afbeelding van Eric
Eric Ondernemer

The Salt Project

Verwoestijning tegengaan door architectuur te maken uit zeewater.

Wij willen de woestijn vergroenen door gebruik te maken van zeewater. Door zeewater op te pompen en met zonne-energie te splitsen in zoet water en zout kunnen we met het zoete water gewassen groeien en met het zout een nieuw type architectuur maken. 

De Verenigde Naties noemt verwoestijning ‘De grootste bedreiging voor onze planeet.’ Ieder jaar gaat een oppervlakte landbouwgrond ter grootte van drie keer Nederland verloren aan opkomende woestijnen, door klimaatverandering of uitputting door de mens.

Wij willen daar iets aan doen. Wat ons namelijk opvalt is dat veel woestijngebieden en gebieden die het gevaar lopen te verwoestijnen in de buurt liggen van een hele grote bron van water: de zee. De zee is echter zout en niet geschikt om mee te irrigeren. Wat ook een eigenschap is van woestijngebieden is dat er veel energie beschikbaar is in de vorm van zonne-energie. Daarom dachten we: wat als we zeewater gaan scheiden in zoet water en zout met die zonne-energie. Dan gebruiken we het zoete water om verwoestijning tegen te gaan en gewassen te groeien voor een groeiende wereldbevolking en vervolgens gebruiken we het zout om gebouwen te maken.

Hiervoor is een zouten bouwmateriaal ontwikkeld, gebaseerd op heel veel zout en een klein beetje zetmeel – te winnen uit algen die groeien in zeewater. Dit zouten bouwmateriaal is getest en het blijkt sterk genoeg voor gebouwen van ongeveer twee verdiepingen en constructies gebaseerd op druksterkte: bogen, koepels en gewelven. Waar we ook achter kwamen is dat het materiaal licht translucent is: er schijnt een beetje licht doorheen als het dun genoeg is (twee-drie centimeter).

Onze zouten architectuur moet natuurlijk beschermd worden tegen vocht. We gebruiken een coating gemaakt van alginaat, te winnen uit zeewier of bacterien. Zo produceren we geen afval en gebruiken alleen lokale materialen.

Onze droom is een zeewaterstad in het jaar 2035 op woestijngrond die tegen die tijd is omgevormd tot een groene oase met schitterende witte architectuur in het midden. We zijn op zoek naar een stukje funding en een stukje ondersteuning bij de formulering van een kwalitatief business plan om onze droom te verwezenlijken. Ook zijn we bezig om een team goede ingenieurs bij elkaar te krijgen om het plan technisch verder uit te werken.

We gaan het zouten bouwmateriaal een stap verder ontwikkelen. Hiervoor hebben we als doel gesteld om in de lente/zomer van 2016 een zouten paviljoentje te bouwen waardoor we het recept kunnen verfijnen, connecties tussen elementen kunnen ontwerpen en het productieproces van het materiaal goed te krijgen.

Daarna, als het materiaal helemaal goed is, kunnen we gaan opschalen en de bijbehorende zeewaterinfrastructuur op grote schaal gaan opzetten.

afbeelding van Eric
Eric Ondernemer

Mijn naam is Eric Geboers, ik ben pas afgestudeerd als architect aan de TU Delft. Met mijn project 'The Salt Project' wil ik een bijdrage leveren aan het tegengaan van verwoestijning wereldwijd door een eindeloze grondstof op een nieuwe, duurzame manier in te zetten.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

Reacties (2)

Meepraten? Login

afbeelding van Paul
Wat ik geweldig vind aan dit idee is dat er aan een hele circel van aspecten is gedacht. Maar wat als bijv. alleen het maken van zoet water interessant voor lokale mensen. En het bouwen met zout nog te extreem is. Doen we het dan niet? Ik vind de architectuur mooi maar is het prettig om te wonen in een zouten huis?
afbeelding van Paul
Wat ik geweldig vind aan dit idee is dat er aan een hele circel van aspecten is gedacht. Maar wat als bijv. alleen het maken van zoet water interessant voor lokale mensen. En het bouwen met zout nog te extreem is. Doen we het dan niet? Ik vind de architectuur mooi maar is het prettig om te wonen in een zouten huis?
PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 352 projecten