afbeelding van Linde
Linde Ondernemer

Rough Diamond

In de Rough Diamond factory toveren mensen met psychische of verslavingsproblemen afval om tot waardevolle design meubelen.

Mensen met psychische en verslavingsproblemen weer een waardevolle plek in de samenleving geven. En de meerwaarde inzien van materialen en producten die doorgaans als afval worden bestempeld. Dit zijn de ruwe diamanten waarmee Rough Diamond werkt. De onderneming is op Curacao gevestigd en streeft aan de ene kant een sociaal doel na door het aanbieden van ontwikkeling en participatie mogelijkheden voor een kwetsbare doelgroep.  Aan de andere kant is het een duurzame onderneming die afval vervaardigde design producten produceert. 

Meer dan een sociale werkplaats

In de Diamond Factory wordt het waardeloze waardevol. Niet alleen worden tot afval bestempelde materialen en producten nieuw leven in geblazen door deze als grondstoffen te gebruiken voor nieuwe waardevolle producten. Het is ook een werkplaats waar mensen met psychische- of verslavingsproblemen zichzelf kunnen ontwikkelen, werkervaring kunnen opdoen en een eigen inkomen genereren. Dit bevordert eigenwaarde en zelfredzaamheid en verkleint de kans op terugval. Medewerkers krijgen die benodigde productievaardigheden aangeleerd, maar worden ook begeleidt en gestimuleerd om een eigen ontwerp of andere vaardigheden te ontwikkelen. 

Meer dan een meubelstuk

De collectie bestaat uit meubilair ontworpen in samenwerking met Nederlandse ontwerpers, lokale kunstenaars en de medewerkers zelf. Het zijn producten met een verhaal. Een verhaal over het verleden en boodschap voor de toekomst. 

De collectie kenmerkt zich door een mix van toegankelijke en zeer exclusieve producten. De eerste zijn eenvoudig en relatief snel te produceren en gemaakt van makkelijk te verkrijgen afvalmaterialen zoals glazen flessen, blik, rubber banden, olievaten. De exclusieve producten worden vervaardigd uit unieke gevonden producten of materialen en hebben een beperkte oplage. Na productie worden producten voornamelijk aan retailers verkocht, maar zal een deel ook maatwerk opdrachten zijn voor restaurants, bars of hotels. 

Meer dan een concept

Maar Rough Diamond zit nog in de beginfase. Hierbij hoort het opzetten van de B.V. en het benaderen van investeerders, maar ook het benaderen van Nederlandse ontwerpers en upcycling studios voor mogelijke samenwerking en het ontwikkelen van een eerste signature collectie. Er moet nog aan alle kanten geschaafd en geslepen worden en de onderneming is zelf nog een ruwe diamant, maar wel één die zich gaat ontvouwen tot een ware diamant: Bright. Beautiful. And always in Style! 

afbeelding van Linde
Linde Ondernemer

Als psycholoog, antropoloog en avonturier ben ik geïntrigeerd door het ongebruikelijke, het verwonderlijke, de buitenstaander en de dwarsdenker. Ik zie het dan ook als mijn uitdaging als sociaal ondernemer om het gewone ongewoon en het ongewone gewoon te maken. Ik wil de ruimte creëeren voor mensen om anders te zijn en dwars te denken en op die manier bij te dragen aan een inclusieve en duurzame samenleving.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 291 projecten