afbeelding van Ageethe
Ageethe Ondernemer

Textiel upcycle project

upcyclen van oude textiel tot nieuwe kledingstukken en accessoires.

SpijkerGOED en PantySTERK!

 Het zal inmiddels niemand ontgaan zijn dat er in de kledingindustrie veel mis is. Hoog tijd om te ‘omdenken’ over ontwerpprocessen en het hergebruik van materialen. Waarom is het toch zo’n uitdaging om de omslag te maken naar de circulaire economie? Dit komt onder andere door onze manier van kijken. We worden als consument blij als we de beste kwaliteit of het grootste volume tegen de laagste prijs hebben kunnen kopen (of huren). Ons blikveld hoefde lange tijd niet verder te reiken dan het product. Met de circulaire economie betreden we echter de wereld van de stromen. Deze stromen doorlopen een keten en verbinden ketens onderling. Voor zowel producenten als consumenten stijgt het bewustzijn dat je bij afname of aankoop sterke invloed uitoefent op het ecosysteem dat eraan vast zit. Sterker nog: op het moment van afname of aankoop ben je er onderdeel van geworden.

ONTWERPEN MET AFVAL

Door middel van het inzamelen van oude kleding en textiel is er in mijn atelier voldoende materiaal aanwezig zijn. Als eerste ben ik mij gaan richten op denim. Ik transformeer het traditionele 'volks' kledingstuk uit de 20ste én 21ste eeuw - de spijkerbroek - om tot nieuwe unieke items, met behoud van de vintage feeling. De kledingstukken zijn door verschillend gebruik van sluiting, afwerking, voering en kleur van de stof elke keer weer anders en uniek. Ook kan de denim worden bedrukt met een textielverf. Zo ontstaat groene eerlijke kleding. Ik richt mij met name op de blends, een mix van katoen met polyester. Deze zijn nog moeilijk te scheiden, wat nodig is voor het maken van nieuwe garens van oude textiel. Maar door de stretch, goed te gebruiken voor tops en rokken.

Middels een upcycled/recycled kledingstuk draag je bij aan een beter milieu. Zo zal jouw ecologische voetafdruk reduceren doordat het product geen extra CO2 uitstoot veroorzaakt. Een fair trade product wordt gemaakt onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Een recycled denim kledingstuk is non-toxic (de chemische ingrediënten zijn er al uitgewassen); dus veilig om te dragen en te wassen.

Het project heeft tot nu toe geleid tot het upcyclen van oude spijkerbroeken en oude panty's. Beide zeer sterke stoffen die goed zijn te upcyclen naar nieuwe kledingstukken, accessoires en woningtextiel.

Iedereen weet dat de spijkerbroek zeer milieubelastend is om te produceren. De broeken kunnen worden gerecycled. De pijpen worden afgeknipt, opengeknipt en gewassen waarbij de stof kan worden gebruikt voor de productie van kleding, accessoires en woningtextiel. Ik heb reeds een patroon ontwikkeld van een overgooier, mini jurkjes, een gillet en een rokje waarbij de patroondelen op de pijpen passen. De jurkjes kunnen in kleine oplages worden gemaakt. De modellen zullen door verschillend gebruik van sluitingen, afwerking, voering, bewerking met textielverf en kleur van de stof elke keer weer anders en uniek zijn. Het resultaat leidt tot unieke producten met een vintage uitstraling. De shorts worden beschilderd met een hoogwaardige textielverf.

Panty's (blend van lycra en polyamide) zijn nog niet mechanisch te recyclen. Mijn basistechniek werkt (net als bij de spijkerbroeken) hierbij ook erg goed: de schaar erin! Eerst ben ik de textiel gaan reinigen. Na het opknippen van de panty´s in reepjes, ben ik er mee gaan knopen, haken en breien. 

afbeelding van Ageethe
Ageethe Ondernemer

The textile upcycle project is part of the Dutch Art and Apparel, all sprouted out the colorful mind which calls herself Pixelpolly.

Update

Mijn project wordt inmiddels voortgezet in de broedplaats LOLA LIK. Mijn atelier is gevestigd in één van de werkruimtes van het voormalige kantorencomplex van de Bijlmer Bajes Amsterdam Oost.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 390 projecten