afbeelding van Marieke
Marieke Ondernemer

ZAZU Amsterdam - eerlijke alpaca fashion

ZAZU Amsterdam staat voor stijlvolle knitwear voor vrouwen met een goed verhaal, gemaakt van milieuvriendelijke alpaca en merinowol.

Wij vinden dat iedereen kleding moet kunnen dragen waar zowel de drager als de maker trots op kan zijn. Daarom maken wij kleding waar oprecht een goed verhaal achter zit. Onze kleding wordt met de hand gemaakt door Ecuadoriaanse breisters en wevers. Met hun werk voor ZAZU verdienen zij een eerlijk inkomen (5 keer meer dan marktconform), waardoor hun levenssituatie verbetert. Wij geloven in slow fashion, dat wil zeggen dat we ons op kwaliteit richten, en niet produceren afhankelijk van de mode-seizoenen. Onze breisters doen ongeveer 2 dagen over een kledingstuk, dat jij vervolgens jaren kunt dragen. Kwaliteit gaat boven kwantiteit, vinden wij. Bovendien produceren we onze kleding op een eerlijke, dier - en milieu-vriendelijke manier. Onze wol is afkomstig van dieren die goed behandeld worden. Verder behandelen we onze wol niet met chemicaliën en werken we met niet-toxische verfstoffen. We weten waar onze wol vandaag komt en kennen de meeste van onze wolleveranciers (alpaca-houders en spinnerijen) persoonlijk. Dit zijn kleinschalige bedrijven waarbij het milieu en dierenwelzijn hoog in het vaandel staat. Als jij een kledingstuk van ZAZU koopt, sta jij aan het begin van de transitie in de mode-industrie naar een verantwoordere manier van produceren! We hebben in mei 2016 een succesvolle crowdfunding campagne afgerond, waarmee we EUR 9.000 hebben opgehaald om onze eerste collectie te laten produceren. Hier zie je onze promotie-video:

Kinderarbeid, onmenselijk lange werkdagen en een onleefbaar salaris zijn in de mode-industrie nog steeds aan de orde van de dag. Bovendien is het na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Er worden onder meer 3500 verschillende chemicaliën gebruikt om grondstoffen om te zetten in kleding. En 10% daarvan is slecht voor je gezondheid en het milieu. Dat kan en moet anders, vinden wij van ZAZU Amsterdam. Hoe kunnen we kleding maken waar iedereen in de productieketen baat bij heeft, niet alleen de drager en de producent? Die vraag stelde de oprichtster van ZAZU Amsterdam, Marieke Andringa zichzelf. Het antwoord op die vraag kwam tijdens een tijdens een van haar reizen naar Ecuador. Daar werd ze geconfronteerd met de armoede waarin vele gezinnen verkeren, maar ook met de enorme potentie van de Andes regio qua grondstoffen (alpaca en merino wol!) en ambachten. Het leek haar geweldig om samen met lokale ambachtslieden die lokale wol op een milieuvriendelijke manier verwerken tot kleding, met goede arbeidsomstandigheden en een eerlijk salaris voor de makers. Zo zou zij een steentje bij kunnen aan het verbeteren van de levens van Ecuadoriaanse families en de lokale economie stimuleren. En zo is het idee voor ZAZU Amsterdam geboren! Daarna is Marieke in contact gekomen met een groep breisters in Quito, de hoofdstad van Ecuador, Casa del Sol. Zij zijn onderdeel van een stichting, Rompiendo Miedos, die zich inzet voor de positie van kansarme vrouwen. Dit zijn alleenstaande moeders en vrouwen met chronische ziektes zoals diabetes en lupus. Door hun werk voor ZAZU verdienen zij een eerlijk inkomen, waardoor hun levenssituatie verbeterd.

We hebben onlangs de productiekosten van onze eerste collectie voor vrouwen succesvol gefinancierd via crowdfunding! De kleding is inmiddels bezorgd bij de crowdfunders en de reacties zijn positief :-). Nu is het tijd om de markt te veroveren en te groeien! Hoe we dat willen gaan doen staat hieronder in Plan van Aanpak. We hebben nu concreet nodig: - verkooppunten (we hebben 1 verkooppunt in Ecuador) - publiciteit - een business partner/groter team! Ook moeten we in grotere aantallen kunnen produceren. Daarvoor is financiering nodig voor de maak en materiaal-kosten, en ook een goed management van die productie. De groep breisters van Casa del Sol is omvangrijk, 30 vrouwen (en counting) en wordt geleid door Monica, die de productie in goede banen leidt en kwaliteitscontrole doet (die nog niet helemaal optimaal is). De uitdaging is nu om structuur aan te brengen in de groep, omdat niet iedereen hetzelfde kwaliteitsniveau heeft. Goede breisters krijgen dan bijvoorbeeld een groepje beginnende breisters onder zich om ze op te leiden en toe te zien op wat zij maken. Ook is het halen van deadlines altijd een uitdaging in Ecuador. Om dit aan te pakken moeten we regelmatig naar Ecuador en direct toezien op onze productie. Verder hebben we advies en sparringpartners nodig. Vragen die we hebben zijn bijvoorbeeld: Hoe kunnen we ZAZU Amsterdam laten groeien zonder af te doen aan de kwaliteit? Hoe maken we ons business model duurzaam (qua verdiensten)? Wat zijn de beste beurzen en winkels om onze producten te verkopen (hoe kiezen we de meest geschikte uit het aanbod)?

We hebben inmiddels meer aantallen laten produceren van onze eerste collectie die we dit najaar op de Nederlandse markt brengen. Onze uitdaging is nu om afzetmarkt te vinden. Hoe doen we dat? - Onze webshop op www.zazuamsterdam.com gaat binnenkort live. - Deelname aan lifestyle markten zoals Swan Market. - Verkooppunten zoeken door winkels actief te benaderen en deel te nemen aan beurzen. - In december organiseren we een pop-up store in Amsterdam De kleding hangt binnenkort bij kledingbibliotheek LENA. Zo kunnen mensen het merk leren kennen en wordt de kleding direct getest. Met de feedback van LENA's klanten kunnen we de kleding en stoffen nog beter maken. Volgend jaar voorjaar zullen we onze tweede collectie laten produceren, die dan herfst/winter 2017/18 in de winkels ligt. Verder gaan we onze impact concreet meten en laten zien aan onze klanten hoe wij bijdragen aan de verbetering van de levens van onze breisters. Ook willen we onze merino-wol leveranciers in Uruguay bezoeken.

afbeelding van Marieke
Marieke Ondernemer

Mijn naam is Marieke Andringa, 36 jaar, oprichtster van ZAZU Amsterdam. Vorig jaar heb ik met mijn gezin in Ecuador gewoond en mij met hart en ziel toegelegd op het realiseren van de eerste collectie van ZAZU Amsterdam. Het idee voor ZAZU Amsterdam is geboren op de befaamde markt van Otavalo, Ecuador. Toen ik tijdens een van mijn reizen deze lokale markt afstruinde, kwam ik daar prachtige kleding van alpaca en merino wol tegen. Ik was direct onder de indruk van de supermooie zachte wol met een bijna zijde-achtige glans. Een van mijn favoriete quotes is de volgende: “Let your dreams be bigger than your fears and let your actions speak louder than your words” Dit motto heeft mij geïnspireerd om te kiezen voor het sociaal ondernemersschap en mijn carrière als jurist ondernemingsrecht op te geven.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 390 projecten