afbeelding van Gwen
Gwen Ondernemer

"Warung C"

Een platform waar diversiteit wordt gevierd in de vorm van een kleinschalig restaurantje met maatschappelijke waarde!

Een platform om personen verder te helpen in het leven door middel van een klein restaurantje. Diversiteit wordt gevierd en saamhorigheid wordt gezelligheid. Een plek om lekker te eten (duurzaam en biologisch spreekt voor zich) en waar lekker gekookt wordt door hobby / amateurkoks. Een plek waar iedereen voor elkaar openstaan en een praatje niet schuwt. Waar men kennis en kunde voor elkaar beschikbaar stellen, omdat we voortgang en ontwikkeling voor elkaar wensen. Voor hen die een eigen restaurantje willen beginnen en werkervaring willen opdoen, voor hen die willen werken maar niet worden beschouwd als volwaardig lid van de arbeidswereld. Voor hen die tussen wal en schip vallen, daarvoor is Warung C. Maar verwacht geen zieligheid, mooie mensen met een doel die daarvoor willen werken, maar door omstandigheden worden tegengewerkt.

Dit idee is ontsproten uit het idee dat ik hier eerder in wilde dienen. Alleen klopt dit idee niet. Het voelde niet goed, niet compleet en al helemaal niet realistisch. En zoals het vaak zo is, komen goede ideeen net voordat ik ga slapen of als ik net wakker wordt. Mijn vriend wordt er gek van. Zo ook gisteravond. "Ik heb mijn idee aangescherpt en heb nu iets wat alle componenten van mijn wilde ideeën samenbrengt", begon ik half slapend tegen hem te praten over Warung C 2.0. Ik wil lekker eten, mensen samenbrengen, werkgelegenheid creëren voor hen die tussen wal en schip raken in de arbeidsmarkt, ik wil een platform / faciliteit creëren waar mensen hun eten in een professionele keuken kunnen klaarmaken en gasten voor betalen. Ik wil van de winst die behaald wordt delen met degenen voor wie het niet vanzelfsprekend is om buiten de deur een vorkje te prikken door hen uit te nodigen in mijn restaurantje. Ik wil mensen prikkelen om door te leren, kennis te delen, elkaar niet meer schuwen in een kroeg of restaurant, weer met elkaar gaan praten en het leuk vinden om sociaal te zijn en vooral om te werken aan een mooiere samenleving. "Mijn" restaurant wordt ONS restaurant en degenen die daar willen koken moeten deelnemen aan een 1x per jaar gratis foodfestival voor hen die hier geen financiële ruimte voor hebben. Bijvoorbeeld degenen die al hulp krijgen van De Voedselbank door veel tegenslagen, gezinnen die de eindjes net aan elkaar kunnen knopen.

Een locatie waar ruimte is om de plannen te realiseren en te faciliteren. Omdat ik dit vannacht heb bedacht, moet ik eerlijk bekennen dat ik vooral tijdens dit schrijven bedenk wat er mogelijk zou kunnen zijn. 1. Een locatie. Waar een professionele keuken gefaciliteerd kan worden. Waar een fijne, ruime bar en restaurant met een totaal van niet meer dan 75 couverts. 2. Een professionele keuken (faillissementveilingen, gratisaftehalen.nl) lijken mij een goed startpunt. 3. Een adviseur die mij kan bijstaan in de wirwar van arbeidswetgeving, -relaties, wat realistisch is, welke doelgroepen wel of niet in aanmerking komen etc. 4. Een businessmodel. Ik wil dat Warung C zichzelf kan bedruipen en na investeringen zichzelf terugbetaald. Geen financiële afhankelijkheid van bijvoorbeeld subsidies of giften. Deze zijn natuurlijk welkom, maar ik wil een Social Entreprise ontwikkelen en een goed voorbeeld geven aan degenen die bij Warung C betrokken zijn. Gasten, werkgevers, -nemer, vrijwilligers, koks etc. Erg romantisch, ik weet het. Maar dit is het doel. 5. Partners, nieuwe samenwerkingen aangaan. 6. Inboedel 7. Goede mensen om me heen die samen een team vormt 8. Mensen die in dit idee geloven 9. Investeringen 10. Leveranciers, alleen lokaal, duurzaam, biologisch. 11. Marketing, PR, bekendheid, 12. veel meer!

Een restaurantje exploiteren, verhuren, een groot maatschappelijke waarde waarbij met regelmaat voor de medemens belangeloos wordt gekookt. Amsterdam Oost lijkt mij het meest geschikt. Niet alleen woon ik daar in de buurt (zelf woon ik aan de Kruithuisstraat). Het publiek lijkt hier open te staan voor dit soort initiatieven. Mijn eerste ingeving is om een stichting te starten in plaats van een BV; de winst die wordt behaald wordt direct in andere projecten geïnvesteerd, mogelijke 'scholarship' die worden verleend en andere financiële kansen en steun voor degenen die het nodig hebben die hieruit kunnen voortkomen etc. Hierdoor is het misschien mogelijk een ANBI status te verkrijgen met de bijbehorende (belasting) voordelen. Gezien de arbeidsmarkt steeds minder plek biedt voor 50+ werknemers en de bevolking tot steeds meer vergrijst, is er ook een markt voor een soort plek. Dit onderscheidt mij ook van de andere restaurants. De pensioenfondsen niet meer zijn zoals ze waren, heb ik meerdere personen die al te graag met hun kookkunsten een zakcentje willen bijverdienen en hiervoor keihard willen werken. Afzijdig van deze groep, weet ik zeker dat zij niet de enige groep zijn die verder willen komen in hun werkleven. En tot nu toe ben ik nog niet een soortgelijk initiatief tegengekomen op het internet. Ooit heb ik een begroting gemaakt om zelf een restaurant op te zetten hier was maximaal 10.000 euro voor nodig (inclusief meerdere maanden huur en eventuele salarissen). Dit was een raming op basis van afhaalmaaltijden en ik alleen in de keuken en alles in mijn eentje doen. Ik denk nu wat groter en ik heb eerlijk gezegd nog niet de schattingen, kosten kunnen bepalen of een budget kunnen opstellen. Ik schat dat met een begroting van 25.000 euro (ruim genomen) veel mogelijk moet zijn. De keuken is het belangrijkste, net als voldoende meubels waar gasten plaats kunnen nemen. Dit zijn mijn leerscholen:http://horecatweepuntnul.nl/restaurant-starten-restaurant-eigenaren-over.... Ik begrijp heel goed dat deze doelgroep een "grotere risico" op kosten is en wellicht dit een te grote factor is voor mogelijke partners. Toch geloof ik dat niet iedereen over een kam te scheren valt en voor degenen die willen en zich inzetten, voor hen wil ik het realiseren. Ik kan een heel uitgebreide plan van aanpak schrijven, maar sinds het idee ongeveer 12 uur geleden tot me is gekomen, kunt u misschien voorstellen dat het nog niet zoveel vorm heeft. Het idee moet getoetst worden op levensvatbaarheid. Aanscherpen, schaven, bijstellen, tot het staat met een solide businessmodel. Dat is mijn eerste prioriteit. Het tweede wat gedaan moet worden in kennis inwinnen en experts aan de tand voelen, parallel aan het uitwerken van het businessplan en -model. Veel te doen! Mag ik snel starten met jullie hulp?

afbeelding van Gwen
Gwen Ondernemer

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 595 projecten