afbeelding van Yoni
Yoni Ondernemer

Wintervacht

Wintervacht geeft nieuw leven aan textiel dat niet meer gebruikt wordt voor zijn oorspronkelijke doel maar zijn kwaliteit heeft behouden.

Bij Wintervacht geven we nieuw leven aan tweedehands textiel dat niet meer kan gebruikt worden voor zijn oorspronkelijke doel maar zijn kwaliteit heeft behouden. Wij maken elegante, tijdloze designs van onder andere oude dekens, slaapzakken en gordijnen. Zo maken wij van de traditionele Nederlandse wollen dekens diverse winter jassen. Wintervacht gebruikt een tweedehands materiaal maar is niet vintage. We kijken naar de kwaliteit van het materiaal en deze zetten we opnieuw in. Een koude winter kan het extra moeilijk maken om je bed uit te komen. Wintervacht vervult je wens om ingewikkeld in dekens de deur uit te gaan. Wij transformeren het materiaal in een hoogwaardig kwalitatief ontwerp dat is gemaakt op een eerlijke manier.   

Wintervacht is opgericht door Manon van Hoeckel en Yoni van Oorsouw . Zij ontmoeten elkaar op Sint Lucas in Boxtel. Naast samen studeren volgden ze ook naailessen bij Yoni’s moeder. In die tijd woonde Manon in een huis zonder centrale verwarming en sliep ze onder drie oude dekens. Toen Yoni’s moeder een jas voor Manon wou maken werd zij geïnspireerd om deze dekens voor een jas te gebruiken. De eerste wintervacht jas was geboren en toen hier ze hier veel reactie op kreeg ontstond het idee om het bedrijf Wintervacht te starten. Bij wintervacht gaat het echter niet alleen om jassen. Van het rest materiaal maken wij accessoires zoals hoofdbanden of wanten. Onze producten worden gemaakt in Nederland en wij, van Wintervacht, zijn altijd opzoek naar verschillende manieren van productie waarbij we zo min mogelijk rest materiaal over houden. Voorbeelden van dit zijn onze accessoires maar we doen ook donaties of brengen onze rest materiaal naar sorteer bedrijven die er isolatie van maken.  

Wintervacht staat voor een hoge kwaliteit. Om deze kwaliteit te behouden worden alle dekens stuk voor stuk met de hand uitgekozen. Door de schaarste van de dekens zijn Yoni en Manon altijd op zoek naar nieuw of ander materiaal dat kan worden gebruikt in de toekomst. Deze zoektocht naar materiaal hebben we al kunnen zien in de limited edition slaapzak bomber en de grijze Poolse legerdeken jassen. Deze jassen zullen worden geïntroduceerd in AW16/17. Zo is de Army Collection een serie mantels gemaakt van oude Poolse legerdekens. Deze dekens, afkomstig uit de collectie van een verzamelaar, werden al sinds de jaren '70 niet meer gebruikt. De fundamenten van ons bedrijf staan nu goed. Dit geeft ons de ruimte om uit te breiden. We willen binnen ons vaste concept vernieuwend blijven en richten ons op groei. In de toekomst hopen we wereldwijd dekens af te nemen en deze te transformeren. Dit zouden landen kunnen zijn zoals Rusland en Peru. Ook zouden we graag andere materialen willen gebruiken en steeds meer uitbreiden op een organische en duurzame manier.

Bij Wintervacht creëren we producten die gemaakt zijn met het oog op een langere levensduur van het product. Wij streven er na een product te maken die gebruikt kan worden voor jaren en niet voor één seizoen en haar bijpassende trends. We werken met een permanente collectie waar we ieder jaar een nieuw item aan toevoegen. Naast de wintercollectie zijn we nu ook de mogelijkheden aan het bekijken voor een eventuele zomercollectie. Deze zal met dezelfde gedachtegang ontworpen worden. Inmiddels zijn wij ook al meerdere samenwerking aangegaan om ons bedrijf te professionaliseren. Zo werken we onder andere samen met W.Green, een duurzaam Communicatie Bureau. We staan altijd open voor nieuwe samenwerkingen en projecten. Dit kan zich voordoen in een samenwerkingen met naaiatelier die werkgelegenheid bieden voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zo willen wij ook mensen een ‘nieuw leven’ geven. Ook zien we in de toekomst verschillende samenwerkingen met andere ontwerpers.

afbeelding van Yoni
Yoni Ondernemer

Cold winter weather can make it hard to want to get out of bed, but Wintervacht has answered your wish to stay wrapped up in blankets. Two young Dutch designers are creating elegant clothes from old blankets and curtains, giving new life to textiles that have otherwise lost their original purpose.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website
PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 556 projecten