afbeelding van Andre
Andre Ondernemer

Polytential -Virtual Chemist

Analyseren van plastic afval met infrarood sensoren en kunstmatige intelligentie om het recycling proces te verbeteren

Achtergrond

Een van de zaken die het (financieel) aantrekkelijk maken van plastic recycling dwarsboomt, is de onvolledige scheiding van plastics. Afvalscheiders verwerken plastic en scheiden het op basis van verschillende plastic types, met een nauwkeurigheid van ongeveer 90%. Onze klanten, plastic compounders, gebruiken het gescheiden plastic en maken er secundaire grondstoffen van. Verschillende plastics zijn onverenigbaar met elkaar; in sommige gevallen gaat 95% plastic A goed samen met 5% plastic B (zoals PET in PP), in andere gevallen is een afwijking van 0.01% het maximum (zoals plexiglas in PP).

We hebben 7 compounders in Nederland gesproken die plastic stukjes met hun aansteker verbranden en door aan de rook te ruiken, bepalen wat het plastic type is. Andere lab tests en drijf-zink proeven zijn onnauwkeurig, tijdrovend, toepasbaar op slechts 1 stukje plastic of erg duur. In sommige is het opsturen van enkele stukjes plastic naar een professioneel lab zelfs noodzakelijk om een veilig proces en kwalitatief product te waarborgen. Aangezien compounders niet het risico willen nemen hun personeel in gevaar te brengen en een kwalitatief eindproduct moeten garanderen, overcompenseren ze met primarie kunststoffen en additieven in hun productieproces, wat erg kostbaar is.

Ons bedrijf

Polytential, een spin-off van de TU Delft, gevestigd in Yes!Delft, test nu een prototype dat hyperspectrale sensoren (cameras die andere frequenties zien dan het zichtbare licht) en AI (kunstmatige intelligentie) in zet om plastic afval te analyseren, waarbij resultaten binnen 3 seconden gepresenteerd worden, met een nauwkeurigheid van 98.5% (wordt nog verbeterd). Compounders kunnen minstens 15 euro per ton plastic besparen, wat een winsttoename van 150% kan opleveren.

Een pilot uitgevoerd eind 2017 toonde veel belovende resultaten, momenteel bereiden we ons voor op een tweede fase pilot, op locatie bij klanten.

afbeelding van Andre
Andre Ondernemer

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website
PROJECTEN

Meer projecten in Natuur en milieu

Alle 310 projecten