afbeelding van Bastiaan
Bastiaan Ondernemer

Re-run refurbished running shoes

Materialen van oude hardloopschoenen gebruiken om je huidige hardloopschoen langer te kunnen gebruiken!

Optimaal gebruik maken van wat er is. Het is mijn missie om een fundamentele verandering teweeg te brengen in het denken en handelen rondom het ontwikkelen, verkopen en gebruiken van hardloopschoenen. Hardloopschoenen worden over het algemeen vervangen omdat 'de demping' op is. Heel veel materialen kunnen nog prima gebruikt worden. Door dit lokaal te doen en zo nieuwe schoenen te maken, wordt de verspilling van energie, grondstoffen etcetera tegen gegaan. Wanneer de nieuwe schoenen modulair opgebouwd zijn, hoeft niet de gehele schoen, maar slechts een of twee onderdelen vervangen te worden na een zeker aantal kilometers.

Bij een van mijn klanten (een hardloopwinkel) ging ik naar het toilet. Hier is ook een douche voor de medewerkers om zich op te frissen als ze hardlopend naar het werk komen. Deze wordt echter nu gebruikt als opslag voor oude hardloopschoenen, die klanten inleveren omdat de demping 'op' is. Ook liggen er schoenen tussen, die terug gebracht zijn omdat er iets mis was. Dit zijn over het algemeen nieuwe schoenen met een klein foutje. Tijdens het urineren keek ik ernaar en vroeg me letterlijk af: hier moet toch iets nuttigers mee te doen zijn? Al meer dan 15 jaar ben ik hardloper. Soms heel fanatiek, soms iets minder, maar hardloper ben ik. En Bewegingstechnoloog. En hardlooptrainer. En ik heb meer dan 10 jaar werkervaring in running sales. Je kunt dus wel stellen dat ik iets met hardlopen heb. Iets met passie en oogkleppen... Via Jan Wullink van Duurzaamsport.nl ben ik in contact gekomen met Ludka Vloemans. Zij is distributeur van Ahinsa-schoenen. Deze worden met de hand in Tsjechie (haar geboorteland) gemaakt. Zij heeft me geintroduceerd bij de fabrikant en inmiddels zijn er gebruikte schoenen die kant op gestuurd om te zien of hier iets moois van gemaakt kan worden.

Er is nog geen merk op de markt dat op deze manier schoenen maakt. Ik ga dus een nieuwe weg inslaan. Eigenwijs als ik ben, wil ik dit op mijn manier doen (with a lot of help from my friends... and experts...) Het zullen heel persoonlijke schoenen worden, die op een andere manier dan in de huidige running markt aan de vrouw/man gebracht zullen worden. Ondersteuning zal ik zeker nodig hebben, met name van experts op het gebied van duurzaam produceren, logistiek en bedrijfsorganisatie. Voor een deel heb ik die hulp achter de hand, voor een deel is dit nog niet ingevuld. Vooral een sparring partner op het gebied van het hergebruiken van bestaande producten in een nieuw product kan ik goed gebruiken. Liefst iemand die ervaring heeft met productie in het buitenland. En dan ook nog in de schoenenbranche. Daarnaast zal ik in de tweede fase (opschaling) een financiele opsteker nodig hebben om er een volwaardig bedrijf van te maken.

fase 1: Onderzoeken mogelijkheden productie Tsjechie Opzetten Webshop Opstellen Marketingplan (event-based) met focus op duurzaamheid fase 2: Aanleveren gebruikte schoenen Productie schoenen (gelimiteerde oplage) Introductie in de markt middels launchevent Verkoop via events/Webshop fase 3: Opschalen inkoop gebruikte schoenen en productie Verkoop via events/Webshop/retail

afbeelding van Bastiaan
Bastiaan Ondernemer

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 359 projecten