afbeelding van The Ketchup Project.
The Ketchup Project. Ondernemer

The Ketchup Project.

We gaan voedselverspilling tegen en zorgen voor betere inkomsten voor boeren in ontwikkelingslanden. Een keten die gezien mag worden!

Het is de missie van The Ketchup Project om de leverketen zó in te richten dat we voedselverspilling tegengaan en tegelijk de leefomstandigheden van kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden verbeteren.

In ontwikkelingslanden gaat namelijk naar schatting meer dan 40% van de goede (!) oogst verloren als gevolg van een instabiele afzetmarkt. Dit treft voornamelijk de kleinschalige boeren die voor hun verkoop afhankelijk zijn van een onbetrouwbare ‘middle-man’.

In Kenia bouwt The Ketchup Project samen met kleinschalige boeren in hun boerengemeenschap een droog-hub. Daar drogen de boeren delen van hun oogst zodat het veel langer houdbaar blijft. The Ketchup Project neemt de gedroogde oogst tegen een eerlijke prijs af, en maakt er vervolgens heerlijke ketchup van!

En die ketchup is niet zomaar ketchup, maar een pure ketchup met de unieke smaak van zongedroogde tomaten en een heerlijk ambachtelijke structuur. Zonder geraffineerde suikers of kunstmatige conserveringsmiddelen. Nu alleen nog van tomaten, maar binnenkort ook van mango's!

Een volledig transparante keten

Om te verzekeren dat de ketchup-keten de impact heeft die The Ketchup Project beoogt – en hem te kunnen bijsturen indien nodig – willen we de keten volledig transparant maken. Daarvoor bouwen we een interface die alle relevante ketendata real-time weergeeft en voor iedereen zichtbaar is. Denk daarbij aan financiële, fysieke en gender/age data. Met andere woorden: wie krijgt hoeveel waarvoor én kan hij daarvan leven?

We bouwen principes in waardoor we jou én onszelf ervan kunnen verzekeren dat de ingevoerde data klopt. Dat een boer echt krijgt wat hem beloofd is.

Ook de impact op het milieu komt aan bod. Die willen we uiteraard zo klein mogelijk maken. Kenia is best een eind weg, maar het transport is licht omdat we de ketchup pas in Nederland bottelen. Bovendien groeien de tomaten groeien in de zon (dat proef je!) in plaats van in een kas, en ook het drogen gebeurt in de zon.

Zo wordt ketchup ineens veel meer dan een sausje bij een snack!

afbeelding van The Ketchup Project.
The Ketchup Project. Ondernemer

Hi! Wij zijn Thomas Sykora, Sjoerd Dijkstra, Anne Janssens en Birte Ketting. Gedreven ondernemers die met veel plezier werken aan The Ketchup Project en andere initiatieven die bijdragen aan een betere wereld.

Update

In 2017 hebben wij o.a. via Voor de Wereld van Morgen een succesvolle crowdfunding campagne gevoerd. Nu is het tijd voor de volgende stap: volledige transparantie in de keten om te laten zien hoe het ook kan!

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

Reacties (2)

Meepraten? Login

afbeelding van Michiel
Mooi project jongens!
afbeelding van db.degeer_91125
kan dit ook in Tanzania?
PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 289 projecten