afbeelding van Peter
Peter Ondernemer

Plastic Madonna

We gaan de grootste uitdaging van onze tijd aan!

Er zijn twee aspecten die totaal genegeerd worden als het om het leefbaar houden van onze Aarde gaat. 

  1. Het geloof van mensen: iets kleins doen heeft geen impact
  2. De overgrote meerderheid wil niet bezig zijn met duurzaamheid

Mocht je denken dat dit allemaal wel meevalt? Heb jij vandaag één stukje zwerfafval opgeruimd? Zie je wel :)  En die mensen die regelmatig er met een vuilniszak op uit gaan om hun buurt schoon te houden, ook die mensen denken dat iets kleins doen, een stukje opruimen, te weinig is. Het maakt volgens hen geen impact. 

En weet je wat het mooie is? Iets kleins heeft altijd impact! Sterker nog, mensen die dagelijks kleins doen, iets waarvan ze denken dat het geen impact heeft, is zelfs de grootste kracht op onze planeet! 

Nu is deze kracht nog destructief, zij tast de leefbaarheid van onze planeet aan. Wij gaan deze kracht constructief inzetten. 

Het andere aspect, dat de overgrote meerderheid niet bezig is met duurzaamheid, wordt niet gezien door mensen die veel met duurzaamheid bezig zijn. Zij hebben zich omringd met mensen die, net als zijzelf, ook veel met duurzaamheid bezig zijn. Een soort filterbubbel dus. De overgrote meerderheid is en wil niet met duurzaamheid bezig zijn. Je zou kunnen zeggen dat ze niet bereikt wil worden met doemberichten over hoe slecht het gaat. 

Iemand had 3200 jaar geleden het zelfde probleem. Hij wilde mensen bereiken die absoluut niet bereikt wilden worden. Een enorm leger aan mensen probeerde het al tien jaar lang zonder succes. Hij, Odysseus, bedacht een list. Het leger vertrok. Odysseus liet een enorm beeld achter en Troje opende haar poorten. 

Wij gaan ook op deze manier mensen bereiken die niet bereikt willen worden. Ook wij gaan deze mensen veroveren. Er zit een hartveroverende boodschap in dit prachtige beeld verstopt. 

 

Kijk  op onze projectsite: plasticmadonna.org

 

 

 

afbeelding van Peter
Peter Ondernemer

Oprichter van stichting Klean. Klean staat voor Klagen Loont Echt Absoluut Niet. Mijn levensfilosofie is: ga bij problemen niet klagen. Ga op zoek naar het kleinste dat je er aan kunt doen en doe dat. Dit ben ik toe gaan passen op zwerfafval: iedere dag minstens één stukje opruimen. Kwam daardoor tot de ontdekking dat zwerfafval een enorm milieu-probleen is. Dit was 2011, op de site van Milieu Centraal stond toen nog: "zwerfafval is geen probleem voor het milieu want het wordt structureel opgeruimd." Ook Nederland Schoon zag het nog niet als milieu-probleem, de link met de Plastic Soep hadden ze nog niet gelegd. Ook Greenpeace zag het niet als een probleem voor het milieu. Journalisten wouden er niet overschrijven, want het had de interesse van het publiek niet. Dus ben ik iets gaan maken waar journalisten wel graag over schrijven, over iets dat opvalt. Ik maakte een wereld van zwerfvuil, 5 meter in diameter en heb die in het IJ laten drijven. Het jaar erop is deze globe door Nederland gereisd. De media aandacht voor zwerfafval door dit kunstwerk wordt geschat op een 500.000 euro. Inmiddels zie ik dat zwerfafval veroorzaakt wordt door mensen die geloven dat iets kleins doen geen impact heeft; af en toe een stukje laten vallen. Maar ook dat zwerfafval zijn enorme schade kan aanrichten omdat mensen die zich storen aan zwerfafval ook dit 'geloof' hebben. Ze denken dat het opruimen van één stukje per dag te weinig is, dus doen ze niets. Dit 'geloof', dat iets kleins doen geen impact heeft, is welbeschouwd het meta-probleem van alle duurzaamheid problemen. Ook nu weer zijn het de journalisten en milieubeweging die vast zitten in hun eigen denkraam. Dus ben ik momenteel met een nog groter kunstwerk bezig om de poorten van hun Trojaanse denkraam te openen. Meer over dit project plasticmadonna.org en op stichtingklean.nl

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 352 projecten