afbeelding van Claire
Claire Ondernemer

Stichting Spullenier

Met een lidmaatschap krijg je bij ons krijg je toegang tot spullen, dit scheel ruimte in je portomonnaie, huis én is beter voor het milieu.

Ons doel is om mensen het beste alternatief te bieden voor kopen om zo onnodige consumptie tegen te gaan en producenten te bewegen naar een circulair business model. Dit willen we doen door in elke wijk een spullenbibliotheek, een Spullenier, te realiseren. Omdat deze plek voor en door de buurt wordt georganiseerd zal het leuker, gemakkelijker en goedkoper zijn dan bestaande mogelijkheden om je klus te klaren, zoals kopen en huren, én draag je bij aan een beter milieu.

Vanuit een groeiend bewustzijn over de klimaatcrisis en door ruimtegebrek in ons eigen huis, zijn wij de Spullenier gestart (tot oktober 2017 heette wij DeDeelkelder). Je hoeft maar een beetje je ogen open te doen om te zien dat het zo niet langer kan. De huidige maatschappij draait op overconsumptie en er heerst een wegwerpcultuur, de zomers worden warmer, de winters onvoorspelbaar. Dit zorgt voor onrust in de samenleving wereldwijd. Meer vluchtelingen komen deze kant op en moeten integreren in deze samenleving. Daarnaast blijken spullen de meeste impact te hebben op het milieu. Met de Spullenier denken wij een oplossing te hebben voor al deze problemen. Wij willen toegang leuker maken dan bezit, wij willen mensen zelfredzamer maken. Dit doen wij door mensen samen te brengen in een fysieke locatie waar je gereedschappen, feestartikelen, kampeerspullen etc. kunt lenen, en ernaast ook workshops kunt volgen, aan lezingen deel kunt nemen of op vrijdag een borrel kunt komen drinken. Door een lidmaatschap voor iedereen toegankelijk te maken, kan éénieder bewuster en socialer leven.

Voor het doorpakken van ons idee hebben we geld nodig om ten minste één locatie te openen waar we een volledige spullenbibliotheek kunnen openen, inclusief workshopruimte, wat van de gewerkte uren te dekken en te investeren in het digitale proces. Daarnaast kunnen we expertise gebruiken op het gebied van communicatie en marketing, we zoeken mensen met net zo'n grote passie voor dit idee als wij, om ons team aan te vullen. De nodige vrijwilligers om de spullenbibliotheek draaiende te houden en handige Harries en Henriettes om workshops te geven. En bovenal een goede ruimte om ons in te vestigen.

De realisatie van de Spullenier is in verschillende fases opgedeeld Optimalisatie fase December 2016 - Oktober 2017: Sinds de opening van de eerste locatie hebben we veel geleerd en hebben we veel wijzigingen aangebracht. De pop-up (juli 2016) was een succes en op dat succes willen we voortbouwen en het concept verder optimaliseren. Hiervoor willen we komend jaar 1 tot 2 locaties in Utrecht openen met een minimale winkeloppervlakte van 200 m2. Deze locaties willen we uiterlijk eind maart 2017 geopend hebben. Implementatie fase de Spullenier 2.0 Oktober 2017 - juni 2019: Omdat we zo snel mogelijk willen groeien is de optimalisatie fase vrij kort. Onder het motto ‘permanent Beta’ zijn latere wijzigingen altijd te verantwoorden. We gaan er dus vanuit dat het concept voldoende staat om het als franchise concept te gaan verspreiden. Aan ons is het vervolgens de taak om te blijven innoveren en belangrijke partnerships te sluiten en daarnaast ook taken als de landelijke communicatie, coördinatie en kennisdeling binnen het netwerk van franchisenemers te organiseren. Nieuwe locaties verwachten we binnen 6 maanden neer te kunnen zetten en de doelstelling van deze fase is dan ook om elk jaar het aantal locaties te verdubbelen waarbij we erop rekenen dat we 40 locaties hebben over 10 jaar.

afbeelding van Claire
Claire Ondernemer

Met een passie voor de wereld, waarin wij voor elkaar en voor deze planeet moeten zorgen, geloof ik vol in de impact die de Spullenier kan maken. Kunsthistorie mag mijn achtergrond zijn, ik ben ervan overtuigd dat er andere zaken zijn die eerst opgelost moeten worden. Mensen een nieuwe mindset geven is voor mij het belangrijkste en met de Spullenier wil ik bereiken dat wij bewuster consumeren en zelfredzamer én, jawel, socialer worden. De Spullenier combineert dit door toegang te creëren in plaats van bezit, te werken aan circulaire modellen, mensen bij elkaar te brengen en nieuwe vaardigheden te leren. Zo zorgen wij voor elkaar en een beter milieu.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 310 projecten