afbeelding van Maria
Maria Ondernemer

Outfit Library LESS

Met een positief zelfbeeld en zonder schuldgevoel thuiskomen na het winkelen: Outfit Library LESS maakt dit mogelijk.

Waarom kleding delen?

Tegenwoordig kunnen we allemaal wel iets LESS gebruiken in ons leven. Minder zorgen bijvoorbeeld. Minder (voor)oordelen ook, of minder spullen. De deeleconomie maakt het verminderen in steeds meer opzichten mogelijk. Vandaag de dag delen we al een tijdje onze huizen, auto’s, gereedschap en zelfs huisdieren. Het delen van kleding is ook niet meer vernieuwend, eng of vies. Kleding huren in plaats van kopen is eigenlijk veel verstandiger dan steeds weer iets nieuws aanschaffen voor vaak eenmalige gelegenheden. Vandaag iets schattigs, morgen iets sexy, iets stijlvols voor de aankomende zakenreis en iets hips voor in het weekend: we zijn zelf veeleisend, en onze omgeving nog veel meer.

Los van alle persoonlijke wensen en motieven is kleding huren ook volstrekt logisch als je denkt aan de achterliggende, voor de consument verborgen industrie, die helaas gepaard gaat met uitbuiting van fabriekswerkers en een onvoorstelbare impact heeft op het milieu. Een industrie die er bovendien in slaagt het gevoel over te brengen dat je niet gelukkig kunt zijn zonder voortdurend iets nieuws te kopen.

Wat LESS uniek maakt

Net zoals soortgelijke initiatieven biedt Outfit Library LESS vrouwen een plek waar zij verrassende kledingstijlen kunnen ontdekken, voor een vast bedrag per maand. Maar LESS is niet alleen gericht op de zoektocht naar passende kleding: empowerment van vrouwen komt ook tot uiting via allerlei aanvullende activiteiten. Klanten kunnen er bijvoorbeeld terecht om via workshops en lezingen inspiratie op te doen over een duurzame levensstijl, om persoonlijke stijladviezen te ontvangen en om te leren over de wereld achter het hergebruik van kleding. Belangrijk is dat LESS een warme plek wil zijn voor alle vrouwen, ongeacht afkomst, religie, seksuele oriëntatie, leeftijd, maat of levensverhaal. Wie LESS bezoekt, wint al met al aan zelfvertrouwen en voelt zich gewaardeerd.

Goede kwaliteit en de beste bedoelingen

LESS kun je zien als de eindeloze inloopkast vol bijzondere kledingstukken en accessoires van zeer uiteenlopende stijlen. Van de collectie bestaat het merendeel (80%) uit tweedehands merkloze* kleding die nog veel te mooi is om na een “one day stand” als nutteloos beschouwd te worden. LESS werkt niet met vaste leveranciers, maar selecteert ieder item zorgvuldig op kwaliteit, bijvoorbeeld vanuit winkels met tweedehands kleding, markten, swap-events et cetera. Kort gezegd: LESS grijpt kansen om unieke stukken kleding een betekenisvolle toekomst te geven. De overige 20% van de collectie is afkomstig van ontwerpers die staan voor een verantwoordelijke productiewijze met oog voor mens en milieu. LESS biedt hen een podium.   

*LESS verwijdert merknamen en logo’s van kledingstukken gemaakt zonder respect voor mens en milieu, zodat zij de naamsbekendheid van dergelijke fabrikanten niet versterkt. Op die wijze vestigt LESS de aandacht op de kleding zelf en promoot zij alleen merknamen die dat verdienen.

Ongelimiteerd experimenteren voor een vaste prijs

Afhankelijk van de hoeveelheid kleding die zij gelijktijdig in het bezit willen hebben, kiezen klanten een passende abonnementsvorm. Voor een vast bedrag per maand kan iedereen dus ongelimiteerd veranderen van outfit. LESS-leden ervaren zodoende wel de lusten, maar niet de lasten van kledingbezit, want over het wassen, strijken, opvouwen en opbergen hoeven zij zich niet druk te maken!

Hoe de ASN Bank Wereldprijs kan helpen

De inrichting en sfeer van LESS zijn cruciaal voor het succes ervan. Een ruim opgezette, uitnodigende plek met veel lichtinval zal mensen verleiden tot een bezoek. Een flexibele opzet is noodzakelijk, niet alleen voor de collectie, maar ook zodat workshops, netwerkevenementen en lezingen er plaats kunnen vinden. In een dergelijke inrichtingswijze voorzien, heeft de nodige financiële consequenties en daarbij zou de ASN Bank Wereldprijs een groot verschil kunnen maken.

afbeelding van Maria
Maria Ondernemer

I'm an expat, journalist, intercultural communication specialist and events manager. I'm passionate about living my life in a people- and planet-friendly way. Outfit Library LESS is my first independent project and by bringing it to life I hope to contribute my share to a better world.

Update

Deze ondernemer heeft nog geen update geplaatst.

Steun dit project

Geïnspireerd en wil je de ondernemer(s) verder helpen? Dat kan op verschillende manieren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over ons project op de website

Ga naar website

Volg ons op social

PROJECTEN

Meer projecten in Mens en samenleving

Alle 390 projecten