afbeelding van Saskia, Francis & Anne Marieke
Saskia, Francis... Ondernemer

The Great Bubble Barrier

Wij vangen de plastic soep in de rivieren met bubbels: een idee dat bestaat uit lucht en werkt!

Wij willen de plastic soep stoppen, om te beginnen in de Nederlandse rivieren! Met 'The Great Bubble Barrier' stoppen wij plastic afval dat op weg is naar zee. Om een wereld te creëren zonder koralen verstopt met microplastics, zonder zeeschildpadden met rietjes in hun neus en zonder stervende albatrossen met magen vol plastic. Huidige oplossingen om plastic uit het water te krijgen, zorgen niet voor een vis en scheepvriendelijke doorvaart: ons idee wel. Daarnaast is The Great Bubble Barrier op elke schaal, van gracht tot grote rivier, toepasbaar.

Om ons idee te testen bij experts en een breder publiek deden wij in het voorjaar van 2016 mee met de Plastic Free Rivers Makathon. Tegen onze eigen verwachtingen in werden wij door zowel het publiek als het expert panel uitgeroepen tot winnaar van deze challenge! Zie hieronder onze pitch:

Meer info>> http://www.thegreatbubblebarrier.com/ https://www.facebook.com/TheGreatBubbleBarrier/

 

Een elegante oplossing voor plastic-vrij water

Een groot deel van het afval dat onze samenleving creëert komt terecht in het water en brengt grote schade toe aan milieu en mens. Zeeschildpadden en vissen raken verstrikt in plastic, scheepvaart ondervindt hinder, en microplastics vormen een gezondheidsrisico voor de kleinste tot grootste organismen. Afval kán worden opgevangen voordat het de oceanen bereikt. De huidige oplossingen die afval tegenhouden in rivieren hinderen helaas daarbij ook vaak scheepvaart en vissen in de rivier. Op zoek naar een elegante oplossing, die wel het afval tegenhoudt maar niet de schepen, kwamen wij bij: The Great Bubble Barrier!

Wat houdt dit in?

Ons idee bestaat uit lucht: de Bubble Barrier is letterlijk een barrière van luchtbellen. Door twee bellenschermen diagonaal in de rivier te plaatsen kunnen we slim gebruik maken van de stroming en afval naar de kant van de rivier leiden. Een bellenscherm is relatief simpel te maken: door lucht te pompen door een buis met gaatjes erin, en die op de bodem van de rivier te plaatsen. De opwaartse stroming veroorzaakt door de opstijgende bellen brengt afval naar de oppervlakte. Het scherm van luchtbellen stopt het afval verder in zijn weg naar zee.

En, werkt het?

Ons eerste prototype, zoals te vinden op youtube, laat al zien dat dit echt werkt! Het afval verzamelt zich op deze manier aan de kant van de rivier, waarna het makkelijk te verwijderen is met bijvoorbeeld een lopende band (of een schepnetje). Door de vissenslalom kunnen vissen ongehinderd de barrière passeren. En schepen varen natuurlijk zo over alle bubbels heen. Daarnaast is de Bubble Barrier gebaseerd op bestaande technologie, die ingezet wordt in de olie-industrie en om zoet en zout water te scheiden, waardoor het makkelijk toe te passen is. En het mooiste is: het systeem kan zowel in de grootste rivieren als kleinere grachten en kanalen neergezet worden. Door het design van onze installatie willen we de toeschouwer betrekken bij het plastic afvalprobleem: zodat je bijvoorbeeld door te fietsen meer bubbels kan creëren! Maarrr... om deze Great Bubble Barrier te realiseren hebben we jullie hulp nodig!

Door het winnen van de Plastic Free Rivers Makathon hebben prachtige pilot in de IJssel achter de rug. Met 80% van ons testmateriaal als vangst is deze meer dan succesvol verlopen! Nu zijn we klaar voor de volgende stap: het implementeren van een permanente Bubble Barrier.

Op dit moment runnen we onze crowdfund-campagne en zodat deze permanente Bubble Barrier werkelijkheid wordt. Een mega-spannende stap en één waar we heel erg naar uit kijken. Helpen jullie mee?

Jullie kunnen doneren op onze site: www.thegreatbubblebarrier.com

afbeelding van Saskia, Francis & Anne Marieke
Saskia, Francis... Ondernemer

Wij zijn Saskia, Francis en Anne Marieke. Bijna 10 jaar geleden leerden we elkaar kennen op het water, als zeilers in de dop. In die tien jaar dat we elkaar kennen zijn we naast het zeilen ook een andere passie gaan delen: dromen van een duurzamere wereld. Door initiatieven als de Plastic Soup Foundation en de Ocean Clean-up is de plastic soep een bekend begrip geworden. Eigenlijk zou iedereen die langs de noordkant van het IJ loopt al kunnen zien dat afval in de Nederlandse wateren een gigantisch probleem vormt. Dat is in ieder geval wat wij zagen en we vroegen ons af of we onze tijd en kennis niet konden inzetten voor het oplossen van dit probleem? Dus gingen we naar de kroeg, zoals je doet om de grote vragen des levens te overdenken. Tijdens deze verhitte brainstorm zei Saskia, al kijkende naar haar biertje: kunnen we niet iets met bubbels? Zo ging (na wat gedegen onderzoekswerk natuurlijk) the Great Bubble Barrier van start!

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 369 projecten