afbeelding van The Ketchup Project.
The Ketchup Project. Ondernemer

The Ketchup Project.

40% van de tomatenoogst in Kenia wordt weggegooid. Dat is zonde! Samen met de boeren maken wij er heerlijke ketchup van.

De Keniaanse afzetmarkt is erg grillig, en tomaten zijn na de oogst maar een paar dagen houdbaar. Boeren blijven vaak met grote overschotten goede tomaten zitten, waarbij er uiteindelijk niets anders op zit dan de tomaten weg te doen. Enorm zonde. Van de tomaten én voor de boer.

Onze oplossing is simpel en effectief: we drogen de tomaten! Zo zijn de tomaten ineens veel langer houdbaar. Van die gedroogde tomaten maken we vervolgens heerlijke ketchup.

En niet zomaar een ketchup, maar ketchup met de volle smaak van zongedroogde tomaten. Zonder kunstmatige conserveringsmiddelen, minder suiker, een ambachtelijke structuur én een goed gevoel. Je proeft vooral dát waar ketchup volgens ons naar hoort te smaken: tomaat.

De boer hoeft zijn tomaten niet weg te doen, maar kan ze in gedroogde vorm verkopen. Minder verspilling en meer inkomsten dus! Daar profiteren de families en de gemeenschap om de boer heen ook van.

Zo wordt ketchup veel meer dan een sausje bij een snack. Mooi toch? 

De eerste ketchup

Na een succesvolle crowdfunding campagne in het voorjaar van 2016, hebben we vorige jaar de eerste ketchup kunnen maken. De reacties van de boeren én de crowdfunders waren erg positief. Ook bij horeca en retail viel de ketchup in de smaak: de ketchup ging mee in kerstpakketten, is te koop bij verschillende winkels en te proeven op meerdere festivals en horecazaken.

Dat is natuurlijk erg goed nieuws allemaal: voor ons, voor de boeren én voor de hoeveelheid waste!

Sauce with a Cause

Onze missie houdt niet op bij tomaten. Hoewel het idee in Kenia is ontstaan en we daarom daar begonnen zijn, hebben we de ambitie het concept in de toekomst ook in andere landen uit te rollen. Voedselverspilling en gedupeerde boeren beperkt zich helaas niet tot Kenia, maar is wereldwijd een veel voorkomend probleem. Daarom hebben we een stichting in het leven geroepen: de Direct Chain Foundation (DCF). De DFC heeft als doel om in ontwikkelingslanden verspilling van fruit & groenten tegen te gaan en de lokale economie te stimuleren. De stichting opereert geheel onafhankelijk van The Ketchup Project. De missie wordt zo professioneel vormgegeven en blijft gewaarborgd.

afbeelding van The Ketchup Project.
The Ketchup Project. Ondernemer

Wij zijn Thomas Sykora, Anne Janssens, Birte Ketting en Sjoerd Dijkstra. Gedreven ondernemers die met veel plezier werken aan The Ketchup Project en andere initiatieven die bijdragen aan een betere wereld.

Update

Join The Ketchup Project! Onze nieuwe crowdfunding is gestart! Ook jij hebt kans om mee te doen, en samen met ons strijden tegen voedselverspilling én voor een beter bestaan van de boeren.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten