afbeelding van Patrick
Patrick Ondernemer

Spacetime

Basisschoolkinderen ontwikkelden een app waarmee je berichten naar de toekomst kan sturen. Tijd en plaats zijn de criteria voor aflevering.

De plusgroep van basisschool De Oosterhoogebrugschool in Groningen is iets bijzonders aan het doen. Ze bouwen een app waarmee je berichten naar de toekomst kan sturen. Een soort tijdcapsule. Het is de kroon op een project over geschiedenis, techniek, toekomst en programmeren. Deze groep ‘meerpresteerders’ presteerde het om de app echt te bouwen, van Requirement sessie tot User Story. Alle facetten van het bouwen van een app kwamen voorbij en komende zomer is hij klaar. Vanaf augustus staat Spacetime in de App Store.

Hoe het begon

Het begon ruim twee jaar geleden, toen mij gevraagd werd een plusgroep op te starten. Aangezien er geen curriculum is voor plusgroepen, bedacht ik dat de Eerste Industriële revolutie een mooi uitgangspunt zou zijn om te ontdekken welke welvaart de uitvinding van de stoommachine ons heeft gebracht, maar ook welke consequenties het heeft gehad voor globalisering, verstedelijking, milieu, etc. Vervolgens onderzochten we de werking van de explosiemotor. Terwijl ik mij afvroeg wat een volgende logische stap zou zijn, verdiepten we ons in programmeertalen. De Digitale revolutie was aan de beurt en we realiseerden ons hoe snel de ontwikkelingen tegenwoordig gaan. Ik bedacht dat het leuk zou zijn om een tijdcapsule te maken, zodat we later nog eens terug zouden kunnen kijken op de wereld van 2016. In eerste instantie wilde ik het luik van de kruipruimte in mijn lokaal gebruiken voor een fysieke tijdcapsule, maar het leek ons leuk om ook beeld en geluid achter te laten. Zo ontstond het idee voor een app: berichten naar de toekomst sturen. Een boodschap achterlaten voor later. Voor jezelf of voor een ander.

Lancering van de app

Omdat het bouwen van een dergelijke app meer vraagt dan ik kon bieden, zocht ik ondersteuning van een softwarebedrijf. New Nexus toonde zich bereid en hielp ons met een professionele benadering. Er werden Requirement sessies gehouden, we bouwden Epic Stories die we middels SCRUM uitzetten in sprints. We zijn nu bij sprint vier en als alles volgens planning gaat wordt de app in de zomer van 2017 gelanceerd.

Samenwerkingen in Groningen

Afgelopen maand kregen we van de Groninger Archieven een stadswandeling in het kader van de Tweede Wereldoorlog Dichtbij. Toen we uitleg kregen over een koperen deur in de Folkingestraat die de Joodse onderduikers verbeeldt, verbaasden we ons erover dat we die nooit eerder hadden opgemerkt. Er stond ook geen uitleg of titel bij. Zou het niet leuk zijn, zo dachten wij, om op verschillende plekken in Groningen informatieve Spacetimeberichten te plaatsen. We zochten contact met Marketing Groningen en de Groninger Archieven; beide waren enthousiast. 

Word partner in time!

Dat brengt me bij u. Dit begint namelijk naast een prachtig avontuur ook een project te worden dat meer potentie heeft dan alleen het Groningse. Bezig zijn met de toekomst, doelen stellen, nadenken over de jij in de wereld van morgen, dat is eigenlijk een heel nuttige bezigheid! Het helpt je bewust te worden van het effect dat je op je toekomstige zelf (een ander, de wereld) kunt hebben. Ziet u ook toepassingen? Neem dan contact met me op. Dan worden we partners in time.

afbeelding van Patrick
Patrick Ondernemer

Leraar van een groep 7 en een plusgroep in Groningen. Samen met de plusgroep bedacht ik de app Spacetime, een app waarmee je berichten naar de toekomst kan sturen. Je kan ook berichten op een bepaalde plek achter laten. Zo plaatsen de kinderen in samenwerking met het Groninger Archief informatieve Spacetimeberichten bij kunst, gedenktekens, historische punten en meer. Zo willen we ons richten op de wereld van morgen.

Update

*Woensdag 21 juni komt het NOS journaal ons een dag volgen als we op bezoek gaan bij Googles Digitale Werkplaats. *Duurzom wil meedoen door met kinderen locatieberichten te plaatsen over duurzame initiatieven en succesverhalen. *Groninger Landschap wil meedoen met locatieberichten over de natuur. *Interessant gesprek gehad over samenwerking met Trintella4Green, een project waarbij drie jongens de wereld rond zeilen om awareness te kweken voor plastic afvalprobleem. Heel veel nieuws!!! Inmiddels is de doorontwikkeling naar Spacetime Layers een feit! Binnenkort lees je er meer over en niet alleen hier.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Reacties (1)

Meepraten? Login

afbeelding van Patrick
Er is inmiddels een site in aanbouw: www.spacetimeapp.nl
PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 352 projecten