afbeelding van David
David Ondernemer

Twinkeltegels - interactief speeltoestel op menskracht

Een interactief speeltoestel met 8 spellen voor afwisselend speelplezier. Buiten spelen is gezond en goed voor de sociale cohesie!

Vormdrift wil meewerken aan een duurzamere wereld middels ontwerpen die een gezonde en duurzame levensstijl bevorderen. Daarvoor ontwikkelt en realiseert Vormdrift duurzame concepten, die een hoge kwaliteit van leven mogelijk maken.

Fabulous fun from your footprint

Traditionele speeltoestellen zoals wipkippen en speelforten hebben maar een beperkte doelgroep. Als 2 jarige ben je te jong voor een wipkip. Als 6 jarige al weer te oud. De uitdaging is beperkt en al snel niet meer interessant. Vooral op scholen zijn traditionele speeltoestellen te beperkt om de doelgroep van 4 tot 12 blijvend aan te spreken. Daarnaast sluiten die niet meer aan bij de belevingswereld van de hedendaagse jeugd, die gewend zijn aan ipads en spelcomputers.

Dat is jammer, want bewegen - vooral buiten - is belangrijk. Kinderen die elkaar spelenderwijs leren kennen zijn zorgen voor langdurige en sterke sociale cohesie in een wijk. Ouders leren elkaar vaak kennen via kinderen. De sociale interacties zijn van hogere kwaliteit, dan met kinderen uit de kennissenkring van de ouders.

Omdat de traditionele speeltoestellen het af laten weten, zijn vernieuwende concepten nodig. Twinkeltegels zijn innovatief, dynamisch en interactief. Een set Twinkeltegels bestaat uit 5 interactieve lichttegels voorzien van 8 uiteenlopende speelaanleidingen. Zoeken, dansen, patronen herkennen, achter kleuren aanjagen; noem maar op.

De lichttegels reageren op beweging en kunnen alle kleuren van de regenboog aannemen. Onderzoek door de Haagse Hogeschool heeft uitgewezen, dat het energieverbruik door kinderen bij sommige spellen 1,5 keer zo hoog is als bij voetballen. De tegels kunnen het niveau van de spelers herkennen en passen de moeilijkheidsgraad daarop aan.

Inmiddels zijn bijna alle kinderziektes uit het ontwerp gefilterd. In een Fieldlab in Kortrijk in België staat al 2 jaar een prototype, dat stapsgewijs is verbeterd.

Sinds maart 2017 is er een 4de generatie prototype in Uitgeest geplaatst, dat gelijk ligt met de grond. Geleverd en geproduceerd door een kersverse ontwikkelaar en producent van buitenverlichting, met toch al jarenlange ervaring achter de kiezen: Novolux. Tedac verzorgt de software en er is een elektronica producent betrokken in het project.

Spereco Speeltoestellen gaat het product vermarkten. Spereco heeft weer goede contacten met grote leveranciers van speeltoestellen in andere landen. zoals Richter in Duitsland. Er zijn dus volop mogelijkheden om de markt uit te breiden. 

Kan het ontwerp nog beter? Waarschijnlijk wel.

We zijn weliswaar we erg blij dat de spellen op de Twinkeltegels ook zonder geluid te spelen zijn, aangezien geluid snel als overlast ervaren wordt. Maar tegelijkertijd kan geluid de beleving van het speeltoestel enorm vergroten. Er zijn al virtuele testen gedaan met de toevoeging van geluid. Die willen uitbreiden naar een pilot waarbij door slimme positionering van de speakers met een beperkt geluidsniveau een groot effect bereikt kan worden. Koppeling met smartphones staat ook op het verlanglijstje.

Daarnaast is de stroomaansluiting nog een aandachtspunt. Het energieverbruik is zeer beperkt, maar aansluiting op het lichtnet is kostbaar en geeft administratieve rompslomp. Daarom willen we het Twinkelplatform uit te breiden met Energiepalen, kunnen kinderen zelf de energie opwekken voor hun eigen spel. Een minuutje springen is voldoende voor 4 minuten spel. We hebben een schaalmodel van een Energiepaal en zijn in gesprek met 2 mogelijke producenten van de onderliggende techniek.

De Twinkeltegels zijn niet het eindpunt, maar de start van een lijn van interactieve speeltoestellen, die tegen minimale kosten een maximaal plezier opleveren.

Het was een lang traject, maar we zijn klaar om het eerste product op de markt te brengen. De ASN prijsvraag kan een belangrijk steuntje in de rug vormen.

afbeelding van David
David Ondernemer

Al sinds 2000 houd ik mij bezig met het ontwikkelen van duurzame concepten. Modulaire geluidsschermen (2000) hebben de Nederlandse maatschappij tegen aanzienlijk lagere kosten dan voorheen en met kleinere voetafdruk een stukje stiller gemaakt. De Zonnebloemen (2002) hebben honderd duizenden kinderen voor het eerst (letterlijk) in aanraking gebracht met zonne-energie. De Oxidesk (2012) en de rest van de productfamilie heeft duizenden werknemers de mogelijkheid geboden om kantoorwerk te combineren met een gezonde hoeveelheid beweging. Waarbij je bovendien energieker, creatiever en besluitvaardiger blijft. In 2016 schreef, filmde en produceerde ik samen met RTV Papendrecht een serie korte filmpjes onder de noemer Drechtsteden Tomorrow over duurzame, lokale initiatieven. Komend jaar zal ik een musical schrijven met als subthema Duurzaamheid. En die zal nog leuk zijn ook! Een portfolio waar ik trots op ben. Sinds 2016 ben ik ook nog als docent Circular Product Design verbonden aan de Technische Universiteit Delft.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 391 projecten