschrijving voor 2021 is geopend van maandag 23 augustus tot en met vrijdag 10 september 17.00u. Uit alle goedgekeurde inschrijvingen kiest de jury een top-30. De ondernemers van deze top-30 volgen een online trainingsweek, deze staat gepland op maandag 27 september tot en met vrijdag 1 oktober. De volgende stap is het schrijven/herschrijven van een businessplan en begroting. Voor het opstellen van het businessplan en de begroting ontvang je van ons een format.

De fase daarna -  er zijn dan nog 15 ondernemingen in the running - bestaat uit het pitchen van je onderneming voor de jury, dat gebeurt op dinsdag 26 oktober 2021. Vervolgens zullen er 6 finalisten worden geselecteerd. Zij worden digitaal gecoacht aan de hand van een specifieke businessvraag. De finalisten zullen op dinsdag 2 november persoonlijke gesprekken voeren met de jury. Als je tot één van de 6 finalisten behoort dan mobiliseer je je achterban in de voorlaatste fase: de stemronde voor de Publieksprijs. De finale is het slotstuk van het traject en deze vindt plaats op woensdag 10 november 2021. Tijdens de finale worden de winnaars bekend gemaakt.

Hoe wordt er in het traject rekening gehouden met COVID-19?

We vinden het belangrijk om juist ook in deze spannende tijd innovatieve en sociale start-ups een kickstart te geven. We willen niemand in gevaar brengen en dus is het traject zo aangepast dat alle maatregelen in acht genomen kunnen worden. Ook is voor alle fysieke momenten een digitaal alternatief ontwikkeld zodat we makkelijk kunnen inspelen op eventueel aangescherpte maatregelen.

Wanneer en hoe kan ik me aanmelden voor de ASN Bank Wereldprijs?

Aanmelden voor de ASN Bank Wereldprjis kan van maandag 23 augustus tot en met vrijdag 10 september 2021 en dit gaat via de website van Voor de Wereld van Morgen, de community van ASN Bank. Je kunt hier lid worden en in het aanmeldproces kun je aanvinken dat je mee wilt doen met de ASN Bank Wereldprijs.

Het traject

Welke data moet ik alvast in mijn agenda zetten?

Op vrijdag 24 september wordt bekend gemaakt welke 30 ondernemingen het traject van de ASN Bank Wereldprijs 2021 in gaan. Als je geselecteerd bent dan is de trainingsweek de volgende stap. Dit speelt zich online af in de avonden van maandag 27 september tot en met vrijdag 1 oktoberMet een lading nieuwe kennis ga je daarna je businessplan en begroting maken of aanscherpen, die lever je in op maandag 11 oktober vóór 14.00u.

Op maandag 18 oktober wordt bekend gemaakt welke ondernemingen doorgaan naar de volgende ronde. Als je daartoe behoort dan volg je op donderdag 21 oktober een online pitchtraining van Great Communicators. Alle tips & tricks breng je in de praktijk op dinsdag 26 oktober als je je onderneming pitcht voor de jury. Je levert vervolgens je meest prangende businessvraag in.

Op woensdag 27 oktober wordt bekend gemaakt welke ondernemers doorgaan naar de finale. Als je finalist bent dan wordt je online gecoacht op vrijdag 29 oktober of maandag 1 november aan de hand van je specifieke businessvraag. Vervolgens zullen de finalisten op donderdag 2 november een verdiepend gesprek voeren met de algemene juryleden en de juryleden van het desbetreffende thema. Van woensdag 3 november t/m woensdag 10 november 11.00u kan gestemd worden voor de Publieksprijs. Op woensdag 10 november is de finale en worden de prijzen uitgereikt!

Wat valt er te winnen?
De totale prijzenpot van de ASN Bank Wereldprijs 2021 bedraagt 55.000 euro.

 • Eerste prijs: 25.000 euro
 • Tweede prijs: 15.000 euro
 • Derde prijs: 10.000 euro
 • Publieksprijs: 5.000 euro

Hoe werkt de Publieksprijs?

Naast de juryprijzen maken de zes finalisten ook kans op de publieksprijs. Hiervoor kan iedereen tussen 3 en 10 november (tot 11.00u) hun stem uitbrengen via www.voordewereldvanmorgen.nl/stemmen. De onderneming met de meeste stemmen wint de publieksprijs van 5.000 euro.

Wanneer is de uitreiking van de prijs en hoe kan ik me daarvoor aanmelden?

De finale van de ASN Bank Wereldprijs vindt plaats op woensdag 10 november 2021. We zijn het event nog aan het vormgeven. Zodra hier meer informatie bekend over is, zal dit worden gepubliceerd.

Welke ondernemingen hebben vorig jaar gewonnen?

Vorig jaar waren er maar liefst 4 winnaars. De winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2020 waren:

Wie zitten er in de jury?

Ook dit jaar beslist een vakjury op verschillende momenten in het traject welke ondernemingen doorgaan naar de volgende ronde. In de finaleronde beslist de jury wie de winnaars zijn. De jury van de ASN Bank Wereldprijs bestaat uit ondernemers en experts. Enthousiaste professionals die alles weten van nieuwe producten, duurzame ketens en klimaatverandering.

 • Ynzo van Zanten (juryvoorzitter) – Storyteller Tony Chocolonely
 • Ineke van Zanten – Mede-oprichter Greenwish
 • Pieter Smeets – Hoofd marketing en communicatie ASN Bank
 • Marieke Eyskoot – Duurzame lifestyle expert
 • Anna van Nunen – Strateeg en business developer bij Greener en Bluecity
 • Faiza Oulahsen – Hoofd Klimaat & Energie bij Greenpeace
 • Olof van der Gaag – Directeur NVDE (Nederlandse Vereniging Duurzame Energie)
 • Emma van der Leest – Biodesigner en oprichter BlueCity Lab
 • Jasper Gabrielse – Oprichter van Seepje (en daarmee finalist van de ASN Bank Wereldprijs in 2014)

Waar beoordeelt de jury de ondernemingen op?

De jury beoordeelt de inzendingen onder andere op haalbaarheid, ondernemerschap, vernieuwing en in hoeverre het bijdraagt aan de verduurzaming van de samenleving. Voor een gedetailleerd overzicht van de criteria waaraan de ondernemingen moeten voldoen, zie de actievoorwaarden.

Aanmelden

Wie kan zich aanmelden voor de ASN Bank Wereldprijs?

Startende ondernemers met duurzame ideeën, die willen werken aan het laten groeien van hun business. Voorwaarde is dat de onderneming of het initiatief binnen één van de drie thema's past. Deze zijn: Mens & Samenleving, Klimaatbescherming en Natuur& Milieu. Een uitgebreide toelichting van deze thema’s wordt gegeven in de actievoorwaarden van de ASN Bank Wereldprijs 2021.

Verder mag de onderneming niet langer dan 3 jaar bestaan. De oprichtingsdatum in de database van de Kamer van Koophandel is hierbij leidend.

Kan ik me aanmelden voor de ASN Bank Wereldprijs als ik alleen nog maar een idee heb?

Jazeker! Een goed idee én de intentie om dit zelf uit te gaan voeren is voldoende voor inschrijving. Check voor aanmelding sowieso even de actievoorwaarden.

Kan ik mijn idee twee achtereenvolgende jaren indienen?

Ja, dat kan. Houd wel rekening met de voorwaarde dat je onderneming niet langer dan 3 jaar officieel mag bestaan. We kijken hiervoor naar de oprichtingsdatum van je onderneming zoals deze in de database van de Kamer van Koophandel is opgenomen.

Hoe weet ik in welk thema mijn onderneming hoort?

Om deel te kunnen nemen moet je onderneming passen binnen één van de drie thema's. Het team van Voor de Wereld van Morgen kijkt bij de verwerking ook of dit thema (het beste) past bij je idee. Dit zijn de thema's:

 • Mens en samenleving
 • Natuur en milieu
 • Klimaatbescherming

Lees voor de interpretatie van deze thema's de actievoorwaarden.

Hoe kan ik me aanmelden voor de ASN Bank Wereldprijs?

Aanmelden voor de ASN Bank Wereldprjis kan van maandag 23 augustus tot en met vrijdag 10 september 2021 en dit gaat via de website van Voor de Wereld van Morgen, de community van ASN Bank. Je kunt hier lid worden en in het aanmeldproces kun je aanvinken dat je mee wilt doen met de ASN Bank Wereldprijs. Ingevulde ledenpagina’s worden bekeken en beoordeeld door het team van Voor de Wereld van Morgen. Als de inzending aan alle voorwaarden voldoet wordt het goedgekeurd voor toegang tot de community en deelname aan de ASN Bank Wereldprijs. 

Hoe lang duurt het voordat ik iets hoor nadat ik mijn onderneming heb aangemeld?

Om je onderneming aan te kunnen melden maak je een account aan op Voor de Wereld van Morgen, hiervan krijg je een bevestiging via de mail. Wekelijks worden alle nieuwe aanmeldingen door het team bekeken en beoordeeld. Door grote drukte tijdens de inschrijfperiode kan het zijn dat het wat langer duurt voordat je (inhoudelijk) wat van ons hoort.

Hoe eerder je je onderneming aanmeldt, hoe meer feedback je nog van ons kunt verwachten. Als de inzending niet compleet is voor 17.00u op 10 september dan kan het niet meer worden goedgekeurd voor deelname en kun je dus niet meedoen met de editie van 2021.

Wat als ik niet geselecteerd word of uiteindelijk niet win?

Op het moment dat je je onderneming aanmeldt - en je aanmelding wordt goedgekeurd - ben je onderdeel van de community Voor de Wereld van Morgen. Ook als het Wereldprijstraject voor jou ophoudt kunnen we je op verschillende manieren helpen.

Daarbij moet je denken aan netwerk of publiciteit. Met Voor de Wereld van Morgen helpt ASN Bank duurzame ondernemingen groeien en dat doen we het hele jaar door, ook los van de ASN Bank Wereldprijs dus. Laat ons weten waar je hulp bij nodig hebt en dan kijken wij hoe we je het beste kunnen helpen.

ASN Bank

Hoe helpt ASN Bank de ondernemers ná de wedstrijd?

ASN Bank steunt alle deelnemers via haar community Voor de Wereld van Morgen. Hier worden leden geholpen met coaching, training, publiciteit, expertise en netwerktoegang om hun onderneming te laten groeien.

Heeft ASN Bank hierna eigendomsrechten en/of zeggenschap in de prijswinnaars van de ASN Bank Wereldprijs?    

De ASN Bank Wereldprijs geeft duurzame ondernemers een vliegende start met training, coaching, publiciteit en een geldbedrag. ASN Bank neemt geen financieel belang en heeft geen verdere eigendomsrechten en/of zeggenschap in de prijswinnaars van de ASN Bank Wereldprijs.

Hoe toont ASN Bank verder duurzame betrokkenheid?

ASN Bank investeert sinds de oprichting in 1960 in duurzame vooruitgang. Zij financiert en belegt alleen in toekomstgerichte bedrijven, sectoren en landen die handelen met respect voor mens, dier en natuur. Klanten kunnen bij ASN Bank betalen, sparen, een hypotheek afsluiten en beleggen in de ASN Beleggingsfondsen. Ook verstrekt de bank financieringen aan projecten die passen bij haar duurzame missie.

ASN Bank steunt de groeiende groep ondernemende mensen die een bijdrage levert aan de verduurzaming van de samenleving, met haar community Voor de Wereld van Morgen. Hier vind je meer dan 260 duurzame ondernemers, inspirerende blogs en de start-up competitie ASN Bank Wereldprijs.

Hoe onderscheidt de ASN Bank Wereldprijs zich van andere competities voor duurzame ondernemers?

 • Deelname aan de ASN Bank Wereldprijs biedt kans op een uitgebreid traject met training, coaching, publiciteit en een geldbedrag.
 • De ASN Bank Wereldprijs is voor talloze ondernemers, denk aan Yoni, Seepje, Sustainer Homes, Somnox en CloudCuddle, een zeer succesvolle springplank geweest.     
 • Duurzame denkers kunnen zich al aanmelden voor deelname als ze slechts een goed idee hebben, er hoeft (bij aanvang van de competitie) nog geen bestaande onderneming of KvK inschrijving te zijn.

Contact

Hoe kom ik in contact met de organisatie van de ASN Bank Wereldprijs?

Heb je een brandende vraag over de ASN Bank Wereldprijs en kun je het antwoord niet vinden in deze FAQ? Stuur dan een mailtje naar wereldprijs@asnbank.nl.