afbeelding van Cees
Cees Ondernemer

The Money Amp

Met een kleine investering maken we flinke bedragen beschikbaar voor duurzame industrie in Ethiopie: Eerlijke banen, gezonde producten!

Goed nieuws uit Ethiopie, dat is onze missie! Nog steeds is het zo dat buitenlanden veel meer van Ethiopie profiteren dan de mensen zelf. China, de US, maar ook wij, Nederlanders! Dat kan anders. Door een fonds op te zetten dat Nederlands geld voor economische ontwikkeling (er is genoeg beschikbaar!), onder supervisie van een Nederlandse en een Ethiopische bank investeert in wat Ethiopiers nodig hebben. We hebben het netwerk in Ethiopie, we hebben projectvoorstellen die economisch gezond, duurzaam en eerlijk zijn: 1/ Een fabriek voor duurzame bouwmaterialen, deels uit afvalplastic gemaakt. Feasibility study door lokale consultant is beschikbaar. 200plus banen tegen een investering van 1,8 miljoen Euro. 2/ Vruchtensapfabriek voor lokaal gebruik. Bijna alle Ethiopische vruchten gaan naar het buitenland. Vruchtensap die je er koopt is geimporteerd en veel te duur. Een schande. Wij gaan de overvloed aan vruchten tijdens de oogst verwerken tot sap en andere producten voor Ethiopiers, door Ethiopiers. 3/ Zuivelfabriek voor lokaal gebruik. Het grootste deel van Ethiopie is prachtig en vruchtbaar land, ook voor veeteelt en zuivel. Ook hier weer: Met een betrouwbaar lokaal netwerk eerlijk voedsel voor en door Ethiopiers! Waar hebben we het geld voor nodig: Misschien wel niet. Wat we nodig hebben zijn Nederlandse deskundigen die ons helpen het projectvoorstel zodanig geschikt te maken dat Den Haag het aandurft om er 20 miljoen in te stoppen. En dat we een bank als ASN bereid vinden het project te begeleiden. We hebben al een grote Ethiopische bank die mee wil doen, we hebben veel lokale steun en regelmatig contact met de nederlandse ambassade in Addis Ababa. Ik ga regelmatig naar Ethiopie en mijn vrouw is er bijna voortdurend. Als je denkt dat je kunt helpen, ga dan eens mee!

Toen mijn vrouw Miriam Heruy en ik samenwoonden in Canada besloten we allebei een droom te realiseren: ik wilde graag psychiater worden, Miriam wilde actief worden in haar geboorteland Ethiopie. Zulke dromen kun je niet zomaar laten liggen, ook al vraagt het nogal wat van ons persoonlijk leven. Ik werk inmiddels als psychiater in Groningen en Miriam heeft een transport bedrijf in Ethiopie. Ik ga er regelmatig heen. We hebben een netwerk opgebouwd van consultants, politici, ondernemers en wetenschappelijk adviseurs. We zien wat er mogelijk is voor Ethiopiers en door Ethiopiers, en ook wat daarvoor nodig is. Het gaat niet alleen om geld maar ook om begeleiding van bedrijven en investeringen, het coachen van industriele ontwikkeling en het ontwikkeling van lange termijn visies. We zitten niet in Ethiopie vanwege goedkope arbeid, makkelijke milieuregels of grote winsten. We zitten er omdat we eerlijke economische activiteit willen helpen opzetten. Dat maakt alles mogelijk wat iedereen graag wil: goede opleidingen, goede gezondheidszorg, een stabiele rechtvaardige maatschappij.

Het hardst hebben wij mensen nodig die ons helpen met een goed projectplan om Nederlandse instanties de stap te laten zetten om mee te werken: 1/ Een goede Nederlandse bank is nodig omdat Ethiopische banken weinig ervaring hebben met het begeleiden van bedrijven. Ze investeren wel, maar zijn traditioneel te weinig flexibel en meedenkend om bedrijven door lastige fasen heen te helpen. Ze willen wel graag leren hoe je dat doet. 2/ Nederland heeft behoorlijk veel geld beschikbaar voor investering in ontwikkelingslanden via bijvoorbeeld www.fmo.nl. Enthousiaste reacties krijgen we er wel, maar tot nu toe gaat het onze krachten te boven om een acceptabel projectplan te maken (ik werk als psychiater in Groningen, mijn vrouw heeft haar handen vol in Ethiopie).

Liefst komen we in contact met mensen die de deskundigheid, tijd en energie hebben om ons te helpen een formeel projectplan te maken en aan te bieden bij diverse instanties. We kunnen ook geld inzamelen en het werk door professionals laten doen.

afbeelding van Cees
Cees Ondernemer

Wij zijn Miriam Heruy en Cees Baas. Samen zetten we bedrijven op in Ethiopie. Met The Money Amp gaan we duizenden in plaats van tientallen banen maken. Eerlijke banen en goede producten, dat heeft ieder land nodig.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 556 projecten