afbeelding van Rosanne
Rosanne Ondernemer

The Girl and the Machine

Kleding on demand die voldoet aan de specifieke wensen van de drager - qua pasvorm, materiaal en kleur - maakt volle kledingrekken overbodig

De kledingindustrie kan en moet duurzamer worden. Als een kledingstuk meteen voldoet aan de specifieke wensen van de drager – qua pasvorm, materiaal en kleur – zijn volle kledingrekken in de winkels overbodig. The Girl and the Machine combineert 3D knitting met een on demand systeem. Met 3D knitting worden stoffen gebreid die zonder knippen of naaien om een driedimensionale vorm passen, zodat een perfect passend kledingstuk zonder naden ontstaat. We hebben de creatieve en technische mogelijkheden van 3D knitting onderzocht en zien mogelijkheden voor een modesysteem dat draait om de productie van unieke stuks met een bijzondere waarde: kleding die letterlijk gemaakt is voor jou.

Je maat uitverkocht? De kleur die je wilde niet beschikbaar? De hals is te diep voor naar je werk? Het rokje te kort voor jouw lange benen? Je houdt van extra lange mouwen? Of juist niet? Precies in je hoofd wat je wilt hebben, maar het nergens kunnen vinden? Kleding kopen valt niet mee. Al spendeer je avond aan avond op internet of loop je je voeten stuk in winkelstraten. Grote kans dat je met het verkeerde thuiskomt. Kan het ook anders? En hoe lang is het huidige mode-systeem, waarin achteloos wordt geproduceerd en eindeloos geconsumeerd, eigenlijk nog te handhaven? In het huidige modesysteem sluiten vraag en aanbod niet goed op elkaar aan. Dit heeft ongewenste effecten zoals de uitverkoopcultuur en de vernietiging van grote hoeveelheden niet-verkochte kleding. Creatieve vrijheid wordt een risico: het is veiliger commerciele kledingstukken te ontwikkelen. De kledingindustrie moet duurzamer worden. Verspilling van energie en grondstoffen moet omlaag, vervuiling en uitbuiting moeten vermeden worden. Consumenten moeten aangemoedigd worden minder en betere producten te kopen. De omvang en impact van de kledingindustrie is groot en alleen al daarom is het zeer de moeite waard te zoeken naar betere systemen.

Een systeem dat betere opties biedt aan mensen, dat aanmoedigt bewuster met kleding om te gaan, dat verspilling tegen gaat en waarin de creatieve vrijheid van ontwerpers gewaarborgd is: 3D KNITTING ON DEMAND Hoewel de techniek al 20 jaar bestaat, wordt 3D knitting nog relatief weinig toegepast. Het breien gaat steeds sneller maar het is nog duur, vergeleken met massaproductie in lage lonen landen. Luxemerken zien de bijzondere kwaliteit wel en passen de techniek steeds meer toe, maar maken geen gebruik van het digitale karakter ervan dat maatwerk mogelijk maakt. Het toepassen van 3D knitting in een on demand systeem is nieuw. Tot nu toe is er 1 speler in Japan, die experimenteert met het op maat breien van basics. Dit merk, Watashi Made, is een test-opstelling van breimachinebouwer Shima Seiki. Het Engelse merk Unmade biedt knitwear on demand op basis van een 2D systeem: men kiest een designer-stof, waarvan een gepersonaliseerde versie wordt gebreid. De stof wordt met de hand verwerkt tot een standaard kledingstuk. The Girl and the Machine richt zich op de vorm. Gelet op de bekende pasvorm- en maatfrustraties en de ontwikkelingen van smart textiles en wearables schatten wij in dat de behoefte aan personaliseerbare vorm in kleding zal groeien. Wat er nodig is? - Vaststellen of consumenten belangstelling hebben voor 3D knitwear on demand, door de personaliseerbare producten als test aan te bieden; - Als de tests slagen: de faciliteiten creëren voor het ontwikkelen van 3D knitting data en productie on demand (dwz high tech breimachines en software in Nederland alsmede training in het gebruik daarvan); - ontwikkeling van een web-applicatie waarmee consumenten de door hen gekozen designs kunnen personaliseren op vorm, - marketingcampagne voor deze nieuwe manier van kleding kopen.

1. Trial Run The Girl and the Machine heeft 1 design template klaargemaakt voor een trial run. Dankzij een avontuurlijke fabrikant nabij Barcelona kunnen we 200 kledingstukken aanbieden die voor elke individuele klant op maat gemaakt en naar diens voorkeur afgewerkt worden. De pre-order actie start in de eerste week van oktober. Doel van de trial run is - het meten van de belangstelling van consumenten voor dit nieuwe systeem van kleding kopen; - het blootleggen van de automatiseringsvraagstukken die met productie on demand gemoeid zijn; - het leveren van bewijs, dat investeerders kan bewegen te investeren in een nieuw modesysteem. 2. Fieldlab Het creëren van de faciliteiten voor het ontwikkelen van 3D knitting data en productie on demand (dwz high tech breimachines en software in Nederland alsmede training in het gebruik daarvan) vereist een investering van ± 500.000 euro. Dit is moeilijk op te brengen in de context van een mode- of textielbedrijf. Maar het effect van zo'n ontwikkeling kan voor veel partijen, uit allerlei hoeken, positief zijn. Door samen te werken kan Nederland voorop lopen in de ontwikkeling van 3D knitwear on demand. Om deze reden ben ik samen met Tirza Brems van de Breihub (3e prijs ASN Wereldprijs 2015) het initiatief KNIT-O-MAT begonnen: het toekomstige Fieldlab voor Knitting on Demand. Onze korte termijn missie is het bij elkaar brengen van mogelijke partners, daarna volgt de financiering en tenslotte hopen we, binnen een jaar, te starten met de high tech fabriek.

afbeelding van Rosanne
Rosanne Ondernemer

Ik ben freelance knitwear ontwerper voor o.a. social label Granny’s Finest. The Girl and the Machine is mijn eerste solo-project en – naar ik hoop – de opmaat naar een duurzaam modesysteem. Een high-tech breifabriek annex designstudio, waar personal knitwear & lifestyle producten on demand gemaakt worden.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 596 projecten