afbeelding van Karin
Karin Ondernemer

Verhalen als leidraad

Met ons project willen we moeders die te maken hebben met psychische klachten na een bevalling, beter ondersteunen.

Onze missie is om moeders die na een bevalling met psychische klachten te maken krijgen, beter te ondersteunen en hun psychische gezondheid en welzijn te bevorderen. Dat is hard nodig, want per jaar krijgen zo'n 30.000 tot 40.000 moeders - en hun gezin, hun werkomgeving en sociale omgeving - hiermee te maken. Als de moeder door psychische klachten niet meer goed in staat is om voor haarzelf en/of haar kindje en gezin te zorgen, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben: echtscheiding, verstoorde band tussen moeder en kind, verlies van een baan of het verbreken van het contact door familie of vrienden. De impact kan ontzettend groot zijn, niet alleen voor de moeder en haar omgeving, maar ook in de maatschappij. Moeders schamen zich ervoor, er spelen schuldgevoelens mee, er zijn vooroordelen van anderen (stigma) of ze veroordelen zichzelf (zelfstigma). Vanuit onze eigen ervaringsdeskundigheid met psychische klachten na een bevalling willen wij deze moeders hoop geven en hun zoektocht naar hulp vergemakkelijken. We gaan uit van de herstelverhalen van moeders, zodat duidelijk wordt wat hen geholpen heeft in het herstel. Ervaringsverhalen zijn ervoor om verbinding met andere moeders te bevorderen, zodat ze zichzelf hierin herkennen.

De achtergrond van ons project is het welzijn van moeders bevorderen en het taboe op psychische aandoeningen doorbreken. Hoe meer moeders hun verhaal gaan delen, hoe meer andere moeders hierdoor geinspireerd raken om dit ook te doen. Een stukje herkenning van eigen problematiek en de erkenning voor hun eigen lijden is datgene wat de ervarings- en herstelverhalen zullen doen. Ook uit onderzoeken blijkt dat het helend werkt als moeders zich met andere moeders kunnen identificeren. Dan weten ze dat ze niet de enige zijn die met hun aandoening worstelen.

We hebben in ieder geval de media nodig om onze boodschap duidelijk en helder over te brengen. Verder is het belangrijk dat we financiele middelen hebben en deze gebruiken om deze verhalen op een passende manier in beeld te krijgen, dus bijvoorbeeld in boekvorm. Daarnaast is het handig om foldermateriaal te hebben zodat we deze kunnen gebruiken in onze communicatie.

Omdat we eigenlijk net gestart zijn (we hebben vorige week onze lancering gehad), zullen wij eerst zelf een communicatieplan gaan maken en beoordelen welke organisaties wij aanschrijven om onze bekendheid te vergroten. Daarna is het de bedoeling om foldermateriaal te maken, ervarings- en herstelverhalen te bundelen en deze te verspreiden binnen de doelgroepen (moeders, kraamverzorgenden, verpleegkundigen, psychologen, coaches, etc.).

afbeelding van Karin
Karin Ondernemer

Mijn naam is Karin den Oudsten, grondlegger van Stichting Me Mam, ervaringsdeskundige en professioneel coach voor moeders met psychische klachten na een bevalling. Ik geef al jaren geaccrediteerde trainingen in de kraamzorg, verloskunde en verpleegkunde.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

Reacties (1)

Meepraten? Login

afbeelding van Miranda
Ongeveer 40.000 ervaren klachten van psychische aard na de bevalling. Ik heb het ook aardig zwaar gehad na de bevalling van mijn eerste kind 18 jaar geleden. Naar de huisarts stappen, echt niet. Ik moest het zelf oplossen er was geen vast aanspreekpunt waar ik heen kon. Wat super dat er nu aandacht voor komt.
PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 352 projecten