afbeelding van Eva
Eva Ondernemer

Waterweg

Waterweg ontwikkelt een mobiele bagger fabriek, waarbij wij direct op locatie van de reststroom bagger een product maken.

Circulair Bouwen

Waterweg is ontstaan na het winnen van de BlueCity Circulair Challenge. Wij ontwikkelen een mobiele bagger fabriek waar we op locatie van bagger bouwmaterialen maken. Bagger of slib is een dure reststroom waar we in stedelijk gebied moeilijk vanaf komen.

Slib is de reststroom die overblijft na het baggeren van waterwegen. Na een aantal jaar ontstaat er een dikke laag slib in Nederlandse rivieren en kanalen, dit kan de doorstroom van het water verhinderen of creëert dit een probleem voor schepen. Het afvoeren van bagger kost veel geld; vooral in de stad is er weinig plek de afvalstroom op het land te verwerken. 

Verbinden van baggerindustrie en bouwindustrie

Met als hoofdbestandsdeel zand is bagger geheel geschikt om mee te bouwen. Dat zijn wij aan het doen! Bagger uit stedelijke gebied, terug naar datzelfde stedelijk gebied. Met onze bouwmaterialen van bagger verbinden wij een baggeroverschot en te kort aan circulaire bouwmaterialen aan elkaar. Bouwen met beton is milieubelastend omdat er veel CO2 vrijkomt bij de productie van cement. Door bagger als primaire grondstof te gaan gebruiken kunnen we duurzamer bouwen. 

Klimaatadaptieve tegel

Ons eerste product van bagger is de waterpasserende tegel, als oplossing voor het wateroverlast na een hevige regenbui. Hierdoor zakt het water in de grond in plaats van het riool waardoor er minder onder gelopen straten zijn. Hiermee willen we direct iets terug doen voor het stedelijk gebied. Naast het toevoegen van ecologische waarde creëren wij ook esthetische waarde; zo zijn tegels in een stad ook aanleiding tot gesprek over circulariteit en duurzaamheid. En hoe leuk (en belangrijk) dat je weet dat de tegels waarop je staat uit de Maas komt! 

Partnerships

Op dit moment doen wij een pilot met Hoogheemraadschap van Delfland en gaan we tegels testen op de Green Village, verbonden aan TU Delft in Delft. In de pilot komen we door middel van co-creatiesessie sneller tot oplossingen en versnellen we de innovatie met en van bagger. 

Wie zijn wij?

Waterweg bestaat uit Wies van Lieshout, Eva Aarts en Tessa Luijben. Wies heeft industrieel ontwerpen aan de TU Delft gestudeerd. Ze is verantwoordelijk voor het ontwerp van ons product en alle producten in de toekomst. Ze heeft circulariteit en sociale duurzaamheid hoog in het vaandel staan en gebruikt design om dit te communiceren. Tessa heeft een wetenschappelijke achtergrond door haar studie biomedische wetenschappen. Ze is freelancer en doet meerdere opdrachten die betrekking hebben op duurzaamheid, co-creatie en circulaire economie. Eva studeert economie en politicologie in Rotterdam. Ze heeft een sterke visie en ziet altijd mogelijkheden. Ze staat dit jaar in de Jonge Duurzame 100.

afbeelding van Eva
Eva Ondernemer

Een jaar geleden ben ik Waterweg gestart met mijn collega's; Tessa Luijben en Wies van Lieshout. Wij willen bewijzen dat het anders kan door het anders te doen. Klimaatverandering definieert onze tijd en ondernemers spelen in deze tijd een hele belangrijke rol, namelijk innoveren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over deze onderneming op de website

Ga naar website

Volg op social

PROJECTEN

MEER GERELATEERDE PROJECTEN

Alle 328 projecten