afbeelding van Natascha
Natascha Ondernemer

Smaackmakers Inc.

Smaackmakers Incorporated helpt bedrijven, gemeenten en provincies naar duurzame horeca en duurzame catering én bewustwording van het belang

Smaackmakers Incorporated stimuleert en motiveert horeca, cateraars en bedrijven met catering voor hun medewerkers richting duurzaam en gezond. Dat is hard nodig, want vooralsnog stuurt onze voedselrijke omgeving ons vooral richting de niet-duurzame en ongezonde keuze. Dat kan anders! Zeker omdat 1/3 van ons voetafdruk (onze impact op de aarde) veroorzaakt wordt door wat we eten. Dat kan met gemak 20 tot 40% omlaag worden gebracht door anders te eten. Maar.... dan moet die mogelijkheid er wel zijn... Dat is waar Smaackmakers zich voor inzet!

​DUURZAAM ETEN: DE KEURMERKEN VOORBIJ

Duurzame catering beperkt zich nu (te) vaak tot het voeren van keurmerken, lokaal en seizoen. Maar duurzaamheid is niet te reduceren tot 'duurzame producten'. Een duurzaam product bestaat niet, een duurzaam eetpatroon wel. En dat gaat verder dan keurmerken en lokaal. Wat dacht u van aandacht voor reductie van voedselverspilling en CO2. En hetgene waar het meeste impact mee gemaakt kan worden en waar het minste aandacht voor is: meer plantaardig en minder dierlijk. Dat is geen zwart-wit discussie en de kroket zal niet meteen verbannen worden. Maar er is heel veel ruimte voor verbetering. Wij laten de voordelen van deze meer kwalitatieve benadering zien en we laten zien hóe een bedrijf kan bijdragen aan gezonde en duurzame keuzes door de medewerkers, of in het geval van een overheidsinstelling: hoe zij de verantwoordelijkheid kan nemen de gezonde en duurzame keuze te faciliteren.

DE AANPAK

Bottom-up! Smaackmakers Inc. helpt bij de daadwerkelijke verduurrzaming via een concreet stappenplan, gericht op zowel de (potentiële) bezoekers en de opdrachtgever als op de cateraar. Van een kantinescan waarmee we verduurzamingskansen definiëren, tot het verleiden, enthousiasmeren en activeren van de drie partijen. Resultaat? Gezonde en duurzamere maaltijden door heel Nederland met als focus meer plantaardig en minder dierlijk. Want dát heeft enorme impact als het om verduurzaming gaat. Bijvoorbeeld: We kunnen 6 tot 15 mensen voeden van hetzelfde stuk land als we dat zouden gebruiken voor plantaardig in plaats van dierlijk eten. En wist je dat de grootste zoetwatergebruiker de dierenindustrie is?Met ons 'Stappenplan duurzamere catering en horeca' voor cateraars, scholen, restaurants en alle mogelijke bedrijven met een kantine, zorgen we dat:1. (potentiële) bezoekers weten wat duurzaam eten is2. zij hun eetpatroon aanpassen door het dagelijkse aanbod en3. daarmee ook hun sociale (privé)omgeving beïnvloeden richting duurzamer eten door het delen van kennis en ervaring4. er een visie op verduurzaming is die het productniveau overstijgt en duurzaam eten in een nieuw daglicht plaatst.5. een ketenverduurzaming: vanuit de vraag van de (potentiële) kantinebezoekers aan het bedrijf, van het bedrijf aan de cateraars en van de cateraars aan haar leveranciers en producenten.Let's eat!

​VOOR WIE?

Hogescholen, Universiteiten, gemeenten, provinciehuizen, ministeries, of elk soort organisatie die zijn medewerkers van catering voorziet EN die de ambitie heeft om catering te verduurzamen en daar in wil investeren omwille van de productiviteit van de werknemers of studenten, hun gezondheid, co2 reductie en een duurzame omgang met de omgeving. Natuurlijk hebben we ook de cateraars, restaurants nodig die stappen willen zetten en daar in willen investeren.

HET STAPPENPLAN IN HET KORT

De stappen die we in grote lijnen doorlopen, zijn: 0) een ingang bij een bedrijf vinden door een enthousiasteling (trekker) binnen het bedrijf te betrekken (bewijslast voor belangstelling voor verduurzaming binnen de eigen organisatie);1) Directie overtuigen van de voordelen & HR betrekken (draagvalk creeren op management- en directieniveau voor duurzamere en gezondere bedrijfsrestaurants).2) Globaal stappenplan maken & cateraar betrekken3) Analyse van de kantine middels kantinescan & het stappenplan op maat maken4) Inventarisatie van de nodige begeleiding van de cateraar5) Stimuleren product overstijgend beleid van de cateraar en een nieuwe visie op verduurzaming van bedrijfsrestaurants6) Kennis vergroten bij uitvoerend personeel (workshops)7) Kennis vergroten en draagvlak en vraag creëren gehele organisatie8) Input vanuit de (potentiële) kantinebezoekers vragen: testpanel9) Positieve ervaringen bieden via acties10) Evaluatie & opvolging

afbeelding van Natascha
Natascha Ondernemer

Natascha Kooiman is een duurzaamheidsrebel met een focus op food in een neiuwe economie. Ze zet zich in voor verduurzaming van ons voedselsysteem en eetpatroon met o.a. Smaackmakers. Ze heeft een passie voor food, de wereld, natuur en alles dat leeft. Na een traineeship over de toekomstige voedselvoorziening en een onderzoek naar kansen voor grote cateraars om hun aanbod verder te verduurzamen, en betrokkenheid bij initiatieven zoals FoodGuerrilla en starte ze het duurzaam foodplatform FoodQuake op. Samen met Aart Jan van Dijk startte ze Smaackmakers. Hiermee bereikt ze uiteenlopende bedrijven, ministeries en scholen met interactieve concepten die bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem. Haar inzet maakt haar een van de Duurzame Jonge 100, lid van de adviesraad van het VN Sustainable Food System Program, lid van de Werkgroep Voetafdruk Nederland, lid Raad van Advies Sustainability Expertise Centrum AVANS en mede-kwartiermaker van de TransitieCoalitie Voedsel, een platform voor koplopers in voedsel dat de voedseltransitie wilt versnellen. Haar doel? Impact via andersdenken en andersdoen als het om onze omgang met voedsel gaat!

Update

Initiatiefnemer Natascha Kooiman is voor de 3e keer één van de Duurzame Jonge 100 én is onderdeel van de Food100!

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 390 projecten