afbeelding van Josee
Josee Ondernemer

WijkEnergieWerkt

WijkEnergieWerkt brengt de energietransitie dichterbij en zorgt ervoor dat het iets positiefs brengt voor iedereen!

WijkEnergieWerkt brengt de energietransitie dichterbij en zorgt ervoor dat het iets positiefs brengt voor iedereen! Wij maken een positieve impact op meerdere Sustainable Development Goals.

WijkEnergieWerkt is een wijkinstallatiebedrijf waar mensen uit de wijk werken aan de verduurzaming van hun eigen wijk. Het werk is laagdrempelig en lokaal, waardoor mensen soms bijvoorbeeld ook in hun eigen taal kunnen werken. Zij krijgen een salaris en een percentage van de winst, daarmee houden we het geld dat we verdienen ook in de wijk en wijkeconomie. 

Iedereen die in de wijk woont mag bij ons werken, je krijgt van ons een training om aan de slag te gaan. We verduurzamen huis aan huis, en maken gratis een energie scan van een woning. Dat wat we gelijk kunnen doen, doen we gelijk! Daarmee besparen bewoners al zo'n 5-10% op hun energierekening. Achteraf krijgen bewoners of verhuurders een rapport waarin staat wat er nog meer gedaan kan worden. Met een aanbieding om dat door ons te laten doen. Het vinden van de woningen gaat via medewerkers en sleutelfiguren in sociale netwerken. We gaan naar die plekken waar mensen samenkomen, praten over wat we (kunnen) doen en vragen waar mensen behoefte aan hebben.

De analyse van de woning is voor bewoners gratis en doen we, bij woningcorportie bezit in opdracht van de woningcorporatie. Voor particuliere woningen en andere verhuurders zijn de gemeente, provincie, energieleveranciers en netbeheerders onze klanten. De eerste pilot wijk is een gebied dat wordt voorbereid op aardgasvrij wonen, waarvoor we bijvoorbeeld nu in gesprek zijn met de projectleider aardgasvrij om een deel van het projectbudget voor ons ter beschikking te stellen. 

Als medewerkers dat willen en het lukt leiden we ze verder op tot installatiewerk of isoleren. Ze gaan dan zonnepanelen installeren, woningen isoleren en/of woningen intern klaar maken om op stadsverwarming te worden aangesloten. Zo spreken we met aannemers en installateurs om samen de social return on investment (SROI) verplichting te vervullen.

We werken samen met een lokale energie coöperatie, of richten er een op, voor de coöperatie leggen we dan de zonnepanelen. Daarnaast werken we met en voor lokale partijen zoals scholen, de woningcorporaties, aannemers en organisaties die mensen opleiden of voorbereiden op werk. 

De impact die we maken met het bedrijf is op meerdere vlakken; we bieden werkgelegenheid en werken met mensen die op dit moment rondkomen van een uitkering, in een vrijwilligerspositie werken of iets dergelijks. We monitoren het aantal arbeidsplaatsen dat we realiseren. Daarnaast meten we de impact door te kijken naar de financiële besparingen die de klussen bij mensen opleveren. En houden we bij welke klussen we doen en wat daarvan de CO2 besparing is volgens MilieuCentraal. 

WijkEnergieWerkt B.V. is een onafhankelijke organisatie, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel sinds februari 2019.

 

afbeelding van Josee
Josee Ondernemer

Ik probeer dagelijks iets te doen voor een betere wereld. In mijn eigen leven; zo min mogelijk plastic, reizen met het OV of de fiets, wasbare luiers voor de kinderen, duurzame schoonmaakmiddelen enz. En in mijn werk; ik ben vooral bezig met de energie transitie en leg de verbinding tussen mensen en verduurzaming van hun energievoorziening. Daarbij probeer ik concepten uit te werken die een positieve impact maken op meerdere Sustainable Development Goals.

Reacties (1)

Meepraten? Login

afbeelding van Jesse
Beste Josee, Ik zit in het bestuur van Warmte coöperatie MeerEnergie in Amsterdam. Duurzaamheid is voor ons heel belangrijk, dus jullie werk kan een aanvulling zijn op ons project. En wij zitten aan tafel met o.a. de woningcorporaties en kunnen jullie verhaal daarin meenemen. Ik zou hier graag eens met jou over sparren. Zie https://meerenergie.amsterdam/ Ik ben bereikbaar op jesse@risicodelen.nl. Met vriendelijke groet, Jesse van den Hoven
PROJECTEN

MEER GERELATEERDE PROJECTEN

Alle 315 projecten