afbeelding van Sjouke
Sjouke Ondernemer

Sterk voor Wasbaar: Minder afval, méér wasbare luiers!

Sterk voor Wasbaar streeft naar afvalreductie door het gebruik van wasbare luiers te stimuleren.

Sterk voor Wasbaar streeft naar afvalreductie door het gebruik van wasbare luiers te stimuleren. Dit wordt gedaan door zowel online als offline activiteiten te organiseren die de stap naar wasbare luiers verkleinen:

 1. WasbareluierWereld: hét online kennisplein voor wasbare luiers waar (aanstaande) ouders terecht kunnen voor onafhankelijke en toegankelijke informatie, ervaringen delen en ondersteuning in aankoopkeuze. Op dit moment wordt een reviewsite voor wasbare luiers gebouwd. Ouders kunnen reviews lezen en achterlaten, zodat het gemakkelijker wordt om een keuze te maken.
 2. Luiermarkt Live: een markt waar ouders elkaar kunnen ontmoeten, tweedehands luiers kunnen (ver)kopen en ervaringen kunnen uitwisselen over het gebruik van wasbare luiers. De eerste Luiermarkt Live vindt op 22 april 2018 plaats in Zeist (regio Utrecht). Check voor meer info: www.sterkvoorwasbaar.nl/luiermarkt
 • Wasbare luiers zijn beter voor het milieu, zo is te lezen op de website van Milieu Centraal. Wegwerpluiers zorgen jaarlijks voor zo'n 260 kg aan luierafval per kind. Daarnaast zorgen wegwerpluiers voor 1,7 tot 3 keer meer CO2-uitstoot vergeleken met wasbare luiers. Naast de voordelen voor het milieu zijn wasbare luiers ook vriendelijker voor de gezondheid van het kind. Wegwerpluiers kunnen ongunstige gezondheidseffecten veroorzaken door aanwezige schadelijke stoffen zoals xyleen en tolueen. Wasbare luiers daarentegen zijn natuurlijk ademend en verminderen de kans op allergische reacties. Tenslotte zijn wasbare luiers financieel voordeliger dan wegwerpluiers; voor een luierperiode van 3 jaar is men voor de aanschaf van wasbare luiers gemiddeld 480 euro kwijt. Voor wegwerpluiers is dit ongeveer 1.300 euro.
 • Kinderen in wasbare luiers kunnen bovendien tot wel 1 jaar eerder zindelijk zijn, wat een behoorlijke besparing op (het wassen van) luiers oplevert. Wanneer wasbare luiers voor meerdere kinderen worden gebruikt levert het uiteraard nog meer voordeel op! Huidige situatie en ontwikkelingen Wereldwijd gebruikt ongeveer 12% van de ouders wasbare luiers voor hun kinderen. Precieze cijfers in Nederland en Belgie zijn niet bekend, maar duidelijk is wel dat de wegwerpluier op dit moment de norm is. Met de toenemende aandacht voor duurzaamheid zullen in de toekomst naar verwachting meer ouders openstaan voor het gebruik van wasbare luiers. Het is belangrijk om de wasbare luierwereld voor zowel de bestaande als ook de nieuwe groep geinteresseerden toegangelijker te maken.
 • Begin 2015 werd door de gemeente Hengelo - met het oog op afvalreductie - een luierproef gehouden onder 50 gezinnen. 100 dagen lang kregen deze gezinnen de mogelijkheid om wasbare luiers te proberen. Aan het eind van de proef bleek dat maar liefst 67% van de ouders positief stond tegenover wasbare luiers en besloot om verder te gaan met het gebruik ervan. Onderzoek in Hengelo wees uit dat veel ouders niet bekend zijn met wasbare luiers en dat het het een ouderwets imago heeft. Inzetten op beeldvorming en communicatie is voor de gemeente Hengelo nu de eerste stap naar het vegroten van bekendheid en het gebruik van wasbare luiers. Ook de gemeente Raalte heeft met succes een pilot met wasbare luiers afgerond. In 8 weken tijd werden door 2 kinderdagverblijven en 23 gezinnen bijna 10.000 wegwerpluiers bespaard, wat maar liefst 2.490 kg minder luierafval betekent! Na de proef besloot maar liefst 78% van de deelnemers om verder te gaan met wasbare luiers. De proeven in de gemeente Hengelo en Raalte laten zien dat ouders positief tegenover wasbare luiers staan wanneer ze onder begeleiding van deskundige luierconsulenten zelf luiers hebben kunnen proberen.

Sterk voor Wasbaar kan de volgende steun goed gebruiken:

 1. Financiële steun voor het opschalen, professionaliseren en de promotie van de website Wasbare Luierwereld;
 2. Financiële steun voor het opzetten van luiertheken en aanschaffen van luiers;
 3. Breed netwerk om aandacht te genereren voor wasbare luiers en de activiteiten van Sterk voor Wasbaar.

Stap 1 Samenwerking Als eerste stap zijn we begonnen met het bundelen van krachten. Ervaringen en ideeen vanuit verschillende partijen (o.a. gebruikers, webshops en projectleiders van pilots met wasbare luiers uit Hengelo en Raalte), met eigen invalshoeken zijn belangrijk om bij de verdere uitwerking van dit initiatief te betrekken. We hopen op steun van zoveel mogelijk betrokken mensen, ondernemingen, gemeenten en overheidsinstanties om ons plan te kunnen realiseren. Op onze website www.sterkvoorwasbaar.nl is te lezen welke steun we kunnen gebruiken en welke partijen zich al hebben aangesloten

Stap 2. Activiteiten van Sterk voor Wasbaar uitwerken

 • Website: Wasbare Luierwereld Om het gebruik van wasbare luiers toegankelijker te maken wordt een centrale en onafhankelijke website gelanceerd. Naast onafhankelijke en toegankelijke informatie kunnen (aanstaande) ouders en geïnteresseerden hier terecht voor het delen van ervaringen en ondersteuning in (aankoop)keuze.
 • De Luiertheek Om ouders in heel Nederland kennis te laten maken met wasbare luiers kunnen ze bij De Luiertheek luiers lenen en krijgen ze persoonlijke begeleiding en onafhankelijke informatie van een deskundige.De drempel om wasbare luiers uit te proberen wordt hierdoor verlaagd; - geen grote startinvestering; - korte lijntjes met een onafhankelijke deskundige en; - direct zelf ervaren hoe wasbare luiers werken.
 • Luiermarkt Live Om ouders de mogelijkheid te geven elkaar te ontmoeten zodat ze kennis en ervaring kunnen delen en tweedehands luiers kunnen (ver)kopen wordt Luiermarkt Live georganiseerd.

Stap 3: Campagne ​Om de bekendheid van wasbare luiers en de activiteiten van Sterk voor Wasbaar te vergroten wordt een campagne opgezet, zowel online (advertenties, blogs, etc) als offline (posters en flyers op consultatieburea's, verloskundigenpraktijken, kraamzorg, etc).

 

afbeelding van Sjouke
Sjouke Ondernemer

Ik ben moeder van 2 jonge kinderen en enthousiast over het gebruik van wasbare luiers. Met Sterk voor Wasbaar streef ik naar afvalreductie door het gebruik van wasbare luiers te stimuleren. Het gebruik van wasbare luiers kent veel voordelen (voor milieu, kind en portemonnee!) maar helaas is dit bij te weinig mensen bekend. Wat zou het mooi zijn als iedere ouder bewust kan kiezen wat het beste is voor zijn/haar kind.

Update

Momenteel wordt er hard gewerkt aan de realisatie van dé reviewsite voor wasbare luiers! Ouders kunnen ervaringen van andere ouders lezen, én zelf reviews achterlaten. Zo wordt het gemakkelijker om een keuze te maken!

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

Reacties (1)

Meepraten? Login

afbeelding van Riemke
M'n schoonmoeder was verbaast. 'Lekt hij niet door?' 'Is hij niet nat?' Nope! We vol, maar altijd in z'n luier :-) bij 4,5 mnd
PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 352 projecten