FAQ - ASN Bank Wereldprijs 2020 

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over de ASN Bank Wereldprijs 2020
Twenty

Ilse en Mirjam vielen vorig jaar met Twenty in de prijzen

Wat is de ASN Bank Wereldprijs?

De ASN Bank Wereldprijs is een jaarlijkse competitie voor startende duurzame ondernemers. Door deel te nemen aan het traject maken ondernemers kans op training, coaching, publiciteit en een geldbedrag.

Met de Wereldprijs draagt ASN Bank bij aan het verduurzamen van de samenleving, door duurzame ondernemingen een vliegende start te geven. In 2020 vindt de 13e editie van de ASN Bank Wereldprijs plaats. De prijs is voor talloze ondernemers, zoals Yoni, Seepje en Wilder Land een zeer succesvolle springplank geweest.

Hoe ziet het traject van de ASN Bank Wereldprijs eruit?

Het traject van de ASN Bank Wereldprijs bestaat uit verschillende fases. Die zijn ook terug te vinden op de website onder 'route naar de finale'.

De inschrijving voor 2020 is geopend van 24 augustus tot en met 11 september 17.00u. Uit alle goedgekeurde inschrijvingen kiest de jury een top-30. De ondernemers van deze top-30 volgen een (online) trainingsdag, deze staat gepland op zaterdag 3 oktober. In de week erna word je digitaal gecoacht aan de hand van een specifieke businessvraag. De output van dat gesprek gebruik je voor je businessplan en begroting, want dat is de volgende stap. Voor het opstellen van het businessplan en de begroting ontvang je van ons een format.

De fase daarna -  er zijn dan nog 15 ondernemingen in the running - bestaat uit het pitchen van je onderneming voor de jury, dat gebeurt op dinsdag 27 oktober 2020. Als je tot één van de 6 finalisten behoort dan mobiliseer je je achterban in de voorlaatste fase: de stemronde voor de Publieksprijs. De finale is het slotstuk van het traject en deze vindt plaats op woensdag 11 november 2020. Tijdens de finale worden de winnaars bekend gemaakt.

Hoe wordt er in het traject rekening gehouden met COVID-19?

We vinden het belangrijk om juist ook in deze spannende tijd innovatieve en sociale start-ups een kickstart te geven. Dat het traject van de ASN Bank Wereldprijs 2020 er anders uit komt te zien dan voorgaande jaren is wel duidelijk. We willen niemand in gevaar brengen en dus is het traject zo aangepast dat alle maatregelen in acht genomen kunnen worden. Ook is voor alle fysieke momenten een digitaal alternatief ontwikkeld zodat we makkelijk kunnen inspelen op eventueel aangescherpte maatregelen.

Hoe weet ik in welk thema mijn onderneming hoort?

Om deel te kunnen nemen moet je onderneming passen binnen één van de drie thema's. Het team van Voor de Wereld van Morgen kijkt bij de verwerking ook of dit thema (het beste) past bij je idee. Dit zijn de thema's:

 • Mens en samenleving: gericht op ketentransparantie en eerlijke handel en een leefbaar loon.
 • Natuur en milieu: gericht op behoud en stimulans van biodiversiteit, vergroten van een groene leefomgeving en terugdringen van plastics.
 • Klimaatbescherming: gericht op oplossingen op het gebied van duurzaam wonen, slimme energieopslag en innovatie binnen de energiesector.

Lees ook actievoorwaarden voor meer details.

Welke data moet ik alvast in mijn agenda zetten?

Op vrijdag 25 september wordt bekend gemaakt welke 30 ondernemingen het traject van de ASN Bank Wereldprijs 2020 in gaan. Als je geselecteerd bent dan is de trainingsdag de volgende stap. Deze vindt plaats op zaterdag 3 oktober. Op maandag 5, dinsdag 6 en woensdag 7 oktober vinden de telefonische coachgesprekken plaats. Met een lading (verse) kennis ga je daarna je businessplan en begroting maken of aanscherpen, die lever je in op maandag 12 oktober vóór 14.00u.

Op maandag 19 oktober wordt bekend gemaakt welke ondernemingen doorgaan naar de volgende ronde. Als je daartoe behoort dan volg je op donderdag 22 oktober een online pitchtraining van The Great Communicator. Alle tips & trick breng je in de praktijk op dinsdag 27 oktober als je je onderneming pitcht voor de jury.

Op woensdag 28 oktober wordt bekend gemaakt welke ondernemers doorgaan naar de finale. Als je finalist bent dan heb je op donderdag 5 november een verdiepend gesprek met de algemene juryleden en de juryleden van jouw thema. Van woensdag 4 november t/m woensdag 11 november 11.00u kan gestemd worden voor de Publieksprijs. Op woensdag 11 november is de finale en worden de prijzen uitgereikt!

Wie zitten er in de jury?

Ook dit jaar beslist een vakjury op verschillende momenten in het traject welke ondernemingen doorgaan naar de volgende ronde. In de finaleronde beslist de jury wie de winnaars zijn. De jury van de ASN Bank Wereldprijs bestaat uit ondernemers en experts. Enthousiaste professionals die alles weten van nieuwe producten, duurzame ketens en klimaatverandering.

 • Ynzo van Zanten (juryvoorzitter) – Storyteller Tony Chocolonely
 • Ineke van Zanten – Mede-oprichter Greenwish
 • Pieter Smeets – Hoofd marketing en communicatie ASN Bank
 • Marieke Eyskoot – Duurzame lifestyle expert
 • Anna van Nunen – Strateeg en business developer
 • Faiza Oulahsen – Campagneleider Klimaat & Energie bij Greenpeace
 • Olof van der Gaag – Directeur NVDE (Nederlandse Vereniging Duurzame Energie)
 • Jessie Kroon – Het Zero Waste Project / SMIR
 • Jasper Gabriëlse – oprichter van Seepje (en daarmee finalist van de ASN Bank Wereldprijs in 2014).

Hier leer je meer over de jury van de ASN Bank Wereldprijs 2020.

Wat valt er te winnen?

De totale prijzenpot van de ASN Bank Wereldprijs 2020 bedraagt 55.000 euro.

 • Eerste prijs: 25.000 euro
 • Tweede prijs: 15.000 euro
 • Derde prijs: 10.000 euro
 • Publieksprijs: 5.000 euro

Hoe werkt de Publieksprijs?

Naast de drie juryprijzen maken de zes finalisten ook kans op de publieksprijs. Hiervoor kan het publiek dussen 4 en 11 november (tot 11.00u) een stem uitbrengen via de website van Voor de Wereld van Morgen. De finalist met de meeste stemmen wint de publieksprijs van 5.000 euro.

Waar beoordeelt de jury de ondernemingen op?

De jury beoordeelt de aanmeldingen onder andere op haalbaarheid, ondernemerschap, vernieuwing en in hoeverre het bijdraagt aan de verduurzaming van de samenleving. Voor een gedetailleerd overzicht van de criteria waaraan de ondernemingen moeten voldoen, zie de actievoorwaarden.

Kan ik mijn idee twee achtereenvolgende jaren indienen?

Ja, dat kan. Houd wel rekening met de voorwaarde dat je onderneming niet langer dan 3 jaar officieel mag bestaan. We kijken hiervoor naar de oprichtingsdatum van je onderneming zoals deze in de database van de Kamer van Koophandel is opgenomen.

Wat als ik niet geselecteerd word of uiteindelijk niet win?

Op het moment dat je je onderneming aanmeldt - en je aanmelding wordt goedgekeurd - ben je onderdeel van de community Voor de Wereld van Morgen. Ook als het Wereldprijstraject voor jou ophoudt kunnen we je op verschillende manieren helpen

Daarbij moet je denken aan netwerk of publiciteit. Met Voor de Wereld van Morgen helpt ASN Bank duurzame ondernemingen groeien en dat doen we het hele jaar door, ook los van de ASN Bank Wereldprijs dus. Laat ons weten waar je hulp bij nodig hebt en dan kijken wij hoe we je het beste kunnen helpen.

Wie kan zich aanmelden voor de ASN Bank Wereldprijs?

Startende ondernemers met duurzame ideeën, die willen werken aan het laten groeien van hun business. Voorwaarde is dat de onderneming of idee binnen één van de drie thema's past. En dat de onderneming niet langer dan 3 jaar officieel bestaat. De oprichtingsdatum in de database van de Kamer van Koophandel is hierbij leidend.

Kan ik me aanmelden voor de ASN Bank Wereldprijs als ik alleen nog maar een idee heb?

Jazeker! Een goed idee én de intentie om dit zelf uit te gaan voeren is voldoende voor inschrijving. Check voor aanmelding sowieso even de actievoorwaarden.

Welke ondernemingen hebben vorig jaar gewonnen?

In 2019 waren dit de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs:

Hier vind je nog meer eerdere winnaars van de ASN Bank Wereldprijs en in onderstaande video zie je hoe het Daan & Matthijs van ptthee is vergaan sinds het binnenslepen van de titel.

Hoe kom ik in contact met de organisatie van de ASN Bank Wereldprijs?

Heb je een brandende vraag over de ASN Bank Wereldprijs en kun je het antwoord niet vinden in deze FAQ? Stuur dan een mailtje naar wereldprijs@asnbank.nl.

Hoe lang duurt het voordat ik iets hoor nadat ik mijn onderneming heb aangemeld?

Om je onderneming aan te kunnen melden maak je een account aan op Voor de Wereld van Morgen, hiervan krijg je een bevestiging via de mail. Wekelijks worden alle nieuwe aanmeldingen door het team bekeken en beoordeelt. Door grote drukte tijdens de inschrijfperiode kan het zijn dat het wat langer duurt voordat je (inhoudelijk) wat van ons hoort.

Hoe eerder je je onderneming aanmeldt, hoe meer feedback je nog van ons kunt verwachten. Als de inzending niet compleet is voor 17.00u op 11 september dan kan het niet meer worden goedgekeurd voor deelname en kun je dus niet meedoen met de editie van 2020.