FAQ - ASN Bank Wereldprijs 2018

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over de ASN Bank Wereldprijs 2018!

Wat is de ASN Bank Wereldprijs?

De ASN Bank Wereldprijs is dé prijs voor startende duurzame ondernemers. Door deel te nemen aan het traject maak je kans op training, coaching, publiciteit en een geldbedrag. Met de ASN Bank Wereldprijs dragen we bij aan het verduurzamen van de samenleving door duurzame ondernemers te helpen groeien. In 2018 vindt de 11e editie van de ASN Bank Wereldprijs plaats die al voor talloze ondernemers, denk aan Yoni, SeepjeSustainer Homes en CloudCuddle, een zeer succesvolle springplank is geweest.

Hoe ziet het ASN Bank Wereldprijs traject eruit?

Het traject van de ASN Bank Wereldprijs bestaat uit verschillende fases. Die zijn ook terug te vinden op deze pagina onder 'route naar de finale'.

De inschrijving voor 2018 is geopend van 20 augustus tot en met 19 september 23.59u. Uit alle goedgekeurde inschrijvingen kiest de jury een top 30 (top 10 per thema). De ondernemers van deze top 30 volgen de verplichte trainingsdag, deze is op zaterdag 6 oktober in Utrecht. In de week erna word je (online) gecoacht aan de hand van je specifieke businessvraag. De output van dat gesprek gebruik je voor je businessplan en begroting want dat is de volgende stap. Voor het businessplan en de begroting ontvang je van ons een format om deze te helpen opstellen. Fase 4 bestaat uit het pitchen van je onderneming voor de jury, dat gebeurt op het kantoor van ASN Bank in Den Haag. Als je tot de finalisten behoort (de top 2 per thema) dan mobiliseer je je achterban in de voorlaatste fase: de stemronde voor de Publieksprijs! De spetterende finale is het slotstuk van het traject en deze vindt plaats op woensdag 14 november 2018. Tijdens de finale worden de thema-winnaars en de winnaar van de Publieksprijs bekend gemaakt.

Hoe weet ik in welk thema mijn onderneming hoort?

Je dient je onderneming of idee in onder één van de drie thema's. Het team van Voor de Wereld van Morgen kijkt bij de verwerking ook altijd of dit thema (het beste) past bij je idee.

 • Mens en samenleving: gericht op eerlijke producten, prijzen en een leefbaar loon, het bevorderen van sociale cohesie en innovatie binnen de zorg en het stimuleren van duurzaam onderwijs.
 • Natuur en milieu: gericht op het besparen van grondstoffen, terugdringen van afval en behoud van natuur en biodiversiteit.
 • Klimaatbescherming: gericht op energiebesparing en duurzame innovatie binnen de energiesector.

Zie ook de algemene voorwaarden voor meer details.

Welke data moet ik alvast in mijn agenda zetten?

Op vrijdag 28 september wordt bekend gemaakt welke ondernemers tot de top 10 per thema behoren. Als je daarvoor geselecteerd bent dan is de verplichte trainingsdag de volgende stap. Deze vindt plaats op zaterdag 6 oktober in het centrum van Utrecht. Met een lading (verse) kennis ga je daarna je businessplan en begroting finetunen, die lever je in op vrijdag 12 oktober vóór 16.00u. Op vrijdag 19 oktober wordt bekend gemaakt welke ondernemers (top 5 per thema) doorgaan naar de volgende ronde. Als je daartoe behoort dan pitch je op woensdag 24 oktober je business voor de jury, dat gebeurt op het kantoor van ASN Bank in Den Haag.

Op donderdag 25 oktober wordt bekend gemaakt welke ondernemers doorgaan naar de finale. Als je finalist bent dan heb je op woensdag 31 oktober een persoonlijk gesprek met de algemene juryleden en de juryleden van jouw thema, dat gesprek vindt plaats in Utrecht. Van maandag 5 t/m woensdag 14 november kan gestemd worden voor de Publieksprijs. Op woensdag 14 november worden tijdens de feestelijke finale in Rotterdam de prijzen uitgereikt!

Wie zitten er in de jury?

Ook dit jaar beslist een vakjury op verschillende momenten in het traject welke ondernemingen doorgaan naar de volgende ronde. In de finaleronde beslist de jury wie de winnaars zijn en hoe het prijzengeld verdeeld wordt. In totaal wordt er 40.000 euro verdeeld. De jury van de ASN Bank Wereldprijs bestaat uit ondernemers en experts. Enthousiaste professionals die alles weten van nieuwe producten, duurzame ketens en klimaatverandering.

 • Ynzo van Zanten – Juryvoorzitter
 • Ineke van Zanten – Algemeen jurylid
 • Marieke Eyskoot – Duurzame lifestyle expert
 • Merel Rumping - Business incubator LegBank en ASN Bank Wereldprijs winnaar in 2015
 • Faiza Oulahsen – Campagneleider Klimaat & Energie bij Greenpeace
 • Olof van der Gaag – Directeur NVDE (Nederlandse Vereniging Duurzame Energie)
 • Joszi Smeets - Co-founder Food Hub
 • Jasper Gabrielse - oprichter van Seepje (en daarmee finalist van de ASN Bank Wereldprijs in 2014)

Hier leer je meer over de jury van de ASN Bank Wereldprijs 2018.

Waar beoordeelt de jury de projecten op?

De jury beoordeelt de inzendingen onder andere op haalbaarheid, ondernemerschap, vernieuwing en in hoeverre het bijdraagt aan het oplossen van een maatschappelijk probleem. Voor een gedetailleerd overzicht van de criteria waaraan de ondernemingen voldoen, zie de algemene voorwaarden.

Kan ik mijn idee twee achtereenvolgende jaren indienen?

Ja, dat kan. Houd wel rekening met de voorwaarde dat je niet langer dan 3 jaar concreet met het idee bezig mag zijn, en dat de organisatie erachter niet langer dan 5 jaar bestaat. We richten ons met de ASN Bank Wereldprijs op startende, duurzame ondernemers.

Wat als ik niet geselecteerd wordt of uiteindelijk niet als winnaar gekroond wordt?

Op het moment dat je je onderneming aanmeldt op Voor de Wereld van Morgen - en het wordt goedgekeurd - ben je onderdeel van de community. Ook als het Wereldprijstraject voor jou ophoudt kunnen we je op verschillende manieren helpen. Daarbij moet je denken aan netwerk of publiciteit. En wellicht dat crowdfunding (over een tijdje) wel iets is voor jouw onderneming. Met Voor de Wereld van Morgen helpt ASN Bank duurzame ondernemers groeien, dat doen we het hele jaar door, ook los van de Wereldprijs. Laat ons weten waar je hulp bij nodig hebt en dan gaan wij kijken hoe we je het beste kunnen helpen.

Wie kan zich aanmelden voor de ASN Bank Wereldprijs?

Startende ondernemers met duurzame ideeën roepen wij massaal op om zich in te schrijven voor de ASN Bank Wereldprijs. Voorwaarde is dat het project binnen een van de drie thema's moet passen. De thema's zijn: mens en samenleving, natuur en milieu en klimaatbescherming. Een andere belangrijke voorwaarde is dat je bij inzending niet langer dan 3 jaar concreet met het idee bezig bent en dat de organisatie erachter niet langer dan 5 jaar bestaat. Zorg dat je voor inschrijving de algemene voorwaarden goed doorleest.

Kan ik me aanmelden voor de ASN Bank Wereldprijs als ik alleen nog maar een idee heb?

Jazeker! Een goed idee én de intentie om dit zelf uit te gaan voeren is voldoende voor inschrijving. Check voor aanmelding sowieso even de algemene voorwaarden.

Welke ondernemingen hebben vorig jaar gewonnen?

In 2017 waren dit de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs:

 • Somnox (mens en samenleving)
 • Klippa (natuur en milieu)
 • SunData (klimaatbescherming + Publieksprijs)

Eerdere winnaars vind je hier.

Hoe kom ik in contact met de organisatie van de ASN Bank Wereldprijs?

Heb je een brandende vraag over de ASN Bank Wereldprijs en kun je het antwoord niet vinden in deze FAQ? Stuur dan een mailtje naar wereldprijs@asnbank.nl.

Hoe lang duurt het voordat ik iets hoor nadat ik mijn project heb ingezonden?

Je krijgt altijd een bevestiging van je inschijving via de mail. Door grote drukte tijdens de inschrijfperiode kan het zijn dat het wat langer duurt voordat je (inhoudelijk) wat van ons hoort. Hoe eerder je je onderneming aanmeldt, hoe meer feedback je nog van ons kunt verwachten. Als de inzending niet compleet is vòòr 23.59u op 19 september dan kan het niet meer worden goedgekeurd voor deelname en kun je dus niet meedoen met de editie van 2018.