afbeelding van Jacqueline
Jacqueline Ondernemer

Warme Winter

In onze boomgaard staat een houten huisje dat we heel graag willen isoleren en verwarmen zodat we geen winterstop meer hoeven in te lassen!

Een groen, gastvrij en sociaal zorgklimaat waarin kinderen, jongeren en volwassenen met uiteenlopende ondersteuningsvragen kunnen rekenen op warme aandacht en professionele begeleiding; daar zetten we ons op de Zebra-Zorgboerderij iedere dag met volle overtuiging voor in. We hebben het welzijn van mens en dier hoog in het vaandel. Aandacht voor een gezonde leefomgeving hoort daar bij. In alles wat we doen, willen we het liefst zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. Dat zie je terug in onze moestuin en boomgaard, aan de manier waarop we voor onze dieren zorgen, in het eten dat we met elkaar bereiden, het afval dat we scheiden en in de materialen waar we graag mee werken. De ligging van onze boerderij - midden in de natuur - ervaren we als een groot geschenk. We gaan zorgvuldig en bewust om met het kostbare stukje aarde dat ons is toevertrouwd. Voor de isolatie en verbouwing van de houten tent willen we gebruik maken van natuurlijke materialen. De keuze voor een biomeiler als natuurlijke warmtebron en de bouw van een composttoilet is voortgekomen uit de wens om bij te dragen aan een vitale leefomgeving. Net als bij onze andere activiteiten hebben we ook bij de uitvoering van Warme Winter oog voor het sociale aspect. Deelnemers, beroepskrachten, vrijwilligers en stagiaires zullen ook in dit project de handen ineen slaan en met elkaar bouwen aan hun ideaal.

Ontmoeting en samenwerking op een zorgboerderij Aan de rand van het dorpje Vogelenzang, in de directe omgeving van Haarlem, beheert stichting Zebra-Zorg sinds 2009 een prachtig gelegen zorgboerderij. Kinderen, jongeren en volwassenen met uiteenlopende beperkingen en ondersteuningsvragen zijn 1-6 dagen per week welkom om deel te nemen en bij te dragen aan het leven en werken op de boerderij. Naast het bieden van betekenisvolle dagbesteding heeft de zorgboerderij in toenemende mate een inloopfunctie. Buurtgenoten, scholen, instellingen en andere geïnteresseerden worden aangetrokken door het groene en gastvrije klimaat en door een diversiteit aan boerderijdieren en evenementen. Dankzij de inzet van een enthousiast team van vrijwilligers en beroepskrachten is er een gevarieerd aanbod van boerderijactiviteiten ontstaan waarin de ontmoeting en samenwerking van kinderen en volwassenen met en zonder beperking vanzelfsprekend is. Winterstop voorkomen Zebra-zorg stelt haar boerderij nadrukkelijk open voor plannen en initiatieven van enthousiaste vrijwilligers en startende groene en sociale ondernemers. De samenwerking met derden levert een win-win situatie op: ondernemende mensen kunnen hun eigen plannen en ideeën ten uitvoer brengen op een unieke locatie met unieke mensen. Voor Zebra-Zorg betekenen de activiteiten een waardevolle toevoeging op het dagprogramma dat zo, ondanks alle bezuinigingen in de zorg, rijk gevuld blijft. De activiteiten die Zebra-Zorg in samenwerking met derden organiseert, staan altijd in het teken van mens, dier en natuur, ze vormen als vanzelfsprekend een brug tussen mensen met en mensen zonder beperking.

Een aantal initiatieven heeft hun weg al gevonden naar de 'houten tent'. De houten tent is een eenvoudig huisje met groen zeildak op een heerlijke plek in de boomgaard van de boerderij. In en om het huisje worden nieuwe plannen gesmeed en vervolgens met het nodige enthousiasme uitgevoerd. Toch zijn er ook wat wolken aan de lucht. Het najaar staat voor de deur en dan wordt het in de houten tent vochtig en koud. Een gedwongen winterstop dreigt en dat zou echt een streep zetten door alle mooie ontwikkelingen die nu gaande zijn. Met het project Warme Winter kunnen we dit voorkomen. De eerste fase van Warme Winter zal zich richten zich op het isoleren en verbouwen van de houten tent tot een seizoensbestendig en uiteraard natuurvriendelijk onderkomen. Een fase later volgt de aanleg van een biomeiler ten behoeve van compostverwarming en tot slot volgt het bouwen van een composttoilet.

Planning Warme Winter is opgeknipt in 3 delen. Zodra de financiering van fase 1 gegarandeerd is, gaan we van start met het isoleren en verbouwen van de houten tent. Uiteraard hopen we dat we in het najaar van 2016 kunnen starten met de verbouwing. Mocht de financiering van fase 2 en 3 op dat moment ook al gegarandeerd zijn, dan zullen de werkzaamheden rond de bouw van een biomeiler en compost toilet aansluitend worden uitgevoerd. We houden er rekening mee dat we ons op het gebied van sanitair en verwarming het komende seizoen nog zullen moeten behelpen. In de begroting van fase 1 is daarom met betrekking tot de verwarming een post opgenomen voor een mobiele gaskachel. Bezoekers kunnen tijdelijk gebruik maken van de toiletten die zich in de hal van de grote groepsruimte bevinden. Van de mobiele gaskachel zullen we na afronding van de 3e fase dankbaar gebruik maken in andere onverwarmde ruimten op de boerderij.

afbeelding van Jacqueline
Jacqueline Ondernemer

Goede zorg begint met een warm welkom! Na een gevarieerde loopbaan binnen zorg en welzijn ben ik twee jaar geleden met mijn partner Jos en onze jongste twee kinderen neergestreken op de Zebra-Zorgboerderij in Vogelenzang. Wat een voorrecht om te mogen wonen en te werken op deze prachtige plek die bijna als vanzelfsprekend het beste in mens en dier naar boven haalt! Kinderen, jongeren en volwassenen met uiteenlopende ondersteuningsvragen zijn 6 dagen per week welkom om deel te nemen en bij te dragen aan ons boerderijprogramma. Met hart en ziel werk ik in een bevlogen team aan een groen en gastvrij klimaat waarin gemeenschapszin, veiligheid en respect voor ieders eigenheid vanzelfsprekend is. Want alle ingewikkelde zorgsystemen en behandelmethodieken ten spijt; goede zorg begint altijd met een warm welkom!

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 595 projecten