afbeelding van Judy
Judy Ondernemer

Schooldag van de duurzaamheid

Schooldag van de duurzaamheid brengt kinderen spelenderwijs in beweging voor een leukere, eerlijkere en schonere wereld

Op de Schooldag van de duurzaamheid (Sdvdd) gaan kinderen spelenderwijs aan de slag met duurzaamheid. Sdvdd is ontwikkeld op verzoek van wethouder Nicole Olland van gemeente Rheden en werd in 2016 voor het eerst in die gemeente georganiseerd. 15 Basisscholen deden mee met 2.300 leerlingen, 40 lokale bedrijven en 130 vrijwilligers.

Op deze dag leren de kinderen via hun zintuigen te ervaren wat duurzaamheid betekent en hoe ze zelf kunnen bijdragen om de wereld leuker, eerlijker en schoner te maken. De doe-activiteiten die aan de leerlingen worden aangeboden, zijn verbonden aan de 17 Sustainable Development Goals, die we - om het kinderlijk eenvoudig te maken – hebben terug gebracht naar 7 Kinder Global Goals. Gemeenten die meedoen aan Schooldag van de duurzaamheid dragen zo, samen met scholen, het lokale bedrijfsleven en vrijwilligers hun steentje bij aan de bewustwording van en door de spin off aan de implementatie van de SDG’s.

Schooldag van de duurzaamheid wordt georganiseerd vanuit een stichting. We willen opschalen door Sdvdd ook in andere gemeenten te organiseren. De Schooldag van de duurzaamheid dag vindt niet op één vaste dag in het jaar plaats, maar elke gemeente kan zelf bepalen wanneer de dag plaatsvindt. Zo kunnen we een schooldagbeweging maken waar kinderen gedurende het hele jaren spelenderwijs over duurzaamheid en in het bijzonder over de Sustainable Development Goals leren.

Het verdienmodel is als volgt opgezet:

  • Deelnamefees van gemeenten door de keuze uit (op dit moment) twee product-markt-combinaties. De deelname van scholen wordt door een gemeente (of een andere organisatie) gefinancierd.
  • Fees van Founding Partners voor elke Kinder Global Goal.
  • Overige donaties en (opstart) subsidies
  • Inkomsten door verkoop van ‘Sem&Saar’ producten. Met deelnemende bedrijven aan Sdvdd ontwikkelen we, op basis van onze ervaringen in de workshops, duurzame producten die we vermarkten. Een afdracht daarvan gaat naar Sdvdd, waarmee het product een extra gunfactor krijgt. Dit is wat ons voor ogen staat als mogelijkheid om minder afhankelijk te worden van de deelnamefees van gemeenten. Ons eerste product is met een lokaal MKB bedrijf ontwikkeld en wordt over enkele weken op de markt gebracht.
afbeelding van Judy
Judy Ondernemer

Initiatiefnemer Schooldag van de duurzaamheid | Passie voor de combinatie van duurzaamheid met kinderen en muziek.

Update

Deze week wordt Schooldag van de duurzaamheid als stichting ingeschreven bij de KvK met een bijzonder bestuur: * Jeroen Gosse – Interimmanager Ministeries, momenteel bij Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen – rol in bestuur: overheidsspecialist * Jan Willem Zwang – Groene ondernemer – rol in bestuur: specialist financiën * Isabelle van Aarle - Directeur business development Cosmo Hospitality – rol in bestuur: entertainment- en onderwijsspecialist met oog voor kwaliteit doe-activiteiten kinderen * Karin Jansens – Hoofd Partnerteam bij MVO Nederland – rol in bestuur: MKB specialist * Reinier van den Berg – Klimaatspecialist/weerman – rol in bestuur: specialist weer, klimaat en duurzaamheid

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 390 projecten