afbeelding van Sven
Sven Ondernemer

SmartFarming

De app geeft advies aan katoenboeren in India zodat zij minder pesticiden gebruiken. Dat levert hen meer inkomen op en spaart het milieu.

SmartFarming heeft een smartphone applicatie (‘app’) ontwikkeld om het inkomen van boeren in derde wereldlanden te verhogen. De app geeft praktische advies op individueel niveau aan boeren die geen toegang hebben tot landbouwkennis. Door het aanbieden van advies via apps kan rekening worden gehouden met lokale omstandigheden als taal en lokale ziektes en oplossingen. De app kan op maat worden gemaakt per regio en gewas. Als eerste hebben wij dat gedaan voor Indiase katoenboeren. De app ging live in juni 2017. In de eerste maand gebruikten 1400 boeren al de app, terwijl we nog geen promotie hadden gemaakt. Deze katoenapp is samen met de boeren ontwikkeld in 2015 en 2016.

Goede landbouw begint met goede informatie. De snelle groei van smartphones over de hele wereld, in het bijzonder op het platteland, biedt de mogelijkheid om broodnodige landbouwkennis te geven aan boeren met lage inkomens, om hen te helpen de opbrengsten op milieuvriendelijke wijze te verhogen. Te vaak namelijk wordt bestrijdingsmiddelen gebruikt, terwijl preventie van plagen en ziektes vaak eenvoudig is. Maar dan moeten de boeren die kennis wel op tijd krijgen in een voor hen toegankelijke taal.

Op deze manier kunnen arme boeren hun productiviteit verhogen en hun kosten verlagen. De landbouw wordt veerkrachtiger door het lagere gebruik van chemische oplossingen. Dit wordt steeds belangrijker vanwege klimaatverandering, waarvan juist arme boeren op slechtere landbouwgrond de gevolgen van zullen ondervinden.

Businessmodel

Wij willen dat onze apps gratis zijn voor boeren. Commerciële agri-bedrijven en non-profitorganisaties zijn onze klanten.

Commerciële agri-bedrijven en non-profitorganisaties trainen jaarlijks miljoenen boeren. Deze sector geeft jaarlijks miljarden euro’s uit aan trainingen, vaak één op één en via papieren materialen. Smartphone applicaties kunnen de effectiviteit van deze trainingen verhogen tegen relatief lage kosten. Commerciële agri-bedrijven en non-profitorganisaties zullen met ons apps ontwikkelen voor specifieke projecten die elk duizenden boeren bereiken.

De SmartFarming app traint boeren om hun problemen op te lossen en hun bedrijf te verbeteren. Boeren voelen de voordelen en gebruiken daarom de app. Automatisch verzamelt de app gegevens als een beheers- en certificeringsinstrument op het projectniveau voor onze klanten.

afbeelding van Sven
Sven Ondernemer

Wij zijn Rob, Jelle en Sven, drie startende ondernemers met een passie voor landbouw en IT.

Update

Een maand nadat de katoenapp live ging in India hadden we al 1400 actieve gebruikers! Zie het persbericht hier: http://wqd.nl/5ra6.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 422 projecten