afbeelding van Marvin
Marvin Ondernemer

Rijden op Mierenzuur?!? JA!

Team FAST ontwikkelt een stadsbus die duurzaam kan rijden op de vloeistof mierenzuur, nog nooit gedaan op deze schaal buiten het lab!

De missie van Team FAST is om de wereld te laten zien dat rijden op mierenzuur behoort tot de mogelijkheden van duurzaam transport. Om onze missie te verkondigen, hebben we als doel een bus om te bouwen zodat deze volledig op de duurzame brandstof mierenzuur kan rijden. Dit doen we voor niets anders dan plezier! We zijn allemaal studenten, studerend aan de Technische Universiteit Eindhoven waar we ook vanuit zijn ontstaan. Wij vinden dat mierenzuur de beste optie is om NU duurzaam transport te realiseren, DOE JIJ MEE?

Team FAST stelt zich een wereld voor waar duurzame energie de standaard is, zonder dat dit een negatieve impact heeft op onze maatschappij, economie en gewoontes. Wij zullen dit realiseren door gebruik te maken van slimme technologieën en de ambitie en geloof van jonge, talentvolle studenten. Team FAST zal een systeem creëren dat het gebruik van duurzame energie vergemakkelijkt en de goedkeuring door de industrie en gebruikers stimuleert.

Het rijden op mierenzuur heeft verscheidene voordelen ten opzichte van de concurrentie, namelijk:

+++Energiedichte brandstof: Verder rijden op dezelfde tank. +++Geen smog of ozon meer: Mierenzuur stoot geen NOx of SOx uit! +++Snel verder rijden: Door het vloeibare karakter kan het snel getankt worden. +++Energiebuffering bij zonnig weer: Door het opslaan van energie in mierenzuur komt er minder druk op het energienetwerk. +++Duurzaam transport: Bij het gebruik van mierenzuur komt CO2 en water vrij. Bij duurzame productie wordt er eveneens energie, CO2 en water gebruikt. CO2 neutraal dus! +++Mierenzuur heeft nog veel meer toepassingen dan enkel een bus: Een mierenzuur auto of truck is niet ondenkbaar...

Team FAST is ontstaan uit een traject voor excellente studenten van de TU/e. Op de TU/e was een nieuwe katalysator ontwikkeld. Deze katalysator kon heel snel CO2 en waterstof omzetten in mierenzuur en andersom. Hierdoor is het mogelijk geworden om grote hoeveelheden waterstof te produceren om zo een voertuig aan te drijven. De ontwikkeling van een prototype van een meter haalde internationale bekendheid. Vanuit daar zijn we begonnen aan een heuse bus op mierenzuur!

Team FAST heeft eigenlijk van alles wat nodig, om specifieker te zijn: Team FAST heeft een gebrek aan industriële kennis, om van een prototype tot een massa product te gaan is veel ervaring nodig, iets wat wij als studenten niet hebben. Hulp daarmee zou veel toevoegen. Team FAST ontwikkelt een duur en complex prototype, hiervoor is helaas veel geld voor nodig. Nu is Team FAST een non-profit organisatie die moet leven van sponsoring, naast een crowdfunding en materiaalsponsoring hebben we ook geld nodig voor de ontwikkeling van de eerste bus op mierenzuur. Wat ons ook ontzettend veel helpt is het helpen met meer mensen te bereiken, je kan ons al helpen als je je netwerk van Team FAST laat horen, zodat wij meer bekendheid kunnen verwerven onder de bevolking.

Wat we gaan doen: Team FAST heeft een schaalmodel ontwikkelt van één meter groot, dit ligt ten grondslag voor de opschaling; ruim duizend maal krachtiger. Nu hebben we een locatie in Helmond ingericht om het proces op te schalen en een eerste prototype te ontwikkelen. Begin 2017 moet de bus klaar zijn, waarmee we de wereld laten zien dat mierenzuur de toekomst heeft als duurzame energie drager.

Hierna stopt ons project natuurlijk niet, na een PR spektakel, willen we graag zoveel mogelijk impact maken. Hoe doen we dat? Door zoveel mogelijk ons verhaal te vertellen en bussen op mierenzuur te laten lopen, dragen wij ons steentje bij!

afbeelding van Marvin
Marvin Ondernemer

Ik ben 21 jaar en een student aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daar studeer ik Sustainable Innovation, wat vanuit verschillende economische, sociale en technische perspectieven kijkt naar de duurzame ontwikkelingen voor morgen. Daarom ben ik ook lid geworden van een studenten team die daar aan bij kan dragen. Team FAST is waar ik mijn hart en ziel naast mijn studie in stop, tot soms laat in de nacht aan toe! Ik hoop vanuit het diepste van mijn hart dat de wereld snel kan verduurzamen en ik denk dat duurzaam transport met mierenzuur daar zijn steentje aan kan bijdragen.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Klimaatbescherming

Alle 596 projecten