afbeelding van Quirien, Rogier & Resy
Quirien, Rogier... Ondernemer

Sipster

Plastic rietjes. Iedereen gebruikt ze wel eens, en vaak maar 5 minuten. Enig idee hoelang plastic rietjes in ons milieu achterblijven?

Sipster is het platform voor duurzame alternatieven voor plastic rietjes, van wegwerp rietjes van stro tot herbruikbare rietjes van bamboo. Sipster is de eerste one-stop-shop voor duurzame rietjes in Nederland en heeft een duidelijke missie: plastic afval verminderen door duurzame rietjes verkrijgbaar te maken via verkoopkanalen voor consumenten en grootverbruikers.

Wereldwijd worden er per dag honderden miljoenen plastic rietjes gebruikt. Het gebruik van plastic rietjes is een gewoonte waar ook bijna iedere Nederlander zich schuldig aan maakt. Al deze rietjes worden na eenmalig gebruik weggegooid, ontglippen het recyclingssysteem en komen op afvalhopen en in onze oceanen terecht. Plastic rietjes zijn alles behalve duurzaam: ze worden binnen 5 seconden geproduceerd waarbij veel fossiele brandstoffen gebruikt worden, worden vaak maar 5 minuten gebruikt en doen er 200 jaar over om af te breken.

Rogier, Quirien en Resy hebben Sipster opgericht omdat zij geloven dat het massale gebruik van plastic rietjes niet langer genegeerd kan worden. In 2017 ontmoette het Sipster-team een ​​lokale producent van herbruikbare bamboe rietjes in de bergen in het Noorden van Vietnam. Ze waren erg onder de indruk van zijn skills en zijn product, en hadden daarmee hun eerste partner gevonden. Een kernwaarde van Sipster is om ervoor te zorgen dat hun producten zowel een ecologische als sociale impact hebben. Zo werkt het  Vietnamese familiebedrijf dat de bamboe rietjes maakt in hun gehele waardeketen volgens de duurzaamheidseisen van de Sustainable Development Goals. Denk hierbij aan eerlijke salarissen en prijzen voor mensen die in de waardeketen betrokken zijn en een gelijk inkomen voor zowel mannen als vrouwen. Maar ook aan chemicaliën en pesticide vrije productie en het voorkomen van ontbossing. De producent van de bamboe rietjes werkt daarnaast ook volgens de 'Inclusive Business' principes en betrekt waar mogelijk ethnische minderheidsgroepen en mensen met een beperking in de bedrijfsvoering.

Met Sipster willen Rogier, Resy en Quirien mensen inspireren om bewuste keuzes te maken rondom het gebruik van plastic rietjes. Zij selecteren en ontwikkelen duurzame alternatieven en maken deze beschikbaar op een makkelijke en toegangelijke manier. Naast toffe bamboe rietjes in ready-to-go sets, heeft Sipster ook rietjes die in Europa geproduceerd worden, zoals eetbare rietjes met een smaakje en wegwerp rietjes die ontwikkeld zijn om binnen maximaal 6 maanden te veranderen in grondstoffen in je eigen composthoop. Het platform is een one-stop-shop waar iedereen die met het gebruik van plastic rietjes wil stoppen een passend alternatief kan vinden.

afbeelding van Quirien, Rogier & Resy
Quirien, Rogier... Ondernemer

Sipster is opgericht door drie jonge ondernemers, Quirien, Rogier en Resy, die geloven dat het massale gebruik van plastic rietjes niet langer genegeerd kan worden. Toen we ons realiseerden dat elk plastic rietje na gebruik nog 200 jaar onze aarde zou vervuilen, besloten we dat het tijd was om actie te ondernemen.

Update

WIj zijn enorm trots om onze eerste impact figures met jullie te delen! Begin 2018 hebben wij Sipster opgericht om zoveel mogelijk mensen te inspireren om bewuste keuzes te maken rondom het gebruik van plastic rietjes. Wij hebben verschillende toffe alternatieven geselecteerd en ontwikkelt, van herbruikbare bamboe rietjes tot rietjes die kunt opeten na gebruik! Ons uiteindelijke doel is natuurlijk om te voorkomen dat plastic rietjes ons milieu vervuilen. Daarom zijn wij enorm trots om te delen dat wij dankzij jullie support al 525.160 plastic rietjes hebben kunnen vervangen met een duurzaam alternatief!! Wij zijn klaar om hier miljoenen van te maken. Doe jij met ons mee?

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 288 projecten