afbeelding van Frédérique
Frédérique Ondernemer

SunMotion Solar Roofsystem

Afstudeerproject TU Delft: nieuw daksysteem regelt 40% hogere productie van zonne-energie én natuurlijk daglicht niveau in het gebouw.

SunMotion Solar Roofsytem

Tijdens mijn afstuderen in de richting Architectural Engineering aan de TU Delft, heb ik onderzoek gedaan naar twee vitale trends binnen de architectuur: de toenemende vraag naar zonnecellen op gebouwen én de toenemende vraag naar natuurlijk licht in gebouwen. 

Het mandaat van het Europese Parlement verplicht dat alle nieuwe gebouwen die in Europa na 2020 worden gebouwd, (bijna) energie neutraal zijn. Hierdoor is het algemeen verwacht dat in deze eeuw PV cellen een belangrijke rol gaan spelen. Bovendien, sinds de jaren 60, zijn we veel vergeten over wat we wisten van de kunst en de wetenschap van daglicht; goedkope energie en systemen als airconditioning hebben ons, de architecten, minder ambitieus gemaakt. Actuele studies tonen nu het belang en de voordelen van natuurlijk daglicht.

Voor zonnecellen is direct zonlicht noodzakelijk en voor diffuus daglicht is juist het weren van het directe zonlicht essentieel; door deze twee functie-eisen te combineren, heb ik een nieuw daksysteem ontwikkeld. Doordat de driehoekige, witte aluminium panelen van het daksysteem meebewegen met de zon gedurende de dag, ontstaat er zowel een constant, comfortabel daglicht niveau in het gebouw, als een 40% hogere productie van zonne-energie op het gebouw. Een solar tracking systeem is voor deze innovatie een essentieel onderdeel. 

Door de positieve reacties op mijn afstudeerproject, ben ik sinds februari 2017 het daksysteem - genaamd SunMotion - verder aan het ontwikkelen o.a. via de TU Delft start-up incubator Yes Delft. In juli 2017 heb ik het eerste prototype in versimpelde versie geplaatst bij een Van der Valk hotel in Duitsland.

www.sunmotion.nl

afbeelding van Frédérique
Frédérique Ondernemer

Na mijn afstuderen in februari 2017, heb ik bij Yes Delft - de business incubator van de TU Delft - het drie maanden programma LaunchLab gevolgd. Hierin werden onder begeleiding van coaches, verschillende groepjes of individuen begeleid om hun technische uitvindingen te valideren als business concepten. De focus lag op het valideren of er een markt is voor het technische idee en hoe deze markt te bereiken valt. Na het overleggen met vele verschillende partijen, kwamen mijn coach en ik tot de conclusie wat de 'beachhead market’ voor het SunMotion Solar Roofsystem is. Deze markt ligt in de groeiende vraag naar terras-, tuinkamer- en aanbouwoverkappingen. Steeds meer particulieren en bedrijven willen 'binnen en buiten' in hun woningen en panden vloeiend in elkaar laten overlopen. Met een niet geïsoleerde tuinkamer wordt (met lage kosten) een mooie ruimte met veel glas en veel licht gecreëerd opdat men van elk seizoen kan genieten. Met het SunMotion systeem daarop als daksysteem, kan men bovendien zonne-energie opwekken en een comfortabeler daglicht niveau reguleren in de ruimte. Door het integreren van de zonnecellen op het dak van de nieuwe tuinkamer, is er sprake van een multifunctioneel bouwonderdeel. Dit is uiteindelijk voordeliger en efficiënter dan het (daarnaast) plaatsen van standaard zonnepanelen op het woonhuisdak. Na LaunchLab, is in juni 2017 de SunMotion B.V. opgericht. In juli is het eerste prototype bij een Van der Valk Hotel in Duitsland geplaatst. Dit najaar staan twee projecten op de planning: het plaatsen van een tweede prototype bij de Green Village op de TU Delft en het toepassen van het systeem op een terrasoverkapping bij een woning te Zeeland.

Update

Volg SunMotion via Instagram #sunmotion.solar https://www.instagram.com/sunmotion.solar/

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Klimaatbescherming

Alle 422 projecten