afbeelding van Bas
Bas Ondernemer

ReCycling

Plastic vervuilt onze planeet. Maar plastic hoeft geen afval te zijn! Rethink plastic en bicycles: ReCycling, fietsen gebouwd van plastic!

Er zijn vele initiatieven om de wereld schoner van plastic te maken. Ik wil hier graag op inhaken. Sterker nog ik wil er een eigen draai aan geven. De wereld moet niet alleen schoner worden, maar ook schoner blijven! De crux zit hem in de kijk op plastic. Vaak wordt het gezien als afval, vandaar dat we nu over de hele wereld onze plastic consumptie te verminderen. Denk aan het reduceren van verpakkingsmaterialen, de uitgifte van plastic tasjes etc. Maar wat nou als je het probleem 360 graden omdraait? Plastic als bouwstof in plaats van afval? Wat als mensen doormiddel van hun verzamelingen aan plastic sparen voor de basis van bijvoorbeeld een fiets? Op die manier krijgt het plastic een waarde en wordt het niet meer gezien als afval. Het plastic fungeert als raw material voor een groter geheel. Met als final destination bijvoorbeeld een stukje van de plastic fiets van ReCycling in plaats van de oceaan!

Initiatieven zoals gezien op de televisie; Dave Hakkens met 'Precious Plastic' en http://www.theoceancleanup.com vormen de basis voor mijn idee. Tijdens mijn studie in Berlijn had ik de ingeving om een modulaire fiets te ontwikkelen. Van stadsfiets, naar racefiets, naar mountainbike in een handomdraai door het toevoegen van modulaire parts. Toen zag ik de items zoals bovengenoemd en dacht ik: "hoe cool zou het wel niet zijn om dit alles van plastic(afval) te maken?" Ten eerste maakt het onze aarde schoner, ten tweede verroest en verrot plastic niet en ten derde kan het doormiddel van een goed uitgedacht business model (plastic verzamelen als basis voor een nieuw product) ook nog eens betaalbaar worden!

Op dit moment zijn alle genoemde en beschreven dingen slechts ideeën in mijn hoofd. Ik heb natuurlijk wel al vrienden aangesproken en die zijn heel enthousiast. Echter hetgeen ik op dit moment nodig heb is kennis van materialen, van plastic wel te verstaan. De business kant van het verhaal heb ik gecoverd, nu het engineering gedeelte nog! Studenten in dit vakgebied zullen dit vaak wel gratis doen, met oog op de lange termijn als iets succesvol zou kunnen worden. Echter is er ook geld nodig voor het project. Een startkapitaal in de vorm van een investering!

Er moet eerst een plastic prototype worden gefabriceerd om te testen of plastic wel sterk genoeg is om als fiets te kunnen fungeren. Dit vraagt dus om geld, tijd en kennis. Het idee was om een plastic buis te fabriceren op verschillende manieren en deze te onderwerpen aan verschillende tests. Zodat de sterkte van de materialen kan worden bepaald. Als het prototype succesvol blijkt te zijn moet er een plan van aanpak worden opgesteld met betrekking tot het vinden van investeerders en de hele road to market. Het plan was om het plastic van afvalverwerkingsbedrijven af te nemen. Of van http://www.theoceancleanup.com. Als marketingkanalen willen we vooral social media gebruiken zodat de perceptie van mensen op het gebied van plastic veranderd (Plastic is geen afval maar een bouwstof van een nieuw groter geheel!) Outsourcen we de productie of doen we alles in house? Dit alles ligt aan de beschikbare kennis. Als we de juiste mensen weten te verzamelen is alles mogelijk.

afbeelding van Bas
Bas Ondernemer

Mijn naam is Bas Bisschop, 24 jaar oud en momenteel bezig aan de laatste fase van mijn dubbel degree master studie in de richtingen Business Administration en Innovation Management & Entrepreneurship. Het tweede gedeelte van mijn master studie heb ik in Berlijn gevolgd aan de TU-Berlin. Naast het feit dat de stad helemaal geweldig is, is het ook de start-up capital van Europa. Nieuwe creative ideeën vlogen mij om de oren en dit inspireerde mij enorm. Zo erg zelfs, dat dit precies hetgeen is waar ik zelf mee verder wil. Ik ben altijd bezig met nieuwe ideeën in mijn hoofd. Denk altijd oplossingsgericht en zoek uitdagingen om mijn creativiteit op los te kunnen laten. Mijn doel in het leven is om de wereld een klein stukje beter/makkelijker te maken en het liefst zo sustainable mogelijk!

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 596 projecten