afbeelding van Laura
Laura Ondernemer

SUNT

Bananen zijn 's werelds meest verspilde product; 75 miljard bananen worden jaarlijks weggegooid. En daar ziet SUNT wel (bananen)brood in!

Bananen redden van de prullenbak; we zien er wel brood in!

Bananen zijn niet alleen het meest gegeten product ter wereld, maar ook het meest verspilde product ter wereld. Ieder jaar worden er 75 miljard bananen onnodig weggegooid. Dat is bijna 50% van de totale bananenteelt. Naast dat voedselverspilling natuurlijk ontzettend zonde is, heeft dit ook een enorme klimaatimpact. 

Uit onderzoek blijkt dat het methaangas dat ontstaat door rottend voedsel vele malen schadelijker is voor het milieu dan plastic. De 'carbon footprint' van voedsel dat door huishoudens wordt weggegooid is met 1,9 miljoen ton koolstofdioxide maarliefst 3 keer zo veel dan dat van plastic. Hoe dit kan? Er is gewoonweg zó ontzettend veel voedsel dat wordt weggegooid.

Taste the waste

SUNT pakt daarom voedselverspilling aan bij de kern. Van de totale oogst van bananentelers wordt soms wel 40% van de bananen afgekeurd omdat ze te groot, te klein of al te rijp zijn. Van deze bananen maakt SUNT kant-en-klaar bananenbrood, zonder toegevoegde suiker en gluten- & lactosevrij. Zo red je met 1 bananenbrood één banaan van de prullenbak en heb je de hele week een gezond ontbijt of tussendoortje. Ons bananenbrood bevat namelijk gemiddels 40% minder suiker, 50% minder koolhydraten en 40% minder vet dan huidige kant-en-klare ontbijt en tussendoorproducten.

Wat begon als een huis tuin en keukenproject is inmiddels uitgegroeid tot het eerste bananenbroodmerk in het schap Albert Heijn in Nederland en België. Doordat we samenwerken met een van de grootste broodproducenten van Nederland hebben we de mogelijkheid om ontzettend snel op te schalen. Met meer dan 5000 online fans strijden we hap voor hap voor een verspillingsvrije voedingsbranche. 

Het doel

Het verwerken van de bananenrestroom van telers is een mooi begin. Maar vanaf het moment dat de bananen de Nederlandse havens bereiken, worden wederom miljoenen bananen onnodig weggegooid. Ons doel is om deze anders weggegooide bananen een nieuwe commerciele waarde te geven door deze te verwerken tot een puree voor in onze producten. En de puree die we overhouden? Daar weten de smoothiefabrikanten en makers van babyvoeding vast raad mee! Alleen samen kunnen we voedselverspilling echt tegengaan. 

afbeelding van Laura
Laura Ondernemer

Ik ben Laura Hoogland, oprichter van SUNT. Geen typische ondernemer, wel een ondernemend type. Daarom besloot ik mijn succesvolle baan in te ruilen voor een leven als ondernemer. Al toen ik jong was had ik creatieve ideeën om een extra zakcentje te verdienen. Later werden mijn ideeën groter en uitdagender. Maar de stap zetten om te ondernemen was nog te groot. Ik was er nog niet klaar voor. En wat was ik gefrustreerd als ik dan ruim een jaar of twee later een van mijn ideeën ineens werkelijkheid zag worden. Jaloers was ik op de mensen die wèl die stap durfde te zetten. Gelukkig hebben de jaren daarna mij steeds meer in de goede richting geduwd. Gevoelsmatig heb ik alles geleerd om mijn masterpiece waar te kunnen maken. Ik ben er echt klaar voor, ik voel dat de markt er klaar voor is en minstens zo belangrijk; ik weet precies hoe ik van SUNT een overweldigend succes kan maken. Bananen redden van de prullenbak; ik zie er wel brood in!

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over deze onderneming op de website

Ga naar website

Volg op social

PROJECTEN

MEER GERELATEERDE PROJECTEN

Alle 343 projecten