afbeelding van Samira en Tania
Samira en Tania Ondernemer

Youth Connects Fashion (YouC Fashion)

Een kledingstuk dat eerlijk geproduceerd is. Met respect en oog voor jongeren en het milieu én met een vleugje passie voor Afrika.

Onze missie is het ontwikkelen van een kledinglabel dat onderscheidend is omdat het jongeren een kans geeft hun talent te benutten. Wij willen jongeren empoweren door hen een podium te bieden maar ook educatieve programma's te ontwikkelen in samenwerking met NGO's, bedrijven en scholen, die ertoe leiden dat ze hun talent verder kunnen ontwikkelen. Het talent en de vaardigheden zijn aanwezig bij deze jongeren. Het is daarom een belangrijk onderdeel van onze missie om ze te empoweren. We staan voor creatieve en kleurrijke kleding die op een fair trade manier geproduceerd is zodat klanten altijd weten door wie en hoe het gemaakt is. Naast de creatieve geest, stimuleren de klanten de lokale economie in Ghana en het welzijn van jongeren door een kledingstuk te kopen. We willen ook inzicht geven in de materialen die gebruikt worden door bewuste keuzes te maken rondom de stoffen die we gebruiken. De lokale textielmerken staan onder druk door de opkomst van grote merken buiten Afrika. Wij zien wat de gevolgen hiervan zijn. Door het gebruik van stoffen die gefabriceerd zijn door lokale ondernemers wordt de arbeidsmarkt en daarbij horende economische mogelijkheden vergroot. De samenwerking vormt tevens een verbinding tussen jongeren uit Ghana en jongeren van Afrikaanse afkomst in Europa. De diaspora ondernemers zijn het symbool voor het creëren van nieuwe verbindingen en alternatieve vormen voor handel door hun meervoudige identiteit. Het is ons streven om te laten zien hoe diaspora ondernemers kunnen bijdragen aan de economische mogelijkheden van zowel Nederland als Afrika. In ons geval doen wij dat door mode, cultuur en empowerment met elkaar te verbinden.

'Afrikaanse mode verovert de wereld' is de headliner van een artikel in de Volkskrant, augustus 2016. Wat velen niet weten is dat de stoffen die gezien worden als typisch Afrikaanse vaak niet zelf in Afrika worden geproduceerd maar in Europa of China. De gevestigde Afrikaanse merken worden eruit geconcurreerd door deze buitenlandse merken en dit kan ervoor zorgen dat de lokale merken steeds minder snel verkrijgbaar zijn. Hierdoor bestaat de kans dat lokale jonge designers niet of nauwelijks kunnen produceren. Het ontwikkelen en verkopen van hun eigen stoffen en kleding draagt bij aan de arbeidsmarkt. De stoffen worden van lokale ondernemers afgenomen om de lokale economie te stimuleren. Het project YouC Fashion laat zien hoe de twee continenten met elkaar verbonden kunnen worden door middel van creativiteit en kunst. Het is een vorm van economic empowerment door middel van mode. Wij willen jongeren het geloof in zichzelf laten vinden en hen een podium in een Europa bieden. Wij hopen op deze manier het talent en de culturele rijkdom van Afrika en Europa met elkaar te verbinden. Mode is een dagelijks bezigheid en in zowel Afrika als Europa is mode een onmisbare industrie. De twee continenten staan bekend om hun liefde voor mode. Kunst en mode kan economische kansen bieden voor jongeren maar ook de kloof tussen deze continenten verkleinen waardoor er een andere beeldvorming richting elkaar ontstaat. Het project zal zich in eerste instantie op Ghana richten. Door onze bezoeken hebben we al kunnen bouwen aan een netwerk bestaande uit jonge kleermakers, ontwerpers en mode scholen in Ghana. In tweede instantie willen we uitbreiden naar andere landen in Afrika waar we al contacten hebben. Voor de focus van het project starten we eerst met Ghana.

-Coaching en training om onze aanpak te professionaliseren -Advies bij het aanscherpen van ons business model zodat we gericht en preciezer kunnen sturen op de ontwikkelingen van ons project -Inkopen van stoffen en materialen, materialen voor de jongeren waarmee ze hun producten kunnen verbeteren, PR activiteiten, marketing en media ondersteuning, lancering van het project, start van een educatief programma voor jonge kleermakers in Ghana - Publiciteit om onze missie kenbaar te maken en een groot publiek te bereiken -Oprichten van een website en webshop

Inleiding Een product dat onderscheidend is omdat het jongeren een kans geeft hun talent te benutten. Dit product wordt op een fair trade manier geproduceerd zodat klanten altijd weten door wie en hoe het gemaakt is. Het product komt voort uit het geloof dat jongeren in Afrika veel talent hebben en dit inspirerend is. Elke jongere verdient een kans. Door dit product laten we zien hoe de twee continenten met elkaar verbonden kunnen worden door middel van creativiteit en kunst. Het is een vorm van economic empowerment door middel van mode. Risico's en uitdagingen 1.De textielindustrie in Ghana stort in. Er is momenteel een huidige trend in de textielindustrie die niet positief is. De gevestigde merken worden eruit geconcurreerd door buitenlandse merken en dit kan ervoor zorgen dat de lokale merken steeds minder snel verkrijgbaar zijn. Door samenwerking op te zoeken met lokale merken en goed onderzoek te doen naar de echtheid van de stoffen kunnen we de garantie geven; 2. Logistiek. Een uitdaging ligt in de logistiek en tijdige en schadeloze leveringen van de producten; 3. Instabiele economische situatie in Ghana voor jongeren; 4. Energie crisis in Ghana waardoor jongeren niet altijd conform planning kunnen leveren. Dit valt op te lossen door de investering in energie voorzieningen. Omgang Een cultuur gericht op respect en gelijkwaardigheid. Het project gaat in gesprek met de jongeren en gaat uit van hun expertise en talent. Het is een samenwerking die gebaseerd is op een liefde voor mode en voortkomt uit vrije creatieve geesten.

afbeelding van Samira en Tania
Samira en Tania Ondernemer

“ Wij zijn twee jonge diaspora ondernemers met een passie voor eerlijke handel van mode en het continent Afrika. Tania is professioneel model die veel heeft samengewerkt met designers uit Afrika. Ze is daardoor geïnspireerd geraakt om samen met Samira een project te starten gericht op jongeren in Afrika en mode. Samira is ondernemer en adviseur en heeft twee kledingcollecties met jonge designers in Afrika geproduceerd. Deze kledingcollecties zijn met veel enthousiasme ontvangen. Door haar reizen naar Ghana raakte ze geïnspireerd om net als Tania mode, empowerment en Afrika te combineren.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Reacties (1)

Meepraten? Login

afbeelding van Tânia
Love it
PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten