afbeelding van Silvia
Silvia Ondernemer

Turning Waste into Happiness!

SweepSmart's "Smart Waste Centres" zorgen in India voor schone straten, meer recycling en banen voor waste pickers om trots op te zijn!

SweepSmart is een social enterprise met als missie om professionele afval-oplossingen aan te bieden aan lage inkomenslanden. We betrekken de informele sector (voormalig waste pickers), die als 'waste managers' een professioneel afvalsysteem vormen voor Indiase gemeentes. We passen onze in-house Europese afvalkennis toe op de lokale situatie. 

Onze 'Smart Waste centers' halen huishoudelijk afval op en sorteren het voor verdere recycling of verwerking. Recyclebaar afval wordt verkocht aan de bestaande recyclingmarkt, organisch afval verwerkt tot biogas of compost en alleen het restafval gaat dan nog naar een verbrandingsinstallatie of vuilstort. In de toekomst willen wij ook slimme recyclingtechnieken vanuit Europa naar India brengen, bijvoorbeeld via Europese technologie-partners als Kusters Recycling Solutions. 

De centra zijn geoptimaliseerd met een eigen ontworpen gebouw, hardware, organisatie en Smart dashboard. Zoals een speciale lopende band om het afval te sorteren, die slimme Europese principes in een Indiaas jasje steekt (kleiner, simpeler, goedkoper), en in India wordt gemaakt. Op dit moment hebben we al 3 centra in Bangalore, waar we de capaciteit hebben verdrievoudigd, recycling verhoogd en de hygiene en werkomstandigheden drastisch hebben verbeterd.

De centra zijn financieel onafhankelijk op basis van verkoop van het materiaal en een collection fee van de huishoudens. SweepSmart zet de centra op op basis van een 'Design, Build, Implement en Transfer' constructie. Dat wil zeggen dat de gemeente of het bedrijventerrein ons betaalt om de centra op te zetten als project, waar wij een marge op verdienen. Uiteindelijk wil SweepSmart ook lange termijn betrokken blijven en daarmee de gemeentes meer 'ontzorgen' en voor onszelf meer vaste inkomensstromen creeeren door middel van audits, een systeem manager rol, of zelf centra te managen. 

Momenteel wordt het meeste afval in India op een slechte manier verbrand of gedumpt in straten, rivieren of op enorme afvalbergen. Dit veroorzaakt water-, lucht- en bodemvervuiling, wat onder andere leidt tot ziektes, de plastic soup en milieurampen. Waste pickers leven tussen dit afval en zijn daardoor blootgesteld aan gevaarlijke soorten afval, ziektes en instortings- of explosie gevaar op de afvalbergen.  

Onze 'Smart Waste Centres" zorgen voor schone straten, meer recycling, kleinere vuilstorten, en voor de waste pickers: een baan om trots op te zijn. Wij noemen het "Turning Waste into Happiness"!

 

afbeelding van Silvia
Silvia Ondernemer

Niels van den Hoek en Silvia de Vaan zijn SweepSmart begonnen uit passie om het afvalprobleem in lage inkomenslanden op te lossen. Niels heeft 8 jaar bij Van Gansewinkel Group gewerkt, en heeft dus de kennis om dit probleem aan te pakken. Silvia is een oud-consultant van de Boston Consulting Group en sinds 3 jaar sociaal ondernemer. Samen hebben we dit probleem aangepakt en zijn nu sinds minder dan een jaar full-time (waarvan >50% in India) aan de slag. India is een land waarin verandering heel snel kan gaan, maar tegelijkertijd is het een hele uitdaging om het totale systeem in zo'n land te veranderen. Maar wij hebben er vertrouwen in dat het ons uiteindelijk gaat lukken!

Update

SweepSmart in Trouw! Check dit artikel om meer te lezen over ons werk: https://www.trouw.nl/groen/nederlands-bedrijf-stort-zich-op-afval-in-bangalore~acfebecc/

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 390 projecten