afbeelding van Michel F.
Michel F. Ondernemer

Periklesstichting: burgerplatform SDG Projectenfabriek

Burgertempel voor het democratiseren van de democratie en economie

De Periklesstichting initieert en faciliteert het democratiseren van de democratie en economie.

Dit doet ze door u als burgers de kans te geven om in contact te komen met gelijkgezinde burgers en professionals aan Droomtafels (vragen stellen) en Thematafels (oplossingen formuleren).

De uitkomsten worden omgezet in nieuwe sociale ondernemingen.

Onze hoogopgeleide en betrokken burgers bevolking, waaronder ook u, functioneert als een netwerk van miljoenen zoekmachines. U bedenkt zelf oplossingen voor de maatschappelijke vraagstukken, die u in uw eigen leven tegenkomt. Bovenal kenmerken wij ons door onze een hoogopgeleide bevolking zich door betekenisdiversiteit, narratieve diversiteit, unieke individuele ervaringen, en neurodiversiteit.

In de visie van Perikles doet eens in de vier jaar stemmen geen recht (meer) aan het democratisch principe dat duizenden jaren geleden is bedacht. Het is een te statisch en vrijblijvend instrumentarium in een veranderende wereld.

Het is daarom hoog tijd voor een andere vorm van democratie, inspraak, medezeggenschap en probleemdefinities.

De Periklesstichting is de ontwerpafdeling van een Social Development Goals-projectenfabriek, en dus meer dan een denktank. Perikles verzamelt ‘burger’-oplossingen en brengt die voorbij de bitterballen.

Zij zoekt enerzijds burgers die al lang met maatschappelijke vragen en/of oplossingen lopen, en denken alleen te staan. Voor hen organiseeren we droom- en thematafels met gelijkgezinden.

Anderzijds zoekt de stichting ondernemende en innovatieve en creërende burgers, die hun schouders zetten onder uitvoering en implementatie van ideeën/oplossingen die daadwerkelijk een sociaal-maatschappelijk probleem oplossen.

Dit doet ze met een aantal partners, die elk een onderdeel van ons ‘vrij vragen-vrij denken en vrij ondernemen traject’ ondersteunen.

 

afbeelding van Michel F.
Michel F. Ondernemer

Bouwjaar '66, en nog nooit naar de APK gehoeven. Politiek filosoof, en toch vrij praktisch en strategisch. Goedmoedige figuur. Natuurlijk lobbyist en netwerker. Tevreden keukenkluns (ik bedoel hobbykok), Frankrijk liefhebber, Jazz en klassiek, kosmologie (zonder wiskunde).

Update

In de afgelopen jaren heeft de Periklesstichting Stichting Perikles interessante, haalbare en schaalbare ideeën en oplossingen opgehaald langs haar methodiek voor burgerparticipatie. Perikles heeft deze oplossingen gecategoriseerd naar de SDG’s van de United Nations. De idee dat in Nederland alles goed geregeld is, behalve dan de ecologische omgeving, het klimaat en duurzame energiebronnen, wordt niet alleen door de Periklesstichting weersproken. Juist ook de Verenigde Naties (VN) hebben met het aanleggen van een lijst met sociale ontwikkelingsdoelen aangegeven dat óók wij in ons land stappen moeten zetten. Vele oplossingen en ideeën uit de belegde bijeenkomsten (burgertafels) betreffen daarom SDG’s als; armoede, welzijn, onderwijs en genderongelijkheid. Maar vooral betreffen de oplossingen het verhogen van zinvolle, nuttige en beschikbare arbeid die burgerlijke economische zelfstandigheid kan garanderen.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 290 projecten