afbeelding van Team Duurzame Horeca Leiden
Team Duurzame H... Ondernemer

Zo smaakt een duurzame wereld

Op speciale markten en festivals aan mooi gedekte tafeltjes passanten een biologisch hapje aanbieden. Motto 'van het land op het bord'.

Duurzame Horeca Leiden en omstreken (https://duurzaamuiteten.nl) is een burgerinitiatief ondergebracht in een stichting en stelt zich tot doel het uitgaanspubliek te stimuleren tot een meer kritische houding waar het gaat om de samenstelling en oorsprong van het productaanbod in restaurants. Wij concluderen dat onze regio volop kansen biedt om bewuster uitgaansgedrag te stimuleren maar dat we er niet zijn met een bevlogen praatje, een folder en een kraam; mensen moeten worden verleid met een ervaring die zij kunnen inpassen in hun belevingswereld zonder er over te hoeven praten. De plannen bij dit idee maken we samen met de GEMIVA SVG groep (www.gemiva-svg.nl).

Onze idee is geïnspireerd op InteractionDesign, een begrip uit de kunstwereld over hoe je als kunstenaar communiceert met de samenleving. Door interactie via 'content in context' wordt door het publiek zelf betekenis gegeven aan dat wat zij zien, proeven en beleven. Ons doel is mensen plantaardige producten te laten proeven, zonder dat daar het label vegetarisch aan hangt, vergelijkbaar met patatfriet dat ook niet met ‘grijze wollen sokken’ wordt geassocieerd. Er zijn vele plantaardige alternatieven voor vlees op de markt die qua smaak en mondgevoel nauwelijks van vlees of vis (tonijn!) zijn te onderscheiden. Wij willen in 2017 aanwezig zijn op een aantal Leidse speciale markten en festivals ( o.a. Bijenmarkt, Festival Basil, Wildernisfestival). Door met plantaardige producten kleine gerechtjes te maken en deze met een biologisch drankje of kraanwater aan de festivalbezoekers– gezeten aan een tafeltje – te presenteren verwachten wij hen op een speelse en smakelijke manier te kunnen verrassen. Met deelnemers die oor hebben naar begrippen als ‘eiwittransitie’ kan over dit onderwerp worden doorgepraat, voor hen waarvoor dit niet geldt, is een positieve smaak ervaring al genoeg!

Om op verschillende evenementen te kunnen staan moet er een ‘pop-up’ keuken en mini restaurant worden ontworpen en –in losse onderdelen- worden gebouwd. Bij Gemiva werken arbeidsgehandicapten: zij moeten met aangepaste tuingereedschappen de groenten kunnen gaan verbouwen die in de pop-up keuken worden verwerkt.

De uitwerking van het concept zal bestaan uit een ontwerp en bouwplan voor het openlucht mini pop-up restaurant met keukenvoorziening. Voor de aankleding (servies) zullen materialen worden aangeschaft: biologisch afbreekbaar waarbij het afval apart kan worden afgevoerd. Voor de te serveren gerechtjes zal de receptuur worden bepaald: wat worden de ingrediënten en hoe worden die verkregen: zelf verbouwen, inkopen en sponsoring door bio-producenten. Voorafgaand aan de festivaldagen wordt datgene voorbereid dat niet ter plekke kan worden gemaakt. Mensen van Gemiva zullen in de keuken en de bediening staan. Vrijwilligers van de stichting Duurzame Horeca zullen het publiek uitnodigen aan tafel te gaan.

afbeelding van Team Duurzame Horeca Leiden
Team Duurzame H... Ondernemer

Over ons Wij zijn Leidenaars die graag uitgaan. En we houden van de wereld! Daarom stimuleren we met behulp van het publiek horecazaken in de Leidse regio om duurzamer te worden. Help je mee?

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten