afbeelding van Martijn
Martijn Ondernemer

Refugee Team

Met ons vrijwilligersprogramma bij evenementen begeleiden we statushouders naar duurzaam werk!

Dankzij evenementen aan het werk

Sport werkt en verbindt. Dat was het uitgangspunt van de pilot van het Refugee Team in Tilburg. Dit team van vluchtelingen (statushouders) gaat als vrijwilliger aan de slag bij sportevenementen in de stad. Hierbij snijdt het mes aan twee kanten: sportevenementen staan te springen om extra helpen de handen en statushouders leren nuttige vaardigheden in bijvoorbeeld de logistiek, catering en beveiliging. Daarnaast komen de leden van het Refugee Team in contact met mede-Nederlanders en maken ze kennis met de Nederlandse werkmentaliteit.

De statushouders die tijdens het evenement laten zien gemotiveerd te zijn en toe te zijn aan de stap naar werk, worden gekoppeld aan het lokale bedrijfsleven dat als sponsor of leverancier betrokken is bij het evenement.

Resultaten

Het afgelopen half jaar hebben we het concept getest bij 3 evenementen in Tilburg, waarbij we aan de slag zijn gegaan met 40 statushouders. Onze coach leert het gehele team door samen aan het werk te zijn goed kennen. Hierdoor kan zij hen goed begeleiden naar een vervolgstap. Dankzij het sportevenement en haar netwerk stroomt 70% binnen een jaar uit naar een baan, stage of opleiding. De overige teamleden gaan aan de slag bij het volgende evenement, zodat zij actief blijven en in contact kunnen komen met een nieuw bedrijvennetwerk.

Maatschappelijk rendement

Statushouders die naar werk worden begeleid, leveren gemeenten een directe besparing op bijstandskosten op. Elk uur dat een statushouder dankzij de matchmaking van het Refugee Team aan het werk is, betekent een lagere uitgave op een bijstandsuitkering voor een gemeente. Het businessmodel van het Refugee Team is er dan ook op gericht dat gemeenten betalen voor de besparing die het Refugee Team hen oplevert.

Ambitie

Inmiddels heeft het team bij 3 evenementen in Tilburg succesvol een bijdrage geleverd. Het 4e en 5e evenement staan met de internationale Crossloop de Warandeloop en het WK IJshockey al gepland. Op dit moment werken we hard om het concept uit te breiden naar andere steden. Daarbij willen we in de toekomst graag sportverenigingen betrekken om het vrijwilligerswerk op een meer structurele basis te kunnen organiseren. 

 

 

afbeelding van Martijn
Martijn Ondernemer

Sociaal ondernemer met een passie voor sport. Het opzetten van het Refugee Team betekent voor mij het kunnen combineren van een sterke maatschappelijke betrokkenheid met commerciële skills.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 310 projecten