afbeelding van Bianca Irene
Bianca Irene Ondernemer

Subak Bali

Subak het groene goud van Bali

Keep the Subak flowing and the Sawah growing   

Subak is een eeuwenoud, prachtig eko-irrigatie-systeem, dat de rijstvelden (Sawah) op Bali bevloeit. De bron van de Subak is een watertempel; vanaf daar wordt het grondwater verspreid naar lager gelegen landerijen van verschillende boeren. Dit unieke watermanagement systeem wordt bedreigd door watertekort. Het toenemende watertekort vormt vervolgens een bedreiging voor het erfgoed en de cultuur van Bali, omdat de Subak aan de basis ligt van al het Balinese leven: het water verbindt religie, mens en natuur. Behalve voor watermanagement zorgt het Subak-systeem ook voor harmonie in de gemeenschap.Door het Subak-systeem te beschermen blijft het karakteristieke Sawahlandschap bewaard. Wanneer tevens agrotoerisme gestimuleerd kan worden, profiteren daar zowel de lokale boeren als de toeristen van. Win-win in het kwadraat! Wil je een beeld krijgen van het Subak-systeem klik dan op het door Al Jazeera gemaakte  filmpje 'Bali looks to ways to save water' 

Als je door Bali reist, worden je zintuigen geprikkeld door vele geuren en kleuren. Groen voert door het gevarieerde Balinese landschap de boventoon. Je vindt er bergen, bossen, vulkanen, ravijnen, stranden, tempels en rijstvelden (sawah). Het hele eiland is bezaaid met Hindoeïstische tempels waar dagelijks offers worden gebracht aan de goden. Het eiland wordt ook wel Het Eiland Der Goden genoemd. Door het Subak-systeem te beschermen blijft het karakteristieke Sawahlandschap bewaard. Wanneer dan ook het agrotoerisme gestimuleerd kan worden, profiteren zowel de lokale boeren als de toeristen ervan. Het slimme idee zit 'm in de win-win situatie zowel op micro- als op macro niveau. Voor de lokale boeren wordt de oogst en daarmee het inkomen zeker gesteld. Voor de toeristen blijven de groen glooiende Sawah terrassen bewaard. En Bali hoeft minder rijst te importeren. Daar is wel slimme bedrijvigheid op verschillende fronten voor nodig, met hoog in het vaandel duurzaamheid. De internationale erkenning door de UNESCO in 2012 kan niet voorkomen, dat het eeuwenoude Subak-systeem inmiddels zeer kwetsbaar is geworden door een scala aan sociale en economische veranderingen. De bedreiging van het unieke Balinese watermanagement systeem is het gevolg van:

Toenemende droogte: Extreme weersomstandigheden veroorzaakt door klimaatverandering doorkruist de aanplant planning en ruïneert de oogsten; ipv zelfvoorzienend importeert Bali inmiddels rijst.

Veranderende functie van de landbouwgronden/verdwijning van de agrarische sector: Boeren gaan over tot  verkoop van hun landerijen (mislukte oogsten, dalende inkomsten, hoge belastingen, grote geld projectontwikkelaars) en nieuwe eigenaren benutten de grond voor niet-agrarisch gebruik. 

Gebruik van irrigatiewater voor niet-agrarische doeleinden/ overexploitatie van water: Terwijl de hotels als paddestoelen uit de grond schieten, kampen boeren met watertekort. Ook de hotelsector zelf kampt in toenemende mate met waterproblemen. De snelle groei van het toerisme heeft een grote impact op Bali, want de groei van de vakantie-industrie doet een aanslag op de zoetwater reserves.

Elk jaar worden meer dan 1.000 hectare rijstvelden omgezet in villa’s, hotels  en toeristische voorzieningen. Dit verstoort het hele netwerk van het Subak systeem (beschadiging irrigatiekanalen). Een platform om het idee om te zetten in één of meerdere oplossingen. Oftewel Een Subak ‘Campus’: Nederlandse en Balinese ondernemers/boeren, kennisinstellingen en lokale overheden/banjars/subaks die de krachten bundelen om de wateruitdaging waarvoor Bali zich gesteld ziet, op te pakken. Oplossingen zoals: duurzamer watergebruik, afvalwater recycling. de bronnen die het Subak systeem van water voorziet beschermen, zout water te ontzouten. En wat er nog meer aan mogelijkheden geboden is. Het uitwisselen en vergroten van kennis omtrent de functie en impact die het Subak–systeem in het totale leven op Bali heeft, hoe het Subak-systeem werkt en het in kaart brengen van de bedreigingen die de werking van het Subak-systeem verstoren. Een ondernemersklimaat scheppen, waarin de Nederlandse en Balinese partners elkaar op het gebied van innovatieve en duurzame watertechnologie stimuleren, inspireren en faciliteren. Opzetten van een internationale leerlijn gericht op watertechnologie om het unieke irrigatiesysteem met behulp van innovatieve watertechnolgie te beschermen en te behouden. Kennismaken met de lokale rijstboeren en een Balinese kookworkshop volgen bij de gastvrije Balinezen door agrotoerisme te bevorderen. Zo kunnen toeristen ervaren op welke manier rijst op de sawah wordt verbouwd en wat het Subak-systeem voor het Balinese leven betekent. Afhankelijk van het seizoen toeristen laten zien hoe de boeren rijst planten of rijst oogsten. Op deze wijze boeren laten profiteren van de toeristenbezoeken, zodat agrotoerisme een duurzame vorm van reizen wordt. 

PLANET - PEOPLE - PROFIT

afbeelding van Bianca Irene
Bianca Irene Ondernemer

Mijn naam is Bianca Irene Hulst en ben in juni 2014 teruggekeerd naar Nederland na een jaar op Bali te hebben gewoond. En mijn hart daar achter gelaten. Niet alleen vanwege de liefde voor mijn Balinese partner Komang, ook door de liefde voor het groene eiland, de cultuur, de magie, de tradities, de ceremonieën en het eten. In het jaar op Bali ontwikkelde zich de Subakdroom. Door deel uit te maken van mijn partner’s familie, heb ik in dat jaar het Balinese leven kunnen proeven: letterlijk en figuurlijk. Hoe overweldigend en vriendelijk Bali voor de toerist kan zijn, het leven voor de lokale bevolking is hard. Niet dat de mensen klagen; er ligt een grote acceptatie in hoe het dagelijkse leven zich aandient. Voor de meeste Balinezen draait het leven om eten: door eten te bereiden (in warung, restaurant, stalletje op straat) geld te verdienen om te kunnen eten. En eten betekent op Bali drie keer per dag nasi.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Volg ons op social

Reacties (3)

Meepraten? Login

afbeelding van Wim
Ik doe graag mee zowel in de support als actief neem contact met me op +31641779963 of via wimtzdehaan@hotmail.com
afbeelding van Kathelijn
Wat een mooi aanbod, Wim! Heb je affiniteit met Bali of met irrigatiesysteem? Super dat je wil helpen. Groet! Kathelijn, VDWVM
afbeelding van Marlou
.
PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 596 projecten