FAQ - ASN Bank Wereldprijs 2019

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over de ASN Bank Wereldprijs 2019

Wat is de ASN Bank Wereldprijs?

De ASN Bank Wereldprijs is dé prijs voor startende duurzame ondernemers. Door deel te nemen aan het traject maak je kans op training, coaching, publiciteit en een geldbedrag. Met de ASN Bank Wereldprijs dragen we bij aan het verduurzamen van de samenleving door duurzame ondernemingen een vliegende start te geven. In 2019 vindt de 12e editie van de ASN Bank Wereldprijs plaats. De prijs is voor talloze ondernemers, denk aan Yoni, SeepjeSustainer Homes en CloudCuddle, een zeer succesvolle springplank geweest.

Hoe ziet het traject van de ASN Bank Wereldprijs eruit?

Het traject van de ASN Bank Wereldprijs bestaat uit verschillende fases. Die zijn ook terug te vinden op de website onder 'route naar de finale'.

De inschrijving voor 2019 is geopend van 19 augustus tot en met 17 september 17.00u. Uit alle goedgekeurde inschrijvingen kiest de jury een top-30. De ondernemers van deze top-30 volgen een verplichte trainingsdag, deze is op zaterdag 5 oktober in Rotterdam. In de week erna word je (online) gecoacht aan de hand van een specifieke businessvraag. De output van dat gesprek gebruik je voor je businessplan en begroting, want dat is de volgende stap. Voor het opstellen van het businessplan en de begroting ontvang je van ons een format.

De stap daarna bestaat uit het pitchen van je onderneming voor de jury, dat gebeurt op donderdag 24 oktober op het kantoor van ASN Bank in Den Haag. Als je tot één van de 6 finalisten behoort dan mobiliseer je je achterban in de voorlaatste fase: de stemronde voor de Publieksprijs. De spetterende finale is het slotstuk van het traject en deze vindt plaats op woensdag 13 november 2019 in Amsterdam. Tijdens de finale worden de winnaars bekend gemaakt.

Hoe weet ik in welk thema mijn onderneming hoort?

Je dient je onderneming of idee in onder één van de drie thema's. Het team van Voor de Wereld van Morgen kijkt bij de verwerking ook of dit thema (het beste) past bij je idee. Dit zijn de thema's:

 • Mens en samenleving: gericht op ketentransparantie en eerlijke handel en een leefbaar loon.
 • Natuur en milieu: gericht op behoud en stimulans van biodiversiteit, vergroten van een groene leefomgeving en terugdringen van plastics.
 • Klimaatbescherming: gericht op oplossingen op het gebied van duurzaam wonen, slimme energieopslag en innovatie binnen de energiesector.

Lees ook de algemene voorwaarden voor meer details.

Welke data moet ik alvast in mijn agenda zetten?

Op vrijdag 27 september wordt bekend gemaakt welke 30 ondernemingen het Wereldprijs-traject in gaan. Als je daarvoor geselecteerd bent dan is de verplichte trainingsdag de volgende stap. Deze vindt plaats op zaterdag 5 oktober in het centrum van Rotterdam. Op maandag 7 en dinsdag 8 oktober vinden de online coachgesprekken plaats. Met een lading (verse) kennis ga je daarna je businessplan en begroting afmaken, die lever je in op vrijdag 11 oktober vóór 14.00u. Op vrijdag 18 oktober wordt bekend gemaakt welke ondernemers doorgaan naar de volgende ronde. Als je daartoe behoort dan pitch je op donderdag 24 oktober je business voor de jury, dat gebeurt op het kantoor van ASN Bank in Den Haag.

Op vrijdag 25 oktober wordt bekend gemaakt welke ondernemers doorgaan naar de finale. Als je finalist bent dan heb je op donderdag 31 oktober een persoonlijk gesprek met de algemene juryleden en de juryleden van jouw thema. Van dinsdag 5 november t/m woensdag 13 november 11.00u kan gestemd worden voor de Publieksprijs. Op woensdag 13 november worden tijdens de feestelijke finale in Amsterdam de prijzen uitgereikt!

Wie zitten er in de jury?

Ook dit jaar beslist een vakjury op verschillende momenten in het traject welke ondernemingen doorgaan naar de volgende ronde. In de finaleronde beslist de jury wie de winnaars zijn. De jury van de ASN Bank Wereldprijs bestaat uit ondernemers en experts. Enthousiaste professionals die alles weten van nieuwe producten, duurzame ketens en klimaatverandering.

 • Ynzo van Zanten (juryvoorzitter) – Storyteller Tony Chocolonely
 • Ineke van Zanten – Mede-oprichter Greenwish
 • Pieter Smeets – Hoofd marketing en communicatie ASN Bank
 • Marieke Eyskoot – Duurzame lifestyle expert
 • Anna van Nunen – Directeur Innofest
 • Faiza Oulahsen – Campagneleider Klimaat & Energie bij Greenpeace
 • Olof van der Gaag – Directeur NVDE (Nederlandse Vereniging Duurzame Energie)
 • Jessie Kroon – Het Zero Waste Project / SMIR
 • Jasper Gabrielse – oprichter van Seepje (en daarmee finalist van de ASN Bank Wereldprijs in 2014).

Hier leer je meer over de jury van de ASN Bank Wereldprijs 2019.

Wat valt er te winnen?

De totale prijzenpot van de ASN Bank Wereldprijs 2019 bedraagt 55.000 euro.

 • Eerste prijs: 25.000 euro
 • Tweede prijs: 15.000 euro
 • Derde prijs: 10.000 euro
 • Publieksprijs: 5.000 euro

Hoe werkt de Publieksprijs?

Naast de drie juryprijzen maken de zes finalisten ook kans op de publieksprijs. Hiervoor kan het publiek tussen 5 en 13 november (tot 11.00u) hun stem uitbrengen via www.voordewereldvanmorgen.nl/stemmen. De onderneming met de meeste stemmen wint de publieksprijs van 5.000 euro.

Waar beoordeelt de jury de ondernemingen op?

De jury beoordeelt de inzendingen onder andere op haalbaarheid, ondernemerschap, vernieuwing en in hoeverre het bijdraagt aan de verduurzaming van de samenleving. Voor een gedetailleerd overzicht van de criteria waaraan de ondernemingen moeten voldoen, zie de algemene voorwaarden.

Kan ik mijn idee twee achtereenvolgende jaren indienen?

Ja, dat kan. Houd wel rekening met de voorwaarde dat je onderneming niet langer dan 3 jaar officieel mag bestaan. We kijken hiervoor naar de oprichtingsdatum van je onderneming zoals deze in de database van de Kamer van Koophandel is opgenomen.

Wat als ik niet geselecteerd word of uiteindelijk niet win?

Op het moment dat je je onderneming aanmeldt op Voor de Wereld van Morgen - en je lidmaatschap wordt goedgekeurd - ben je onderdeel van de community. Ook als het Wereldprijstraject voor jou ophoudt kunnen we je op verschillende manieren helpen. Daarbij moet je denken aan netwerk of publiciteit. Met Voor de Wereld van Morgen helpt ASN Bank duurzame ondernemingen groeien en dat doen we het hele jaar door, ook los van het Wereldprijs-traject. Laat ons weten waar je hulp bij nodig hebt en dan gaan wij kijken hoe we je het beste kunnen helpen.

Wie kan zich aanmelden voor de ASN Bank Wereldprijs?

Startende ondernemers met duurzame ideeën, die willen werken aan het laten groeien van hun business. Voorwaarde is dat de onderneming of het initiatief binnen één van de drie thema's past. En dat de onderneming niet langer dan 3 jaar officieel bestaat. De oprichtingsdatum in de database van de Kamer van Koophandel is hierbij leidend.

Kan ik me aanmelden voor de ASN Bank Wereldprijs als ik alleen nog maar een idee heb?

Jazeker! Een goed idee én de intentie om dit zelf uit te gaan voeren is voldoende voor inschrijving. Check voor aanmelding sowieso even de algemene voorwaarden.

Welke ondernemingen hebben vorig jaar gewonnen?

In 2018 waren dit de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs:

Hier vind je eerdere winnaars van de ASN Bank Wereldprijs.

Hoe kom ik in contact met de organisatie van de ASN Bank Wereldprijs?

Heb je een brandende vraag over de ASN Bank Wereldprijs en kun je het antwoord niet vinden in deze FAQ? Stuur dan een mailtje naar wereldprijs@asnbank.nl.

Hoe lang duurt het voordat ik iets hoor nadat ik mijn project heb ingezonden?

Je krijgt altijd een bevestiging van je inschrijving via de mail. Door grote drukte tijdens de inschrijfperiode kan het zijn dat het wat langer duurt voordat je (inhoudelijk) wat van ons hoort. Hoe eerder je je onderneming aanmeldt, hoe meer feedback je nog van ons kunt verwachten. Als de inzending niet compleet is vòòr 17.00u op 17 september dan kan het niet meer worden goedgekeurd voor deelname en kun je dus niet meedoen met de editie van 2019.