afbeelding van Willy
Willy Ondernemer

Richman Timber Cycleworks

Productie van hoogwaardige duurzame fietsen in Thailand, gebruikmakend van bamboe en gerecyclede materialen.

Wij zijn Project Lifecycle. Wij geloven in de kracht, duurzaamheid en flexibiliteit van bamboe. Eigenschappen die ook kenmerkend zijn voor ondernemers in Azië. Dit brengen wij bij elkaar. We bouwen in Thailand unieke fietsen van bamboe. Ook organiseren we met lokale ondernemers eco-fietstours in Azië, op onze bamboefietsen.

Waarom doen we dit? Met Project Lifecycle brengen we onze passie voor de fiets, de natuur en de schoonheid van bamboe over. Bamboe is perfect om sterke, comfortabele en stijlvolle fietsen te bouwen. Bamboe is duurzaam en beter voor het milieu dan staal, aluminium of carbon. Wist je bijvoorbeeld dat bamboe een van de snelst groeiende planten ter wereld is, terwijl het erg effectief is in opname van koolstofdioxide (CO2) uit de atmosfeer?

We hadden het ons natuurlijk gemakkelijk kunnen maken door voor standaard materialen te kiezen, zoals de meeste producenten en tourbedrijven doen. Dat is zeker eenvoudiger en goedkoper, maar strookt niet met onze overtuiging en passie. Fietsen van bamboe dus.

Door de samenwerking met partners stimuleren we het lokale ondernemerschap. Ondernemers in Azië kunnen zich aansluiten bij Project Lifecycle, waardoor ze toegang krijgen tot de unieke bamboefietsen en onze promotie activiteiten in Europa. Zelf kunnen ze met lokale bedrijven unieke tours samenstellen.

De drijvende kracht achter Project Lifecycle is mede-eigenaar Axel Lukassen, een Nederlandse fietspionier met veel interesse voor duurzaamheid en creëren van lokale werkgelegenheid. Axel is al velen jaren in Zuidoost-Azië actief om Nederlandse vakkennis op het gebied van fiets-design te combineren met het gebruik van de beste lokale materialen zoals bamboe. Zijn uitdaging is om een stijlvolle fiets te ontwikkelen, zonder de internationale kwaliteits- en veiligheidsstandaarden uit het oog te verliezen.

Onze fietsen zijn handgemaakt in Azië. Dat levert unieke exclusieve fietsen op, echter met een beperkte productiecapaciteit. De ambitie is om veel (startende) ondernemers in Azië te faciliteren en meer mensen de schoonheid en duurzaamheid van bamboe te laten ervaren. Nu zijn wij toe aan de volgende stap: professionele productie in Thailand. Onder de naam Richman Timber Cycleworks gaan de we volgende generatie groene tour- en stadsfietsen bouwen. Met het strakke design en afwerking, duurzame kwaliteit en redelijke prijs, zijn we uniek in de markt. Sportieve trendsetters ruilen hun hipster racefiets in voor stijl en duurzaamheid: een bamboefiets van Richman Timber Cycleworks.

Dankzij onze eco-tours hebben we onze bamboefietsen uitvoerig kunnen testen, waardoor we onze ontwerpen kunnen optimaliseren. Om het productieproces te professionaliseren en op te schalen, investeren we in hoogstaande freesmachines en personeel. Axel Lukassen is verantwoordelijk voor het opzetten en de dagelijkse leiding van de productiefaciliteit. Axel draagt ook zorg voor de training van lokaal personeel. Aangezien kwaliteitscontrole voor ons van cruciaal belang is, zal hij permanent gevestigd zijn in Thailand.

Project Lifecycle stelt hoge eisen aan de ondernemers met wie we samenwerken. De kwaliteitseisen zijn hoog en niet onderhandelbaar. Dit geldt niet alleen voor onze leveranciers, maar ook voor onze tours. Via een franchiseformule borgen we de contracten. Wanneer partners in gebreke blijven, vervalt het contract en daarmee het recht op het gebruik van onze naam.

afbeelding van Willy
Willy Ondernemer

Na 20 jaar als bankier en investeerder gewerkt te hebben, heb ik met een vriend Project Lifecycle B.V. opgezet om zelf te gaan ondernemen en actief een (bescheiden) bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld. Fietsen, natuur en internationaal eerlijk zaken doen gaan hierbij hand in hand.

Update

We zijn in Thailand voor de laatste goedkeuringen. Een lang proces, maar het eind is in zicht. Als het goed is hebben we over twee weken (half oktober) onze Foreign Business License. Fingers crossed!

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 390 projecten