afbeelding van Anne, Thomas, Birte en Sjoerd
Anne, Thomas, B... Ondernemer

The Fruit Project

Ruim 50% van al het fruit in Kenia wordt niet verkocht en weggegooid. Wij maken daar smaakvolle en gezonde tussendoortjes van!

Klinkt The Fruit Project je bekend in de oren? Dat zou goed kunnen! Misschien ken je ons namelijk wel van The Ketchup Project, die overheerlijke ketchup gemaakt van gedroogde tomaten om de verspilling van de Keniaanse tomatenoogst tegen te gaan.

Nu is het helaas zo dat niet alleen tomaten worden weggegooid. Voor mango's, papaya's, ananassen en nog veel meer fruitsoorten geldt eenzelfde verhaal: een enorm percentage van de oogst (geschat op ruim 50%) gaat verloren omdat de boeren het niet kwijt kunnen als gevolg van een grillige afzetmarkt. Het fruit is beperkt houdbaar, en als de boeren het niet op korte termijn verkopen zit er uiteindelijk vaak niets anders op dan het weg te gooien. Enorm zonde. Van het fruit én voor de boer.

Met The Ketchup Project hebben we een simpel, maar effectief plan bedacht. We drogen de tomaten zodat ze langer houdbaar blijven, en maken er daarna ketchup van. Om de tomaten te drogen hebben we in de boerengemeenschap Kwakyai een zonnedroger geinstalleerd. In die droger kan natuurlijk nog veel meer gedroogd worden dan enkel tomaten... Heb je bijvoorbeeld wel eens gedroogde mango gegeten? Jum!

Het plan is fruit wat niet verkocht wordt ook te drogen in de droger. Puur en onbewerkt, zonder toevoegingen. Het gedroogde fruit verpakken we samen met de boeren vervolgens tot heerlijke, gezonde tussendoortjes. Ieder zakje heeft een andere inhoud, afhankelijk van wat er die dag niet verkocht is. De boer hoeft zijn fruit zo niet weg te doen, maar kan het in gedroogde vorm als eindproduct verkopen. Minder verspilling en meer inkomsten dus! Daar profiteren de families en de gemeenschap om de boer heen ook van.

En jij kunt op die manier genieten van een gezond tussendoortje met de zongedroogde smaak uit Kenia. Mooi toch?

afbeelding van Anne, Thomas, Birte en Sjoerd
Anne, Thomas, B... Ondernemer

Het projectteam bestaat uit Birte, Thomas, Sjoerd en Anne. Gedreven door innovatie, ondernemerschap, sociale impact én duurzaamheid kunnen we ons ei heel goed kwijt in Raws with a Cause! Anne Janssens trekt de kar: ze is onderneemster, voorheen in duurzame energie (de Windcentrale). Ze is sinds 2014 The Ketchup Project aan het vormgeven en coördineert het bedrijf. Haar overtuiging is dat het maken van ketchup een mooie oplossing biedt voor verspilling, significante impact kan hebben op boeren in ontwikkelingslanden (70% van de bevolking!) en op verduurzaming van landbouw. Bovendien smult ze ervan om ketchup te herontdekken, samen met de consument!

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 390 projecten