afbeelding van Noor
Noor Ondernemer

SOOP: zeep van reststromen

SOOP benut reststromen -koffiedik en citrusschillen- als hoogwaardige grondstof. De nuttige eigenschappen ervan behouden zo (meer)waarde!

Onze stijgende wereldwijde consumptie van koffie en verse jus d'orange levert alleen al in Nederland jaarlijks 134 miljoen kilo koffiedik en 250 miljoen kilo sinaasappelschillen op. Het merendeel hiervan gaat bij het restafval. Hoe kun je deze prachtige natuurlijke reststroom verwaarden als grondstof in plaats van het te ontwaarden als afval? In zeep! 

BeeBlue ontwikkelt 'SOOP', vanuit de ambitie om reststromen in te zetten als volwaardige grondstof voor zeep. Waarom? Om geur, kleur, natuurlijke scrub en reinigende werking voor je huid van koffiedik en citrus optimaal te benutten. En om reststromen meerwaarde te geven. En om een commercieel alternatief te bieden voor de veelgebruikte niet-natuurlijke ingredienten in het overgrote deel van de bestaande zeepproducten. Want SOOP bevat noch chemische toevoegingen noch plastic.

Voor de productie van SOOP onderzoeken we samenwerking met het lokale werkleerbedrijf, zodat de circulaire productontwikkeling ook maatschappelijke meerwaarde biedt in de vorm van sociale werkplekken. 

Afval is ons nieuwe goud. Door de cirkel van afval naar grondstof rond te maken, wordt de circulaire economie tastbaar. SOOP, op onze toekomst!

afbeelding van Noor
Noor Ondernemer

Samen met mijn compagnon Robert-Willem Dol ben ik BeeBlue, een ondernemerscollectief dat bijdraagt aan de structurele systeemverandering naar een circulaire economie. We willen deze vernieuwing dóen, door samenwerking, praktisch onderzoek, en ondernemerschap. BeeBlue brengt de theoretische principes van een (lokale) circulaire economie in de dagelijkse praktijk door duurzame producten te ontwikkelen die een -commercieel haalbaar- alternatief zijn voor dagelijkse gebruiksproducten. Ook ondersteunen we organisaties in de transitie naar circulaire businessmodellen en het sluiten van reststroomketens. Waarom doe ik dit? Omdat ik erin geloof dat we op een meer waardevolle manier kunnen (en moeten) omgaan met onze leefomgeving en natuur. En daar wil ik praktisch en positief aan bijdragen!

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 390 projecten