afbeelding van Matthijs & Daan
Matthijs & Daan Ondernemer

ptthee

Ptthee (uitspreken als ptt) in het kort: Nederlandse kruidenthee die biodiversiteit herstelt.

Onze missie is het creëeren van een verdienmodel voor boeren rondom biodiversiteit. Dit doen we door boeren te stimuleren meer kruiden in te zaaien op hun land. Vervolgens kopen we een deel van deze kruiden weer terug van de boer om hier kruidenthee van te maken. Kruidenthee die wij vervolgens zowel B2B als B2C vermarkten. Onderdeel van ons concept is (i) het samenwerken met sociale werkplaatsen rondom het oogsten en verwerken van thee en (ii) het stimuleren van boer/burger verbinding door het bijvoegen van brieven & verhalen bij de consumenten pakketten per post. 

Momenteel wordt in Nederland veel landbouwgrond op zo'n manier gebruikt om met name de winst per hectare te maximaliseren. Dit gaat vaak ten koste van de biodiversiteit en grondkwaliteit. Melkveehouders proberen bijvoorbeeld zo veel mogelijk Engels raaigras per hectare op te laten komen: dit is de beste voeding voor de koe om op korte termijn veel melk te produceren. Echter groeit er hierdoor verder bijna niks in zo'n landschap. Daarmee is er geen voeding voor insecten en dus ook niet voor vogels en andere dieren hoger in de piramide. 

Door op dit soort graslanden stroken met kruiden aan te planten bieden we ruimte en nieuwe voedselvoorzieningen voor insecten. Hiermee stimuleren we het behoud van biodiversiteit in dit soort landschappen. Door boeren een alternatieve inkomstenbron te bieden door de inkoop van deze kruiden blijft de winst per hectare ongeveer gelijk. Zo proberen we bij te dragen aan een transitie naar meer natuurinclusieve landbouw. 

ptthee is gestart in januari 2019 door Daan van Diepen en Matthijs Westerwoudt. 

afbeelding van Matthijs & Daan
Matthijs & Daan Ondernemer

Wij zijn Matthijs Westerwoudt en Daan van Diepen. Matthijs heeft afgelopen drie jaar gewerkt bij Frisse Blikken en Daan heeft afgelopen twee jaar gewerkt voor Commonland. Onze ambitie is altijd geweest om een 4 Returns Business model op te zetten. Samen zijn we gestart aan ptthee om deze ambitie te verwezelijken nadat we allebei op 1 november onze baan hebben opgezegd.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over deze onderneming op de website

Ga naar website

Volg op social

PROJECTEN

MEER GERELATEERDE PROJECTEN

Alle 299 projecten