afbeelding van Wendela
Wendela Ondernemer

Stop Wapenhandel

doet onderzoek en voert actie tegen wapenhandel en wapenindustrie

Bekijk de video die DeSwarte en Sweering over ons werk maakte: Waarom we campagne voeren tegen wapenhandel

Wereldwijd wordt er jaarlijks ruim 400 miljard dollar uitgegeven aan wapens. Ook de Nederlandse wapenindustrie speelt een belangrijke rol; Nederland staat in de top-tien van grootste wapenexporteurs.

Stop Wapenhandel is een kleine, onafhankelijke organisatie die onderzoek doet en actie voert tegen wapenexport en wapenindustrie. We informeren publiek, media en politiek en protesteren tegen wapenexport naar arme landen, ondemocratische regimes en landen in conflictgebieden. Maar ook tegen financiering van de wapenindustrie door overheid, banken en pensioenfondsen.

We geloven in vrede en veiligheid, maar niet door wapens. Voor vrede en veiligheid is een eerlijke verdeling van macht en welvaart nodig, en investeringen in onderwijs en duurzame ontwikkeling.

 

 

 

Nederland en de wapenhandel

Er zijn enkele honderden bedrijven in Nederland die (onderdelen voor) wapens maken. Voor de meeste van deze bedrijven is dit maar een klein deel van hun werk, naast productie voor de niet-militaire markt. Maar alles bij elkaar leidt het ertoe dat Nederlande de 11e wapenexporteur van de wereld is.

De meeste wapens en wapenonderdelen worden aan het buitenland verkocht. Jaarlijks wordt voor ongeveer een miljard euro aan wapenexportvergunningen afgegeven. Daarnaast is Nederland een doorvoerland voor wapens, vooral Schiphol en de Rotterdamse haven.

Wapens worden ook verkocht aan regimes die hun bevolking onderdrukken, of aan landen die betrokken zijn bij een binnenlands of internationaal conflict. Volgens de wapenexportrichtlijnen van de Europese Unie en volgens het VN wapenexportverdrag mag dat niet, maar de regels worden vaak nogal ruim geinterpreteerd.

Stop Wapenhandel doet onderzoek en voert actie sinds 1997. We hebben in de loop der jaren bij kunnen dragen aan een verscherping van de controle op wapenexport. In 2011 won Stop Wapenhandel de ASN Bank Wereldprijs met het project Geen geld voor Geweld.

We hebben mensen nodig die ons werk steunen en onze berichten delen. Volg ons op Facebook en schrijf je in voor onze digitale Nieuwsbrief waar we acties aankondigen en over exportdeals schrijven.

Als we gaan demonstreren bij een wapenbedrijf of een 'foute' bank willen we natuurlijk graag met zoveel mogelijk mensen gaan! Maar het is ook belangrijk dat mensen erover schrijven en twitteren. Vanuit je luie stoel actievoeren kan ook!

En verder hebben we geld nodig, want onderzoek doen en actie voeren kost geld. We zijn een onafhankelijke stichting en ontvangen geen subsidie van de overheid. Onze financiering komt van fondsen, zoals de ASN Foundation, en vooral van individuen die met kleine en grote giften ons werk mogelijk maken. Die steun is onontbeerlijk.

Help mee, doe een gift! Steun ons met een gift op NL.11.TRIO.0390.407.380 tnv Stop Wapenhandel, Amsterdam.

 

 

Stop Wapenhandel heeft de afgelopen jaren veel dubieuze transacties blootgelegd. Door hierover te publiceren en media en Kamerleden te informeren zorgen we ervoor dat controle op wapenexport scherp blijft. We hebben onder meer bereikt dat wapenexportregels zijn aangescherpt.

We geven tegenwicht aan de lobby van de wapenindustrie door de relatie tussen wapenexport, vrede en mensenrechten voortdurend onder de aandacht te brengen. We doen dit op basis van feiten en cijfers uit eigen onderzoek.

afbeelding van Wendela
Wendela Ondernemer

Stop Wapenhandel is opgericht door mensen die iets willen doen aan een van de oorzaken van oorlog: de verspreiding van heel veel wapens over de wereld. In landen waar veel wapens zijn, is de kans dat conflicten tot geweld leiden veel groter. Bovendien worden wapens vaak verkocht alsof het gewone producten zijn: op wapenbeurzen, via marketing en advertenties, met speciale financieringsmecanismen om ze ook voor arme landen bereikbaar te maken. Stop Wapenhandel wil strengere regels voor wapenexport. Ook willen we dat banken en pensioenfondsen stoppen met investeren in de wapenindustrie. In 2011 won Stop Wapenhandel de ASN Bank Wereldprijs met het project 'Geen Geld voor Geweld'.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 391 projecten