afbeelding van Tim
Tim Ondernemer

twende

Heb je wel eens je leven gewaagd op een motortaxi in bv. Kenia? Twende is een app waarmee je altijd een veilige motortaxi kan bestellen!

Onze missie is om alle micro-ondernemers in de wereld op de kaart te zetten! 75% van de wereldbevolking heeft geen baan, maar wel werk. Zij werken vaak in de informele sector waar zij de eindjes aan elkaar moeten knopen. Micro ondernemers kunnen zich vaak niet goed onderscheiden van andere ondernemers en de kwaliteit van de producten en dienstverlening is vaak laag en kan véél beter! De app twende helpt micro ondernemers om een gezicht te krijgen naar klanten. Nu met informatie technologie kunnen zij zichzelf op de kaart zetten. Wist je dat al meer dan 50% van de mensen in bv. Kenia een smartphone heeft? Hier door kunnen zij zich beter profileren naar klanten en hun micro-onderneming professionaliseren.

Het kan als Russische roulette voelen om je achterop een motor taxi in ontwikkelingssteden te begeven. Motor taxi’s, in Oost-Afrikaanse landen ook wel Boda Boda’s genoemd, zijn een handig vervoersmiddel in de drukte van de stad, of op de slechte wegen op het platteland. Maar toch hebben Boda Boda’s een slecht imago. De chauffeurs staan over het algemeen bekend als onbetrouwbaar. Dit komt niet in de laatste plaats omdat Boda Boda’s bij 50% van de verkeersongevallen betrokken zijn, en omdat sommige chauffeurs klanten beroven en vrouwonvriendelijk zijn. Daarom mijden klanten liever de Boda Boda en kiezen voor de goedkopere, maar veel tragere Matatu taxi busjes, of nemen ze de benen-wagen. In Kenia, waar we beginnen, maar ook Thailand, India, Nigeria, etc. Is het grootste probleem dat klanten niet weten of de motor taxi chauffeur bij wie ze achterop springen betrouwbaar en veilig is. De app zorgt voor meer betrouwbaarheid door authenticatie van gebruikers en het monitoren van de ritjes via de app. Verder zijn koeriersdiensten met motortaxi’s booming ivm verkeersdrukte. Voor bedrijven geeft een app meer duidelijkheid welke chauffeurs bereikbaar zijn en kunnen ze de betrouwbaarheid en professionaliteit van hun dienstverlening verbeteren. Wij selecteren de motortaxi chauffeurs die aan minimale voorwaarden voldoen als een rijbewijs, verzekering, etc. Als zij op de app komen kunnen klanten hun ervaring beoordelen door middel van rating & feedback. Tijdens het ontwikkelen van deze app kwamen we erachter dat het probleem wat we proberen op te lossen voor veel meer micro ondernemers van toepassing is. 75% van de werkende mensen in de wereld zijn micro-ondernemers; zij zijn de de mensen die tomaten vanuit een stalletje verkopen, beltegoed verkopen, huishoudelijke werkzaamheden doen of als loodgieter fungeren. Momenteel ligt onze focus op de boda boda sector. In de toekomst is het onze visie om deze toepassing breder te maken voor andere (informele) micro-ondernemers.

Op dit moment hebben wij een eerste versie van de app ontwikkeld waarmee we de eerste tests gedaan hebben in Nairobi, Kenia in december 2015 en juli 2016. Hier hebben we een community van 'riders' kunnen opbouwen die heel graag met ons willen samenwerken om twende op de markt te brengen. We hebben gekozen voor Nairobi, Kenia als testing ground omdat 83% van de Kenianen een mobiele telefoon gebruikt, 58% van de verkochte telefoons smartphones zijn, er een goede 3-en 4G dekking is, 68% van de Kenianen gebruik maakt van mobiel betalen en er rond 350,000 Boda chauffeurs zijn waarvan 80,000 in Nairobi. Een impressie kan bekeken worden op: https://twitter.com/twendebodaboda. Onze planning is om in december 2016 live te gaan. Hiervoor zijn we nu hard bezig om het product te verbeteren naar aanleiding van de testen die we hebben gedaan met riders en consumenten afgelopen juli 2016. We hebben budget nodig die we als 'voorinvestering' kunnen gebruiken om items aan te schaffen (denk aan motor reflector jackets met "twende" erop, motor usb lader, bluetooth headset, etc.). Budget kunnen we verder ook gebruiken voor verdere ontwikkeling van de app en marketing in Nairobi. Ook kunnen we budget gebruiken om lokale mensen in te schakelen die support & promotie activiteiten voor deze dienst kunnen verrichten. Verder kunnen we publiciteit gebruiken voor ons initiatief, om angel investeerders warm te krijgen voor ons plan en/ of andere financieringbronnen aan te boren, en is het nuttig voor ons om ons netwerk uit te breiden.

Onze grootste uitdaging is straks om de juiste motortaxi chauffeurs op het platform te krijgen en de app bij klanten onder de aandacht te brengen. Om deze uitdaging te tacklen maken we hesjes voor de riders waar twende opstaat en geven we kleine compensaties wanneer riders consumenten op de app brengen. Verder zouden andere marketing en promotie-activiteiten helpen om twende op de kaart te zetten. Hiervoor zullen we zelf veel tijd 'on the ground' besteden en hopelijk lokale mensen kunnen aannemen die ons kunnen helpen bij registratie van riders & promotie onder klanten van twende.

- Samenwerking De doelgroep van micro-ondernemers kenmerkt zich door korte-termijn economische strategieën, goedkope smartphones, zo min mogelijk data willen verbruiken en betalingen d.m.v. lokale mobiele betalingssystemen (geen paypal of creditcards). Wij ontwikkelen een duidelijke UI en UX en richten de randvoorwaarden van de app goed in (weinig dataverbruik, heldere betaling structuur). We werken nauw samen met de National Boda Association die ons ondersteunt en wil helpen om de juiste chauffeurs aan te sluiten op ons platform. Deze steun is onontbeerlijk omdat hiermee de micro-ondernemers zich committeren aan het initiatief en het ook kunnen promoten naar klanten. - Ontwikkeling en lancering in 2016 Tot aan november 2016 zijn we met onze programmeur bezig om de eerste versie van het product af te maken die we dan samen met de motortaxi chauffeurs hopen te lanceren in december 2016. Hierbij willen we ook lokale mensen inschakelen die ons kunnen helpen om support te leveren (als bv. een klant een chauffeur oproept, maar die bv. niet direct reageert, etc.) en ons te helpen bij de promotie van het initiatief. - Schalen Later willen we ook graag opschalen naar andere landen. Hierbij kan worden gedacht aan andere gebieden en steden in Kenia, maar ook aan het opschalen naar andere landen zoals Rwanda, Uganda, Tanzania, Thailand en India. Hierbij dienen onder andere nieuwe mobiele betalingssystemen te worden geïntegreerd en nieuwe prijsalgoritmes (per gebied, stad) te worden ontwikkeld en geïntegreerd in de app. Daarom wordt het voorzien dat het software ontwikkelingsteam in Utrecht zal blijven groeien in de komende jaren. - Social business model Het business model van Twende bestaat uit een commissie die op iedere rit wordt berekend. Dit is het model wat bijvoorbeeld ook door Uber, AirBnB en SnappCar wordt gehanteerd. Het is de bedoeling dat binnen drie jaar 7000 chauffeurs op het platform deelnemen en dat daarmee een omzet wordt gegenereerd van ongeveer 800.000 euro. Door dit verdienmodel kan het platform verder worden door ontwikkeld en worden opgeschaald. Eventueel kunnen we later extra services toevoegen aan Twende, speciaal geënt op micro-ondernemers, zoals bijvoorbeeld het kunnen leasen van een motorbike (op afbetaling) en bv. micro-verzekering & micro-krediet.

- Duurzaamheid Daarnaast heeft dit project een positieve invloed op duurzaam gebruik van motoren en het verminderen van CO2 uitstoot en stadvervuiling. Op dit moment staan boda boda motors voor 60% van de tijd stil langs de weg, vaak met de motor aan, of moeten ze terug rijden naar hun standplaats om nieuwe klanten te werven. Zij mogen namelijk niet in andere stadsdelen van Nairobi wachten op klanten. De 80.000 boda boda chauffeurs in Nairobi dragen zo veel bij aan uitlaatgassen en vervuiling van de stad. Verder zijn hierdoor de benzinekosten relatief hoog en is er een inefficiëntie in het gebruik van de middelen die voor handen zijn (namelijk motoren). Door gebruikmaking van deze app zal er minder luchtvervuiling zijn, minder CO2 uitstoot en minder benzinekosten doordat chauffeurs meer aaneengesloten ritjes hebben. Ook zullen er relatief minder motors op de weg zijn, doordat boda boda chauffeurs minder ritjes hoeven te maken zonder klant. Het is een droom voor ons om in de toekomst elektrische motors te stimuleren onder de boda boda chauffeurs en daarmee nog een grotere slag te maken naar klimaat neutrale steden, minder vervuiling en minder CO2 uitstoot. We zijn afgelopen juli 2016 met UNEP in gesprek geraakt en gaan kijken of we samen een pilot kunnen doen naar de behoeften en wensen van boda boda chauffeurs voor elektrische motoren.

afbeelding van Tim
Tim Ondernemer

Hallo, ik ben Tim Dost en samen met Pieter Buikema ben ik bezig met een bijzondere start-up in Kenia. Samen met de motortaxi chauffeurs in Kenia zijn we op het idee gekomen om een app te ontwikkelen die hen beter op de kaart zet. Ons doel is hiermee meer veiligheid en meer werkgelegenheid te creëren voor deze micro-ondernemers! Pieter heeft een aantal jaar met de ontwikkelingsorganisatie ZOA gewoond en gewerkt in Zuid Soedan. Hier heeft hij veel projecten opgezet samen met de lokale bevolking zoals water en landbouw projecten, maar ook het aanleggen van verharde wegen. Ik heb zelf ook verschillende projecten opgezet samen met bedrijven in Ethiopië en Bangladesh. In Ethiopië heb ik bijvoorbeeld samen met een Ethiopisch IT bedrijf een verzekeringsproduct ontwikkeld dat kleinschalige boeren een uitkering geeft als er een week of langer geen regen valt. We kennen elkaar nog uit de studententijd. Nadat we jaren achter elkaar verschillende ervaringen hadden opgedaan besloten we om samen een social business op te zetten die sociale problemen op lost en duurzaam is. Hierbij ontstond Twende wat "Let's Go" in Swahili betekent.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten