FAQ - ASN Bank Wereldprijs 2017

Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over de ASN Bank Wereldprijs 2017!

Wat is de ASN Bank Wereldprijs?

De ASN Bank Wereldprijs is dé prijs voor startende duurzame ondernemers uit Nederland. Door deel te nemen aan het traject maken ondernemers kans op training, coaching, publiciteit en een geldbedrag. Met de ASN Bank Wereldprijs, die we al 10 jaar organiseren, dragen we bij aan het verduurzamen van de samenleving. Voor talloze ondernemers, denk aan Yoni, Seepje, Fairphone of Sustainer Homes, is de Wereldprijs een succesvolle springplank geweest.

Hoe ziet het ASN Bank Wereldprijs traject eruit?

Het Wereldprijstraject bestaat uit 6 verschillende fases. De inschrijfperiode is geopend van 23 augustus tot 21 september, dat is fase 1. Na de inschrijfperiode is het tijd voor de trainingsdag, die vindt plaats op zaterdag 7 oktober 2017, en is verplicht voor de top 10 projecten per thema. In fase 3 werk je aan je businessplan en begroting. Fase 4 bestaat uit het pitchen van je idee voor de jury. Je mobiliseert je achterban in fase 5: de stemronde voor de Publieksprijs! De spectaculaire finale is de laatste fase en vindt plaats op woensdag 15 november 2017.

Hoe weet ik in in welk thema mijn project valt?

Je dient je project in bij eén van de drie Wereldprijs thema's;

 • Mens & Samenleving: Gericht op eerlijke producten, prijzen en een leefbaar loon, het bevorderen van sociale cohesie en innovatie binnen de zorg en het stimuleren van duurzaam onderwijs.
 • Natuur & Milieu: Gericht op het besparen van grondstoffen, terugdringen van afval en behoud van natuur en biodiversiteit.
 • Klimaatbescherming: Gericht op energiebesparing en duurzame innovatiebinnen de energiesector.

Check de Algemene Voorwaarden voor meer details.

Wanneer krijg ik te horen of ik tot de top 10 per thema behoor?

Op vrijdag 29 september 2017 maken we bekend welke ondernemers tot de top 10 per thema behoren.

Welke dagen moet ik alvast in mijn agenda zetten?

Als je project geselecteerd wordt voor de top 10 per thema dan is de trainingsdag verplicht. Deze vindt plaats op zaterdag 7 oktober in het centrum van Utrecht. Gewapend met een lading kennis ga je je businessplan en begroting finetunen, dit lever je in op vrijdag 13 oktober. Op vrijdag 20 oktober wordt bekend gemaakt welke ondernemers door gaan naar de volgende ronde. Oftewel, de top 5 per thema. Als je daartoe behoort dan pitch je op woensdag 25 oktober je idee voor de jury, dat gebeurt op het kantoor van ASN Bank in Den Haag. Op donderdag 26 oktober wordt bekend gemaakt welke ondernemers door gaan naar de finale. Als je finalist bent dan heb je op woensdag 1 november een persoonlijk gesprek met de juryvoorzitter en de juryleden van jouw thema. Op woensdag 15 november worden tijdens een feestelijke finale de prijzen uitgereikt!

Wie zitten er in de jury?

Ook dit jaar beslist een vakjury op verschillende momenten in het traject welke inzendingen doorgaan. In de finaleronde beslist de jury wie de winnaars zijn en hoe het prijzengeld verdeeld wordt. In totaal wordt 45.000 euro verdeeld. De jury van de ASN Bank Wereldprijs bestaat uit ondernemers en experts. Enthousiaste professionals die alles weten van nieuwe producten, duurzame ketens en klimaatverandering. We stellen ze heel graag aan je voor.

 • Ynzo van Zanten – Juryvoorzitter
 • Ineke van Zanten – Algemeen jurylid
 • Marieke Eyskoot – Duurzame lifestyle expert
 • Merel Rumping - Business incubator LegBank (en Wereldprijs winnaar in 2015)
 • Faiza Oulahsen – Campagneleider Klimaat & Energie bij Greenpeace
 • Olof van der Gaag – Directeur NVDE (Nederlandse Vereniging Duurzame Energie)
 • Joszi Smeets - Co-founder Food Hub
 • Marius Smit - Oprichter Plastic Whale

Lees meer over de vakjury op onze website.

Waar beoordeelt de jury de projecten op?

De jury beoordeelt de projecten op haalbaarheid, vernieuwing en in hoeverre het project bijdraagt aan het oplossen van een maatschappelijk probleem. Voor een gedetailleerd overzicht van de criteria waaraan de projecten binnen de verschillende thema’s moeten voldoen, lees dan de Algemene Voorwaarden.

Hoe wordt het prijzengeld verdeeld?

Naast training, coaching en publiciteit maken de ondernemers die het tot de finale schoppen ook kans op een geldprijs. Het totale prijzengeld van de ASN Bank Wereldprijs bedraagt 45.000 euro. Dit wordt in de finale door de vakjury onder de winnaars verdeeld. In ieder thema wint één project. De winnaar van een categorie wint minimaal 8.000 en maximaal 20.000 euro. Daarnaast is er een publieksprijs van maximaal 5.000 euro. Aan de publieksprijs gaat een stemronde vooraf, het project met de meeste stemmen wint.

Kan ik mijn idee twee achtereenvolgende jaren indienen?

Ja dat kan. Houd wel rekening met de voorwaarde dat je niet langer dan 3 jaar concreet met het project bezig mag zijn, en dat de organisatie erachter niet langer dan 5 jaar bestaat. We richten ons met de ASN Bank Wereldprijs namelijk echt op beginnende duurzame ondernemers.

Wat als ik niet geselecteerd wordt of uiteindelijk niet als winnaar gekroond wordt?

Helaas, je idee heeft niet gewonnen. Maar niet getreurd, want we zijn ook andere manieren waarop we je vanuit Voor de Wereld van Morgen verder kunnen helpen. Daarbij moet je denken aan netwerk of publiciteit. En misschien is crowdfunding (over een tijdje) wel iets voor jouw onderneming? We horen graag waar je hulp bij nodig hebt, dan kijken wij hoe we je verder kunnen helpen!

Wie kan zich aanmelden voor de ASN Bank Wereldprijs?

Wij nodigen startende ondernemers met duurzame ideeen uit om zich in te schrijven voor de ASN Bank Wereldprijs. Voorwaarde is dat het project binnen een van de drie thema's moet passen. De thema's zijn: Natuur & Milieu, Klimaatbescherming en Mens & Samenleving. Een andere belangrijke voorwaarde is dat je bij inzending niet langer dan 3 jaar concreet met het project bezig bent, en dat de organisatie erachter niet langer dan 5 jaar bestaat. Zorg dat je voor inschrijving de Algemene Voorwaarden goed doorleest.

Kan ik me aanmelden voor de ASN Bank Wereldprijs als ik alleen nog maar een idee heb?

Jazeker! Een goed idee en de intentie om er zelf mee aan de slag te gaan is genoeg voor inschrijving. Check voor aanmelding sowieso even de Algemene Voorwaarden.

Welke projecten hebben vorig jaar gewonnen?

Omdat er in 2016 vijf thema's gehanteerd werden kende de ASN Bank Wereldprijs in dat jaar vijf winnaars. Deze winnaars waren:

Hoe kom ik in contact met de organisatie van de Wereldprijs?

Heb je een brandende vraag over de Wereldprijs en kun je het antwoord niet vinden in deze FAQ? Stuur dan een mailtje naar wereldprijs@voordewereldvanmorgen.nl.

Hoe lang duurt het voordat ik iets hoor nadat ik mijn project heb ingezonden?

Je krijgt altijd een bevestiging van je inschijving via de mail. Maar door de grote drukte tijdens de inschrijfperiode kan het zijn dat het wat langer duurt voordat je wat van ons hoort. Wij proberen alle projecten te bevestigen in de dagen na de inschrijving, maar houdt er dus rekening mee dat dit niet altijd lukt.