afbeelding van Thomas
Thomas Ondernemer

Wastewatchers

Wastewatchers bestrijdt voedselverspilling door (big) data over verspilling te verzamelen en te onderzoeken om verspilling tegen te gaan.

Wat doet Wastewatchers? 

Jaarlijks verspillen organisaties die eten en drinken verstrekken €1 miljard euro aan goed voedsel. Een verspilling die enorm veel impact heeft op de portemonnees van de bedrijven, maar ook op ons milieu. Dit vinden wij onbegrijpelijk.

Wij zijn Wastewatchers, een enthousiaste groep jonge mensen en wij maken ons hard tegen voedselverspilling. Samen met (bedrijfs)restaurants, hotels en de zorgsector pakken wij voedselverspilling bij de wortel aan en weten het preventief te reduceren. Door middel van:

  1. Meten is weten. En om te meten heb je een tool nodig. Wastewatchers heeft haar eigen anti-food waste tool ontwikkeld. Meer informatie is te vinden onder ‘onze tool’.
  2. Data analyse. Wastewatchers doet Europees prijswinnend (big) data onderzoek naar het ontstaan van voedselverspilling. Dit onderzoek resulteert in kennis en inzicht over: trends, marktgemiddeldes en eet- & verspillingspatronen van consumenten.

Dit doen wij, omdat wij van mening zijn dat er in de wereld van morgen er geen ruimte is voor voedselverspilling.

Met wie doet Wastewatchers dit? 

Veel van onze klanten zijn bedrijfsrestaurateurs, zoals Vermaat en Hutten. Maar we zijn ook actief in hotels en ziekenhuizen, zoals het ziekenhuis in Meppel. Daarnaast proberen wij ook samenwerkingen aan te gaan met stakeholders in deze markt, waaronder de Wageningen Universiteit, waarmee wij samen een project draaien. 

Hoe werkt het precies dan? 

Een belangrijk facet van voedselverspilling tegengaan is kennis vergaren. Door middel van een eigen ontwikkelde online tool (www.wastewatchers.net) geeft Wastewatchers gebruikers toegang tot een online omgeving waar belangrijke data over voedselverspilling simpel en eenvoudig geregistreerd kan worden. Een foto van onze tool is te zien via deze link: https://wastewatchers.eu/wp-content/uploads/header.png

Gebruikers bij Wastewatchers kunnen: chefs, keukenmedewerkers, managers van restaurants en/of voedingsassistentes zijn. Maandelijks analyseren wij de opgehaalde data per locatie, maar ook marktbreed. Wij versturen rapportages naar de locaties over inzichten en kansen van die specifieke locatie zelf of van marktgemiddeldes, consumentengedrag of verspillingspatronen.

Enne, hoe verdien je hier geld mee?

Ons product is kennis. Kennis over hoe voedselverspilling ontstaat en hoe dit preventief tegen te gaan is. Deze kennis delen wij via rapportages. Onze gebruikers betalen een maandelijkse fee voor het gebruik van de online omgeving én het ontvangen van een persoonlijk rapport, met daarin kennis over voedselverspilling.  

afbeelding van Thomas
Thomas Ondernemer

In 2013 begon Thomas (27) aan een niet bestaand beroep, namelijk Wastewatcher. Hij koos voor deze naam, omdat het Nederlandse ‘prullenbak kijker’ toch iets minder goed in de mond lag. Maar ja, hoe begin je een niet bestaand beroep? Een niet bestaand beroep promoot je door het door te vertellen en dus ging Thomas op de bühne staan. Gesterkt door zijn zakelijke inzicht als bedrijfseconoom, kennis uit zijn afstudeeropdracht naar voedselverspilling in de horeca en anekdotes door zijn ervaringen als kok ging Thomas de uitdaging aan en pakte de handschoen op om het voedselverspillingsverhaal door te vertellen. Nu, anno 2017, heeft Thomas dit niet bestaande beroep tot een BV gebracht dat vier man sterk is, de Wastewatchers BV. Wastewatchers bestrijdt voedselverspilling in de professionele horeca door middel van haar diensten: abonnementen en diensten. Tezamen met grote cateraars, hotels, ziekenhuizen en de Rijkswaterstaat vecht ze tegen voedselverspilling met zowel een economische als ecologische motieven.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 390 projecten