afbeelding van Suzanne
Suzanne Ondernemer

Proud Breast

Ontwikkeling van modische, betaalbare en (duurzame) comfortabele producten voor dames met 0/1 borst.

De Qup is een duurzame en comfortabele externe borstprothese ontwikkeld door Proud Breast vanuit persoonlijke onvrede met de huidige sillicone prothese. De Qup is een modieuze oplossing, die vrouwen bevestigt in hun gevoel van compleet zijn met een niet meer orgineel lichaam. De ondernemers Clary Scheres, Frances Zitter en Suzanne Kemps presenteren graag hun bedrijf Proud Breast. 

10 miljoen vrouwen wereldwijd

Wereldwijd is borstkanker de meest voorkomende kankersoort onder vrouwen. In Nederland wordt er jaarlijks bij gemiddeld 17.000 vrouwen borstkanker vastgesteld, leidend tot een behandeling of mastectomie (amputatie). Veel van de vrouwen met een mastectomie dragen een externe prothese. Per jaar komen er in Nederland 4.000 nieuwe draagsters bij, mondiaal zijn dit er 500.000. De huidige markt van externe borstprotheses wordt gedomineerd door bedrijven die al decennialang externe silicone protheses op de markt brengen waarvan het product-design al die tijd niet wezenlijk is veranderd. Veel vrouwen zijn niet tevreden over deze verkrijgbare externe borstprotheses en de bijbehorende bustehouders vanwege hun slechte draagcomfort. Daarnaast heeft een onderzoek naar lichaamsintegriteit aangetoond, dat vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan zichzelf en hun ‘nieuwe’ lichaam hebben geaccepteerd (Slatman, 2012). Deze acceptatie van het nieuwe –niet meer originele- lichaam, geeft een heel nieuw startpunt voor het ontwikkelen van een nieuwe producten. 

Borstprothese: Qups

Proud Breast heeft met haar product Qups, een comfortabele externe borstprothese oplossing. De Qup is ontwikkeld in nauwe samenspraak met de gebruikers. Binnen het Living Lab hebben tientallen dames en studenten, samengewerkt aan nieuwe oplossingen. De Qup is het 1e product dat op de markt zal komen en is vanaf 1 januari 2019 verkrijgbaar. De Qup past in reguliere lingerie en wordt online te koop aangeboden. De Qup is comfortabel door de toepassing van ademende materialen en is lichtgewicht, ze weegt slechts 15% van de bestaande prothese. Naast het gevoel van comfort, draagt Qups actief bij aan kwaliteit van leven nadat vrouwen borstkanker hebben gehad. Vrouwen voelen zich weer sneller gezond. Met dit nieuwe product zijn vrouwen niet meer afhankelijk van gespecialiseerde winkels en de bijbehorende medische protocollen. Vrouwen hebben met Qups een ruime keuze uit lingerie, keuze in kleur, stijl, en meer keuze diverse prijs-segmenten. De Qups zijn zeer makkelijk in gebruik en ontzorgen de vrouwen tijdens het dragen. De Qup wordt met naald en draad* gemonteerd in de lingerie naar keuze. Hiermee is er geen sprake meer van een apart ‘prothese-product’, maar is er sprake van een geïntegreerd lingerie item dat past bij het lichaam van deze vrouw. Resultaat is dat ook het aan- en uitkleden zorgelozer wordt. Zorgeloos winkelen, zorgeloos aan- en uitkleden en zorgeloos draagcomfort.

Female Startup

Het bedrijf Proud Breast is opgezet door drie vrouwen. Suzanne Kemps, zelf draagster van een externe borstprothese en Industrieel Product ontwerper, Clary Scheres, ondernemer en International Brand Builder en Frances Zitter, ondernemer, Strateeg en International Business Builder. De ambitie is om wereldwijd onze producten online te gaan verkopen. Achterliggende drijfveer is empowerment van vrouwen. Het product maakt onderdeel uit van de Lifestyle van draagsters. Als ondernemers ligt de focus op het creëren van een stevige commerciële basis, zodat er genoeg slagkracht is om continue en op hoog niveau, de producten en concepten te blijven doorontwikkelen.

Maatschappelijke impact en duurzaamheid

De Qup past in reguliere lingerie. Grote voordeel is dat dit vrouwen weghaalt uit de klinische wereld, en dat ze zich weer gezond en geaccepteerd kunnen voelen. Bovendien biedt dit vrouwen weer een grotere keuzevrijheid in lingerie, zowel in stijl, pasvorm, alsmede in prijssegmentatie. De consequentie is dat de ketens van de prothese oplossingen, met onze oplossing, grotendeels zal integreren in de reguliere lingerie keten. We organiseren er dus geen keten erbij, maar zorgen ervoor dat deze doelgroep de lingerie in bestaande bh’s kan gebruiken, waardoor de productieketen van specifieke keten voor prothese bh’s niet groeit en verder afneemt. Het samengaan van deze twee ketens heeft een grote impact op de uitstoot van CO2. Efficiënter beheer en inrichting van voorraadbeheer, productie, daarmee samenhangende verspilling, en logistieke processen zoals het transport.

Bij de ontwikkeling van de Qup is het uitgangspunt om zoveel mogelijk met natuurlijke materialen te werken. Echter is het vervaardigen van de Qup met 100% natuurlijke materialen technologisch complex. De grootste uitdaging hierin is de vormvastheid in combinatie met de gewenste tactiele kwaliteiten (dat de Qup voldoende indrukbaar is). Om recht te doen aan de vormvastheid en comfort is er gekozen om twee uitvoeringsvormen aan te bieden. De 100% natuurlijke Qup Natural gemaakt van bio-ecologische wolvlokken uit Duitsland, afgewerkt met textiel dat voldoet aan de Global Organic Textile Standard (GOTS). De Femme Qup heeft dezelfde natuurlijke afwerking, maar is voorzien van een kern die is opgebouwd uit schuimrubber. We letten er hierbij op dat dit lokaal verwerkt wordt door het Belgische bedrijf Grando. De Qups worden in kleine series afgewerkt, met minimale voorraden en daardoor minimale verspilling. De afwerking wordt verzorgd door het naai-atelier E&E, die zich momenteel oriënteren op medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt voor de eenvoudige werkzaamheden van het knippen, naaien en verpakken. Er wordt onderzocht of we de doelgroep van ex-borstkanker patiënten hierop kunnen bemiddelen. Uit cijfers van KWF blijkt dat door de late gevolgen van kanker, veel ex-patiënten nog langdurig klachten ervaren en hierdoor vaker afgekeurd thuis zitten.

Sneller emotioneel herstel

Uit onderzoek van professor J. Slatman blijkt dat vrouwen die mastectomy hebben onderdaan, hun nieuwe lichaam accepteren en zich als zodanig als ‘heel’ ervaren. Door vrouwen in dit gevoel te bevestigen en ze niet onnodig bloot te stellen aan medische protocollen die samenhangen met het aanmeten van de huidige silicone borstprotheses, worden ze bevestigd in het natuurlijke proces om het nieuwe lichaam te accepteren.Uit onderzoek blijkt dat vrouwen te weinig keuzevrijheid ervaren bij de aanschaf van een externe borstprothese. De oorzaak is dat niet de vrouwen zelf kiezen, maar professionals die helpen bij het aanschafproces, beslissen over de keuze van de prothese op basis van hun ervaring en expertise. Dit verklaart het probleem van onvoldoende informatie en het gebrek aan keuze van vrouwen in borstprothetische zorg. Dit onderzoek is uitgevoerd in Duitsland door Regina Wiedemann. Proud Breast is volledig transparant in haar bedrijfsvoering, betrekt draagsters bij de ontwikkeling en nodigt vrouwen uit om 100% regie te houden over hun eigen prothese oplossing. Uit onderzoek van Proud Breast blijkt dat veel vrouwen de kosten van de prothese lingerie, hen beperkt in de aanschaf van lingerie. Door een betaalbare Qup te verkopen, die past in reguliere lingerie, zijn we met onze producten een zeer toegankelijk alternatief voor de huidige silicone oplossing.

Achtergrond ontstaan Proud Breast

In 2016 is ontwerper en ondernemer Suzanne Kemps gestart met de ontwikkeling van een duurzame externe borstprothese oplossing. Zelf draagt ze sinds enkele jaren een externe borstprothese. Suzanne: "De eerste periode was ik vooral bezig met overleven en weer beter worden. Inmiddels ben ik een paar jaar verder en voel ik me weer een gezonde vrouw. Als ontwerper ben ik gaan nadenken over hoe mijn droom-prothese eruit zou zien. Duurzaam, comfortabel, passend in mooie en betaalbare lingerie. Wat begon als een wild idee, wordt steeds serieuzer. De erkenning van KWF als meest kansrijke Startup die bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven, was dan ook een belangrijke mijlpaal". Mei 2017 zijn Clary Scheres en Frances Zitter als compagnons ingestapt. Als ondernemers hebben ze de ambitie om wereldwijd vrouwen te voorzien van Qups van Proud Breast, en hen zo te bevestigen in hun zelfvertrouwen als sterke vrouwen.

afbeelding van Suzanne
Suzanne Ondernemer

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 422 projecten